2024. április 27., szombat

Svečana godina sa puno poduhvata

Ambasador Mađarske u Beogradu posetio je u sredu sedište "Mađar soa" u Novom Sadu

Borba protiv osipanja danas se smatra najvažnijom borbom, ne možemo dozvoliti da Mađari na kraju postanu nezainteresovani i manje aktivni, rekao je prošle srede prilikom posete sedištu "D.o.o. Magyar Szo Lapkiado Kft."-a Jožef Mađar, ambasador Mađarske u Beogradu, koji je naveo, da moramo da razmišljamo i o padu interesa i angažovanosti, sve se mora učiniti protiv osipanja i u ovom smislu.

Ovaj grad se smatra duhovnim centrom i epicentrom Mađara u Novom Sadu i okolini, a u okviru njega se nalazi i "Mađar so", čija je misija da održava kvalitet ovog duhovnog života.

Kako je rekao, apsolutno je jasno da ne treba baš svako pojedinačno područje našeg svakodnevnog života da bude izloženo teškim uslovima koje diktira svet tržišne konkurencije.

Neki prostori se moraju održavati jednostavno zbog njihovog značaja i pozitivnog uticaja na našu zajednicu. U slučaju "Mađar soa", srećna je okolnost što se radi o kompaniji koja stoji na nekoliko stubova, možda je upravo to preduslov da ona može da nastavi da postoji i uspešno obavlja svoju važnu ulogu, rekao je Jožef Mađar. Mađarska definitivno želi da iskoristi ovaj period da Srbiju približi Uniji, da pomogne svom južnom susedu, a naravno i Mađarima koji žive ovde, istakao je Jožef Mađar.

Kako je rekao, njegov cilj kao ambasadora je da se što više približi realizaciji ideje da nema granica između dve države, a samim tim ni granica između Mađara iz matice i Vojvodine.

Gabor Virag (sa desne strane), direktor Izdavačkog zavoda Forum, upoznao je gosta sa aktivnostima ove izdavačke kuće (fotografija Andraša Otoša)

Gabor Virag (sa desne strane), direktor Izdavačkog zavoda Forum, upoznao je gosta sa aktivnostima ove izdavačke kuće (fotografija Andraša Otoša)

GODINA INVESTICIJA

Tokom diskusije, Edvina Erdedi, direktorka "D.o.o. Magyar Szo Lapkiado Kft."-a je podsetila da ove godine "Mađar so" slavi osamdesetu godišnjicu svoga postojanja, a preduzeće planira veliku proslavu za kraj godine. Ona je govorila o tri organizacione jedinice preduzeća, redakciji, štampariji i stručnoj službi. Kako je rekla, ova godina će biti godina investicija, već su počeli radovi na adaptaciji sedišta od šest hiljada kvadrata, za šta će biti utrošeno četiri i po miliona evra: osniva se predškolska ustanova, muzej štampe i štamparije, konferencijska sala i kulturni centar sa književnim kafićem, kao projekat zavoda "Forum". Sedamdeset odsto pomenutog iznosa obezbeđeno je iz matične zemlje, a trideset odsto iz pokrajinskih izvora, objasnila je ona. Projekat ima rok od osam meseci za realizaciju. U 2017. godini zgrada je dobila ukupno 500 miliona forinti finansijske podrške od Mađarske, tada je obnovljena fasada, zamenjena je stolarija, a redakcija je renovirana i opremljena. Štamparija je takođe izmeštena u novu halu pogona. U "Mađar sou" smo ponosni na to što, pored državne kovnice novca, samo štamparija "Forum" štampa poštanske markice u Srbiji, rekla je Edvina Erdedi, objašnjavajući delatnost kompanije.

POSTOJI POTREBA ZA ŠTAMPANIM LISTOM

Glavna urednica Marta Varju izjavila je da se danas zaista može reći da je list piše o onima za koje je pisan. Kako je rekla, od svog imenovanja 2011. godine učinila je sve da "Mađar so" postane list vojvođanskih Mađara. Zaposleni u dnevnom listu ponosni su na kontinuitet koji traje od 1944. godine, koji se smatra manjinskim dnevnim listom na mađarskom jeziku sa kontinualnim izlaskom, možda i jedinim u celom karpatskom basenu, rekla je ona, pa je govorila o strukturi i novinskim dodacima lista, kao i o činjenici da u poslednje vreme sve veći akcenat stavljaju i na kreiranje onlajn sadržaja. Uprkos tome, rekla je, ona sama nikada neće prestati da se bori za štampani "Mađar so".

MESTO PREDSTAVLJANJA KULTURNOG BLAGA

Pored "Mađar soa", ambasador je posetio i Izdavački zavod Forum, koji je isto smešten u sedištu, gde je razgovarao sa njegovim direktorom Gaborom Viragom. Direktor je objasnio aktivnosti ove izdavačke kuće knjiga, predstavio njegove publikacije i planove, sa posebnim osvrtom na izdavanje rečnika. Kako je rekao, ova kuća je ovde postala snažan bastion ovdašnjih Mađara, mesto gde se nalazi mađarsko kulturno blago, ali je podjednako važno baviti se privlačenjem srpskog kulturnog sloja i uspostavljanjem tačaka povezivanja.

Tokom posete, Jožef Mađar bio je u pratnji Karolja Šercera, spoljnotrgovinskog savetnika ambasade, kao i dr Eve Hetei-Vizi, sekretara političkog odeljenja.

Nyitókép: Rukovodstvo naše izdavačke kuće sa delegacijom ambasade (fotografija Andraša Otoša)