2024. május 15., szerda

Na studijskom putovanju u Vojvodini

Studenti Matijas Korvinus Kolegijuma posetili su sedište našeg preduzeća

Studenti Akademije za obuku lidera Matijas Korvinus Kolegijuma iz Budimpešte posetili su juče prepodne Novi Sad. U pokrajinskoj skupštini imali su sadržajan razgovor sa Ištvanom Pastorom, predsednikom pokrajinske skupštine, a potom ih je Edvina Erdedi, vršilac dužnosti direktora DOO Magyar Szo Lapkiado Kft-a, dopratila do sedišta „Mađar soa“. Mladi su se upoznali sa radom našeg preduzeća, sa našim dnevnim listom i novinskim dodacima, kao i sa štamparijom.

(Foto: Eva Albert)

(Foto: Eva Albert)

– Veoma se radujemo što je „Mađar so“ bio jedna od stanica na studijskom putovanju mladih. Gosti su stigli u posebno važnom trenutku za naše preduzeće, mogli smo da im govorimo o selidbi štamparije, kao i novim sadržajima koji će se realizovati u našem sedištu. Najvažnija tema našeg razgovora je bio značaj dnevnog lista. Počastili smo ih i poklon paketom koji je uključivao naša najnovija novinska izdanja. Sve vreme su nas slušali sa velikom pažnjom i interesovanjem, a imali su i mnogo pitanja. Iz njihovog pravca sam doživela veliko razumevanje i saosećanje za život i budućnost Mađara u Vojvodini, rekla je Edvina Erdedi.

Program Akademije za obuku lidera Matijas Korvinus Kolegijuma je namenjen mladim diplomcima, onima koji bi želeli da dostignu lidersku poziciju, ali su još na početku karijere, i nemaju ili imaju vrlo malo radnog iskustva. Suština jednogodišnjeg, intenzivnog programa obuke za lidere je da se mladi ljudi pripreme za ozbiljne liderske zadatke i da steknu neophodne alate za liderstvo. Praktična linija programa sastoji se iz dva dela. U jednom, mladi posećuju preduzeća u kojima mogu steći korisno iskustvo. Drugi deo obuhvata studijska putovanja, u kojima, između ostalih, studenti mogu ići i u SAD i Južnu Afriku. U toku jedne godine oni će obići Karpatski basen, Mađarsku, kao i mesta u okolnim zemljama sa mađarskom vezom. U tom duhu, jedan od završnih programa obuke ovoga puta bilo je i studijsko putovanje po Vojvodini. Ekipa je krenula iz Pečuja, posetila Suboticu, Sentu i Kanjižu, a poslednja stanica je bila u Novom Sadu.

(Foto: Eva Albert)

(Foto: Eva Albert)

– Ovo je bilo jedno veoma korisno i izuzetno zanimljivo studijsko putovanje. Naši studenti su mogli da nauče mnogo stvari, da upoznaju ovdašnje Mađare, i na kraju smo dobili jednu sveobuhvatnu, veliku sliku iz aspekta javnog života o tome, kakvim plemenitim i ozbiljnim svrhama služi politika ovde, rekao je Peter Turi, programski direktor Akademije za obuku lidera.

Nyitókép: (Foto: Eva Albert)