2024. június 16., vasárnap
LOKALNI IZBORI I IZBORI ZA EP 2024

Sistem podrške sa više stubova

OVOM NOVINSKOM ČLANKU PRIPADA FOTO GALERIJA.

Levente Mađar, zamenik ministra ministarstva spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske, posetio je Vojvodinu. U Subotici je učestvovao u primopredaji postrojenja za savijanje armature kompanije D.o.o. Aktiv Kft., izgrađene uz podršku Mađarske agencije za razvoj izvoza HEPA.

Ova fabrika je podnela zahtev za podršku u formi konzorcijuma, zajedno sa mađarskim „AKTIV Ipari, Epitoipari es Kereskedelmi Kft”-om i sa Zavodom za vodoprivredu iz Subotice.

Janoš Hevizi, generalni direktor kompanije „AKTIV Ipari, Epitoipari es Kereskedelmi Kft.”, osnovane 1990. godine, rekao je da mu je uvek bio cilj da se širi u ovom pravcu. On je istakao da ova investicija ne bi mogla da se realizuje bez podrške HEPA agencije, i zadovoljan je što je proizvodna hala opremljena najsavremenijim mašinama. Korisna površina zgrade je veća od 5.000 kvadratnih metara. Pored proizvodne hale, stvoreno je i skladište, biroi za projektovanje, kao i društvene i administrativne prostorije. Oni će do kraja godine povećati broj zaposlenih za 20 ljudi, rekao je on.

Vlada Mađarske na više načina podržava ekonomski razvoj Vojvodine, a pored subvencija preko Fondacije „Prosperitati”, drugi najvažniji alat je podrška investicijama kompanija iz Mađarske u Vojvodini ili drugim delovima Srbije, istakao je Levente Mađar. On je istakao da je većina kompanija iz Mađarske koje su dobile podršku za strane investicije izabrale Srbiju posle Rumunije. To znači da je Srbija daleko najzastupljenija po broju stanovnika i broju Mađara među izvoznim tržištima mađarskih kompanija, naglasio je on. On je dodao „da je to u redu, jer smo poslednjih godina uradili mnogo da ojačamo mađarske učesnike u privredi Srbije u celini, a posebno Vojvodine”.

Dr Balint Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, istakao je važnost kontinuiranog razvoja i otvaranja novih radnih mesta, rekavši: to što se SVM zalaže za očuvanje građenog i intelektualnog nasleđa ne znači da je protiv razvoja. Naprotiv, SVM želi da promoviše razvoj, naglasio je on. On je istakao da je upravo predata investicija značajna, jer je bilo moguće spasiti i preneti višedecenijsko znanje i iskustvo jedne vojvođanske kompanije u oblasti investicija u vodoprivredu, ali i zbog otvaranja novih radnih mesta. Takođe nije slučajno što je sada izgrađena jedna moderna fabrika tamo gde je nekada raslo neprozirno, gusto šiblje, primetio je Balint Pastor. „Siguran sam da će ova kompanija biti projektant ili izvođač takvih investicija u razvoj infrastrukture koje će doprineti poboljšanju kvaliteta života stanovnika Subotice, okoline i Vojvodine“, rekao je Balint Pastor.

Molnár Edvárd felvétele

(Fotografija Edvarda Molnara)

Rvačka akademija u Kanjiži je bila popunjena do kraja

Ugovori su potpisani sa uspešnim učesnicima poslednjih konkursa Fondacije „Prosperitati” na Vojvođanskoj rvačkoj akademiji sa sedištem u Kanjiži. Ugovore o podršci, ukupne vrednosti 4,7 miliona evra, potpisalo je 385 ljudi.

Levente Mađar je ovde rekao da prisutni mogu da prisustvuju narednoj etapi posla koji je počeo 2016. godine. On je naglasio da ovo nije poslednja etapa, vlada Mađarske namerava da nastavi sa isplatom subvencija.

On je dodao da se radi na sprečavanju širenja sukoba u Ukrajini. – I pored toga što posledice rata oduzimaju resurse vladi Mađarske, mi smo i dalje ovde i možemo zajedno da proslavimo naše mađarstvo, da postoji jedna jaka matica koja se zalaže za svoju braću i sestre preko granice. Izričita nam je namera da tako bude i ubuduće, naglasio je Levente Mađar.

Dr Balint Pastor je podsetio da je Ištvan Pastor inicirao plan ekonomskog razvoja i osnivanje Fondacije „Prosperitati”, što ne bi bilo moguće bez njega i Levente Mađara.

– Za to su bile potrebne institucije i da Mađarska ima nacionalnu vladu, kao i da SVM izradi plan ekonomskog razvoja Vojvodine uz angažovanje ekonomskih stručnjaka, koji je podržao i premijer Viktor Orban. Fondacija „Prosperitati” sprovodi ovaj sistem vizije već više od 8 godina, rekao je dr Balint Pastor, koji je takođe skrenuo pažnju na značaj predstojećih izbora, kako bi mađarske porodice mogle da realizuju svoje planove u domovini.

Gergely Árpád felvétele

(Fotografija Edvarda Molnara)

Razvojna investicija velikog obima u D.o.o Kontakt Kft-u u Adorjanu

Levente Mađar, dr Balint Pastor i Balint Juhas su posetili i novu halu za proizvodnju briketa D.o.o. Kontakt Kft-a, a dočekao ih je Čaba Boršoš, vlasnik D.o.o. Kontakt Kft-a.

Direktor kompanije je naglasio da je njegova kompanija počela sa radom 1994. godine kao porodična firma i od tada su se dva puta uspešno prijavljivali na konkurse Fondacije „Prosperitati”. On je dodao da su prvi put uspešno konkurisali 2017. godine, tada su proširili skladišni kapacitet mlina, a sada je cilj da se uspostavi kompleksna farma, hala za proizvodnju briketa i solarni park.

Levente Mađar je rekao da program ekonomskog razvoja velikog obima ima značajne rezultate.

– Nastavljamo program sa kojim su u Vojvodini stvorene investicije veće od pola milijarde evra, koje su osnažile preduzeća u mađarskom vlasništvu u Vojvodini, kao i mađarske ekonomske odnose. Nastavljamo sa programom kupovine kuća koji je omogućio za 1.300 mađarskih porodica pristup seoskom imanju gde mogu da se bave poljoprivredom. Ovo je dopunski deo programa, za njega je uvek vladalo veliko interesovanje, rekao je Levente Mađar.

Predstavnici crkve osveštali su novu halu, a potom su pred prisutnima Levente Mađar, dr Balint Pastor i Čaba Boršoš presekli vrpcu. Dr Balint Pastor je za naš list rekao da je privredni razvoj velikog obima ove kompanije značajan za selo i okolinu, poljoprivredni uzgajivači i stočari mogu da sarađuju i plasiraju svoju robu na tržište, jer ona funkcioniše i kao poljoprivredni integrator.

Kecskés Endre felvétele

(Fotografija Endrea Kečkeša)

Nyitókép: (Fotografija Edvarda Molnara)