2024. május 20., hétfő

A hollandok az utolsó percekben fordítottak!

A nyolcaddöntőben: Hollandia–Mexikó 2:1 (0:0)

Fortalenzában hőség volt, s nyilván az első félidő után a holland játékosok és a szurkolók érezték jobban a kánikulát, mert a mexikóiak remekül kezdtek, s Layún révén már az első percekben is kétszer helyzetben voltak, majd Hernandez következett, aki pedig a 20. percben veszélyeztette kétszer a holland kaput. A hollandok mintha elszédültek volna a melegben, semmit nem mutattak, s a félidő végéig a mexikóiak Salcido és Dos Santos révén tovább sanyargatták őket, de Cillesen mindkétszer védett.

A mexikói fölény aztán a második játékrészben csúcsosodott ki, hiszen a 48. percben Dos Santoshoz került a labda, aki mintegy 23 méterről kilőtte a bal alsót. Az Oranje azonban még ekkor sem eszmélt, s nagyon úgy tűnt, az ellenfél elintézi őket, de aztán néhány csere után csak meglódultak, s már a 10. szögletüket rúgták, amikor egy beívelt labdát Huntelaar visszafejelt Sneijdernek, aki 15 méterről kapásból a kapuba bombázott. Az ivószünet miatt hat perc ráadást rendelt el a játékvezető, s a mexikóiak már azt hihették, hogy a narancssárgák leállnak, Robbent azonban nem abból a fából faragták: a gólvonalról visszafordulva elgurította a labdát, de felvágták, s ezt már Proneca 11-esnek ítélte meg. A büntetőt Huntelaar végezte el hidegvérrel, így a hollandok csak ezen a vb-n már harmadik alkalommal fordítottak (erre korában csak a nyugatnémetek voltak képesek 1970-ben), Mexikó pedig sorozatban a hatodik nyolcaddöntőjét is elbukta a vb-ken.

Fortalenza: Hollandia–Mexikó 2:1 (0:0)

Estadio Castelao, 58 817 néző, vezette: Pedro Proenca (portugál). Góllövők: Sneijder a 88. és Huntelaar a 90+4. (11-esből), illetve Dos Santos a 48. percben.

Hollandia: Cillesen, Blind, Vlaar, Verhaeg (Depay), De Vrij, De Jong (Martins Indi), Kuyt, Wijnaldum, Sneijder, Robben, Van Persie (Huntelaar). Szövetségi kapitány: Louis van Gaal.

Mexikó: Ochoa, Layún, Marquez, Maza, Aguilar, Moreno (Reyes), Guardado, Salcido, Herrera, Peralta (Hernandez), Dos Santos (Aquino). Szövetségi kapitány: Miguel Herreira.