2024. május 20., hétfő
XX. LABDARÚGÓ-VB - E CSOPORT

Shaqiri-mesterhármas, svájci továbbjutás

Svájc és Honduras összecsapásán mindkét csapatnak győzelemre volt szüksége a továbbjutáshoz, és arra, hogy Ecuador ne nyerjen Franciaország ellen. A nehezebb helyzetben a hondurasiak voltak, hiszen legalább három (de inkább négy) góllal kellett legyőzniük az ellenfelet, másik oldalon pedig – ha Ecuador nem nyer, akkor – egy szimpla siker is elég volt Hitzfeld legényeinek. Mindazonáltal az is kérdéses volt, ki mennyire bírja majd a manausi hőséget és páratartalmat, hiszen ottani idő szerint délután négykor volt a találkozó, s az is árulkodó adat, hogy Honduras világbajnokságon még nem győzött európai csapat ellen.

Az első izgalmak a 3. percben voltak, amikor egy laposan beadott labdára Shaqiri érkezett, de Valladares nagyot védett. Shaqiri aztán a 6. percben került ismét rivaldafénybe, mert gondolt egyet, s 22 méterről bombagólt lőtt, a vb eddigi egyik legszebbikét. A következő percekben erőtlen hondurasi próbálkozások voltak, de a 31. percben Drmić ismét meglódult a baloldalon, precíz beadására pedig az óramű pontossággal érkező Shaqiri csapott le, s megszerezte második gólját, Hondurasnak pedig végképp elszálltak a továbbjutási esélyei.

A második félidő hondurasi helyzettel kezdődött, amikor Palacios csavarására Bengston csak centikkel maradt le. Bengston az 52. percben is nagy helyzetet hagyott ki, azaz a svájciak a gólvonalról mentettek. Ezután a svájciak következtek, mert a tizenhatosban Mehmedi lágy emelésére az elemében lévő Shaqiri érkezett, s kis híján megszerezte harmadik találatát. Ami késik azonban, az nem múlik: a 71. percben ismét Drmić gyorsított fel, lóvá tette Bernardezt, s középre passzolt az albán származású játékosnak, aki mesterhármast ünnepelhetett. Kész volt tehát a meccs, de a hondurasiak becsületére legyen szólva, még ekkor is próbálkoztak, de Bengstonnak sehogyan sem akart összejönni a becsületgól.

Manaus: Honduras–Svájc 0:3 (0:2)

Amazonia Aréna, 40 322 néző, vezette: Nestor Pitana (argentin). Góllövő: Shaqiri a 6., a 31., és a 71. percben.

Honduras: Valladares, Figueroa, Bernardez, Garcia, Beckeles, Espinoza (Chavez), Claros, Palacios, Costly (Palacios), Garcia (Najar), Bengston. Szövetségi kapitány: Luis Suarez.

Svájc: Benaglio, Rodriguez, Djourou, Lichtsteiner, Schaer, Shaqiri (Dzemaili), Behrami, Inler, Mehmedi, Xhaka (Lang), Drmić (Seferović). Szövetségi kapitány: Ottmar Hitzfeld.

A gól nélküli meccs első helyet ért a franciáknak

A Brazíliában zajló labdarúgó-világbajnokság E csoportjának harmadik fordulójában Franciaország és Ecuador gól nélküli döntetlent játszott egymással. Az igen gyönge színvonalú meccset a dél-amerikai együttes 10 emberrel fejezte be, Antonio Valenciát kiállították egy durva becsúszás miatt. Ecuador számára véget ért a világbajnokság, miután a másik meccsen Svájc nyert Honduras ellen. A franciák csoportelsőként jutottak tovább.

Hosszas tapogatódzással kezdődött a mérkőzés, az első tíz percben semmi említésre méltó nem történt.

A 11. perc hozta meg a meccs első lövését: a tizenhatoson kívülről Antoine Griezmann rúgott mellé. Akármennyire is küzdelmes volt a találkozó, csak a két tizenhatos között folyt a játék, az első ecuadori lehetőségre a 22. percig kellett várni, Enner Valencia kisodródott szituációban lőtt a kapu mögé. Már a 38. percben jártunk a következő francia helyzetnél, Griezmann bal oldali szabadrúgásából Paul Pogba fejelt, Alexander Domínguez tolta a keresztléc fölé. Könnyen előnybe kerülhetett volna Franciaország. A másik oldalon Jefferson Montero adott be, E. Valencia fejjel veszélyeztetett, Hugo Lloris könnyedén védett. A 44. percben a levegőhöz addig nem jutó Karim Benzema tekert kapura 20 méterről, Domínguez nyugodtan magához ölelte a labdát. A kemény mezőnymunkát, de kevés helyzetet hozó félidő ezzel véget is ért.

A második félidő elején mindjárt láthattuk a meccs legnagyobb helyzetét. Bakary Sagna adta be a jobb szélről, Griezmann tette kapura, Domínguez a felső lécre tolta, a labda a gólvonal elé pattant. Az 50. percben kiállították A. Valenciát, miután nyújtott lábbal beleszállt Lucas Digne-be. Rendkívül nehéz helyzetbe került Ecuador. Az 54. percben E. Valencia gyönyörűen tálalt Christian Noboa elé, aki rosszul vette át, és csúnyán mellélőtte. Pedig ez egyértelmű gólhelyzet lehetett volna. Az 58. percben Pogba lövésébe vétődött bele Noboa. A 62. percben Blaise Matuidi került ziccerbe, 14 méterről leadott lövését Domínguez fogta. A 73. percig kellett várni a következő lehetőségre, Pogba fejelt el a kapu előtt keresztbe. A 83. percben Lloris védett nagyot, Renato Ibarra ugrott ki a jobb oldalon. Az ellentámadásból Benzema hét méterről középre lőtt, csemege volt Domíngueznek. A 86. percben ismét az ecuadori kapusnak akadt dolga, Loic Rémy próbált a hosszúba tekerni. Két perccel később Pogba 20 méteres lövése ment egy méterrel mellé. A ráadásban még Olivier Giroud fejelt mellé.

Egy jó iramú, de kevés igazán veszélyes helyzetet hozó meccsen 0:0-s eredmény született, a franciák első helyen továbbjutottak, Ecuador kiesett a világbajnokságról. Franciaország csak annyi adott ki magából, amennyi feltétlenül szükséges volt az első hely megszerzéséhez, a nyolcaddöntőben Nigériával csap majd össze hétfőn 18 órakor.

Rio de Janeiro: Ecuador–Franciaország 0:0

Maracanã Stadion, 73 749 néző, vezette: Noumandiez Doue (elefántcsontparti).

Ecuador: Domínguez, Guagua, Ayoví, Paredes, Erazo, A. Valencia, Noboa (Caicedo, 90.), Minda, Arroyo (Achilier, 82.), Montero (Ibarra, 63.), E. Valencia. Szövetségi kapitány: Reinaldo Rueda.

Franciaország: Lloris, Sagna, Sakho (Varane, 61.), Koscielny, Digne, Matuidi (Giroud, 67.), Sissoko, Schneiderlin, Pogba, Benzema, Griezmann (Rémy, 79.). Szövetségi kapitány: Didier Deschamps.