2024. május 15., szerda

„Kao porodično preduzeće, sve radimo zajedno”

U Feketiću smo uručili glavnu nagradu ovogodišnje nagradne igre novinskog dodatka „Magvete” Lajošu Harangozou: „Bio sam iznenađen kada su me pozvali jer nisam znao da je moja žena poslala na

Sada je šesnaesta godina od kako „Magvete”, poljoprivredni dodatak „Mađar soa”, svakog proleća priređuje svojim čitaocima jednu bogatu nagradnu igru. Ovogodišnja glavna nagrada, sa ljubaznošću Satexa iz Ade, je setvospremač vredan 161.000 dinara, koji je osvojio čitalac Lajoš Harangozo iz Feketića. Uručenje vrednog poklona održano je juče ujutru u seoskom dvorištu porodice Harangozo, u prisustvu Marte Varju, glavnog urednika „Mađar so”, Atile Varge, urednika „Magvete”, fotoreportera Andraša Otoša, kao i Sabolča Guljaša, vlasnik Satexa iz Ade.

Inače, Satex iz Ade prvi je počeo da proizvodi gruber u Srbiji. U svom proizvodnom asortimanu nalazi se i polugerminator, poznat među poljoprivrednicima. Obe mašine su glavno sredstvo za redukovanu obradu zemljišta, posebno u sušnim godinama. Ono što je još važnije: proizvodi kompanije mogu se kupiti na beskamatni kredit na tri godine.

Uredna porodična kuća, sređeno dvorište, poluukopan podrum naspram glavnog ulaza. Iznad ulaza u podrum je drvena tabla, ugravirano je: 2011. U podrumu su burad i dobro vino iz Feketića. Ovo je dom porodice Harangozo: farma koja stoji na više noga u pravom smislu te reči. Lajoš i njegova supruga Žužana već dvadeset godina vode prodavnicu specijalizovanu za prodaju stočne hrane u selu. Takođe uzgajaju grožđe i voće.

Njihova vinarija posluje kao svojevrsni porodični biznis, jedna je od manjih, godišnje proizvede 1.500-2.000 litara vina koje prodaje od kuće. Treba pomenuti i voćnjak, gde su zasađene kajsije, kruške i, u manjoj površini, trešnje. Porodica ne obrađuje oranice sama, već koristi tuđe usluge.

– Naše vinogradarstvo i vinarstvo je zasnovano na znanju i tradiciji naših roditelja, nastavljamo ono što smo naučili od njih. Možda je najvažnije da uglavnom koristimo stare postupke zaštite bilja i trudimo se da hemijski tretman svedemo na minimum. Naša vinarija i podrum nisu registrovani, jer ne zapošljavamo ni tehnologe ni enologe, pa vino i rakiju prodajemo od kuće, a najčešće sve proizvedene količine možemo da prodamo. Zemljište Feketiću ima poseban sastav, morate znati ovdašnja vina. Sadili smo sorte smederevku, kekfrankoš i kaberne sovinjon. Sa našim vinima više puta smo učestvovali na takmičenjima vinara Karpatskog basena, sa kojih smo se najčešće vraćali kući sa srebrnim ili bronzanim medaljama. Uskoro stiže i traktor, a sada kada smo dobili setvospremač, možemo razmišljati i o proširenju delatnosti obradom njive, čuli smo od poljoprivrednika Lajoša.

(Foto: Andraš Otoš)

(Foto: Andraš Otoš)

– Kao porodično preduzeće, sve radimo zajedno, suprug i ja zajedno vodimo i prodavnicu stočne hrane. Možemo računati i na našu decu, iako često nisu kod kuće. Obe su već počele da rade. Boglarka radi u genetičkoj laboratoriji u Pečuju, a Doroća radi u opštini Mali Iđoš, i kada imaju malo vremena, dođu kući i pomognu mi oko štipanja u vinogradu ili branja breskvi i krušaka u voćnjaku, mada će biti malo krušaka ove godine jer su se smrzle.

– Redovno čitamo „Mađar so”, posebno izdanje od utorka, četvrtka i nedelje. Kada su nas pozvali, bilo je zaista veliko iznenađenje, moj muž nije znao da skupljam kupone za nagrade „Magvete”, koje sam poslala na njegovo ime, rekla je na kraju Žužana.

Nyitókép: Vredna glavna nagrada u dvorištu porodice Harangozo. S leva na desno: Sabolč Guljaš, Žuzana Harangozo, Lajoš Harangozo, Marta Varju i Atila Varga (Foto: Andraš Otoš)