2024. április 30., kedd

Szerbia kikapott Svájctól és kiesett a világbajnokságról

Szerbia egy, Svájc három ponttal várta a G csoport utolsó mérkőzését a labdarúgó-világbajnokságon, Szerbia pedig a győzelemmel jó eséllyel kivívhatta a továbbjutást, feltéve, hogy a párhuzamosan futó találkozón Kamerun nem tesz csodát Brazília ellen.
Fél perc sem telt el, és a svájciak máris komoly gólhelyzetbe kerültek, előbb Embolo, majd Xhaka lövését kellett védenie Vanja Milinković-Savićnak. A 11. percben Živković távoli bombája csattant a kapufán, de a vezetést végül a svájciak szerezték meg, amikor az üresen maradó Shaqiri kapott labdát, és úgy juttatta azt a kapuba a 20. percben, hogy lövése Pavlović lábán is megpattant.
Hat perccel később jött az egyenlítés, Aleksandar Mitrović kapott remek beadást Dušan Tadićtól, amit futtában, ugrás nélkül a kapuba fejelt. Hamarosan jött ráadásul a fordítás is: Dušan Vlahović a tizenhatoson belül vezette a labdát, és bár egyre inkább kifelé sodródott, de védője mellől sikerült a túloldali sarokba gurítania, amire a kapus is képtelen volt reagálni. A svájciaknak egy komoly hiányzóval kellett számolniuk ezen a mérkőzésen, hiszen a biztos pontnak számító Yann Sommer betegség miatt nem tudta vállalni a játékot, így Gregor Kobel állt a kapuba.
Ha a svájciak gyengültek is kapusposzton, a szerb csapatnak a védelme bizonyult többször is átjáróháznak, az ellenfél ugyanis látszólag könnyen képes volt körbepasszolgatni az utolsó védvonalat. Így tudott még a szünet előtt egyenlíteni Embolo, majd a második félidő elején Freuler találatának köszönhetően már ismét az alpesi országnál volt a vezetés.
A látványt illetően a továbbiakban leült a mérkőzés, a szerb játékosok már csak a sárga lapokat halmozták, egy alkalommal büntetőrúgásért reklamálva a kispadon ülők is a beléptek a pályára, így Rapallini játékvezetőnek kellett rendet tennie. A hosszabbításban aztán ismét komolyabb dulakodás alakult ki a két csapat játékosai között.
Dragan Stojković kapitány idővel Vlahovićot, Tadićot és Živković is lecserélte, de a friss erő sem tudott lendíteni Szerbia játékán, akiknek ekkor már két gól kellett volna a továbbjutáshoz. Svájc 3:2-re győzött, és Brazília mellett továbbjutott a csoportból, míg Szerbia egy ponttal, öt lőtt és nyolc kapott góllal a negyedik helyen búcsúzott a világbajnokságtól.
A másik mérkőzésen Kamerun meglepetésre 1:0-ra legyőzte Brazíliát, de az afrikaiaknak ez is csak a csoport harmadik helyére volt elég.