2024. április 27., szombat

O aktuelnim dilemama

Stručni okrugli sto organizovan u okviru ciklusa svečanih programa "Mađar soa" protekao je u porodičnoj atmosferi

Galeriju fotografija u vezi sa ovim člankom možete pogledati OVDE!

Juče, četvrtog dana naše svečane nedelje, održali smo niz stručnih razgovora pod nazivom "Dileme" u našem sedištu u Novom Sadu. Tokom panel diskusija, istaknuti predstavnici mađarskog javnog života u Vojvodini izneli su svoja mišljenja o aktuelnim temama našeg medijskog prostora.

- Za našu kuću je velika čast što su prisutni predstavnici više medija. Pored "Mađar soa", tu su i RTV Vojvodine, Radio Novi Sad, RTV Panon, Subotički mađarski radio, kao i nedeljni časopis "Het nap". Istovremeno, prisutni su i predstavnici Udruženja mađarskih novinara Vojvodine. Za teme razgovora odabrali smo tri teme. Bavićemo se pitanjima, na šta novinar treba da obrati pažnju, koliki uticaj ima na javni život, kao i na formiranje istog. Govorićemo o razvoju mentalnog zdravlja, a određivanje njegove definicije će imati ključnu ulogu. Naša treća tema je o tome kako da ostanemo konkurentni, jer nas neprestano bombarduju mnoštvom pitanja. Mora se voditi veoma jaka borba da bi se dnevne novine očuvale i da bi bile zastupljene njegove vrednosti, ali moramo da se uhvatimo ukoštac i sa modernizacijom, naglasila je u svom pozdravnom govoru Edvina Erdedi, direktorica "D.o.o Magyar Szo Lapkiado Kft."-a.

Gosti prvog razgovora bili su lštvan Ternovac, glavni urednik Radija Novi Sad, Marta Varju, glavna urednica našeg lista, Agnes Vojvodić, urednica odgovorna za mađarske emisije RTV Vojvodine i Edvard Molnar, fotograf našeg lista, koje je o moralnim dilemama pitala naša novinarska koleginica Agneš Homolja Horvat. Gde da povučemo granicu? je bio naziv ove diskusije. Prema rečima Ištvana Ternovaca, svako ima unutrašnju granicu koju ne bi trebalo da pređe.

Marta Varju: Morate povući moralne granice, morate znati koliko daleko možete ići (Foto: Andraš Otoš)

Marta Varju: Morate povući moralne granice, morate znati koliko daleko možete ići (Foto: Andraš Otoš)

– Sistem vrednosti nam se formira dok ne odrastemo. Verujem da je dobar osećaj onaj, koji određuje kakav rad predajemo iz naših ruku. Trudim se da pišem novine tako da ne pravim skandal i da nikoga ne napadam. Ako možemo da ispoštujemo ovo, ne bi trebalo da bude problema, rekao je Ternovac.

Tokom razgovora, Marta Varju se osvrnula i na izazove onlajn prostora.

– U slučaju onlajn štampe najvažnija je brzina i privlačenje pažnje, što se često postiže senzacionalističkim naslovima, ili bar nečim što privlači pažnju čitaoca. Ovo ne već ne prolazi uvek kod štampanih novina. Kao glavni urednik, moram da pronađem balans između to dvoje. Morate znati šta može da ide u štampane medije, a šta u onlajn prostor. Na isti način moraju se povući moralne granice i na onlajn sajtu, dodala je glavna urednica našeg lista.

Sagovornici su se složili da treba objaviti ono i tako, šta se i kako dogodilo.

Važno je šta prenosimo čitaocima, gledaocima i slušaocima (Foto: Andraš Otoš)

Važno je šta prenosimo čitaocima, gledaocima i slušaocima (Foto: Andraš Otoš)

Kolika je naša odgovornost?

Druga panel diskusija je naslovljena Kolika je naša odgovornost? Uloga medija u stvaranju zdravijeg društva. O ovoj temi je naša koleginica Albert Eva razgovarala sa Gaborom Juhasom, urednikom RTV Panon, Robertom Kartalijem, zamenikom glavnog i odgovornog urednika nedeljnog časopisa "Het nap", Endreom Mariašom, zamenikom glavnog i odgovornog urednika "Mađar soa" i predsednikom Udruženja mađarskih novinara Vojvodine, Evelin Peševski, novinarkom našeg lista, kao i Gabrielom Sabo, saradnicom Radija Novi Sad.

– Da bi društvo bilo zdravo, veoma je važno da se bar na osnovnom nivou definišu granice između pojedinaca. Istovremeno, izuzetno je važno da se potencijal inherentan pojedincima otkrije tokom njihovog života. Celo društvo treba da doprinese ovome, smatra Evelin Peševski.

Tokom razgovora više puta je rečeno da kao medij moramo da pazimo na ono što prenosimo čitaocima, gledaocima, slušaocima.

– Nije bitno kakvu će ulogu mediji preuzeti. Sve što nije ekstremno i ne isključuje, već teži da zajednica funkcioniše u normalnim okvirima, smatra se normalnošću. Ako bi mediji emitovali ekstremizam, to bi vodio zajednicu u pravcu koji bi doveo do ekstremizma. Imamo veliku odgovornost u tome na koji način objavljujemo stvari i koje vrednosti prenosimo. Moramo javno da prihvatimo svoje mišljenje, ali na način da ne bude uvredljivo ni za koga, naglasio je Robert Kartali.

Morate da idete u korak sa korišćenjem novih mogućnosti (Foto: Andraš Otoš)

Morate da idete u korak sa korišćenjem novih mogućnosti (Foto: Andraš Otoš)

Ispratiti trendove!

Treća diskusija se vrtela oko teme konkurentnosti. Naš kolega, Deneš Furo je o novim žanrovima i trendovima koji su se pojavili u onlajn prostoru razgovarao sa Viktorom Dudašem, saradnikom Radija Novi Sad, Ritom Kartali, zamenikom glavnog urednika Subotičkog mađarskog radija, Viktorom Kovačem, stručnjakom za marketing, kao i Nikoletom Kalai Gebleš i Arpadom Viragom, zaposlenima iz našeg lista.

– RTV Panon ima dve radio stanice, jednu televizijsku stanicu i veb stranicu. Mislim da ove mogućnosti odlično koristimo. Važno je da promovišemo jedni druge, a važno je da ne propustimo aktuelne trendove. Uvek nastojimo da dopremo do svih uzrasta. Na primer, radio programi imaju Tiktok stranice, ovde dolazimo do mladih, na Fejsbuku objavljujemo za sredovečnu starosnu grupu, a starosna grupa starijih je ona koja je navikla na televiziju i radio. U slučaju radija i televizije veoma su bitna verodostojna lica i uverljivi glasovi, jer se jedino tako možemo autentično obratiti gledaocima, slušaocima, a kasnije i čitaocima. Na primer, starija starosna grupa veruje upravo u ono što voditelj vesti kaže, ne zato što je urednik to zapisao, već zato što je voditelj autentičan.

Na primer, ako radio voditelj objavi nešto na Tiktoku, on takođe može da apeluje na mlade ljude i da ih privoli toj radio emisiji. Mislim da u današnjem svetu ne treba bežati od novih mogućnosti, a novinare treba obučavati da iskoriste nove mogućnosti kako bi ih primenili u svakodnevnom radu, objasnila je Rita Kartali.

Nyitókép: Edvina Erdedi pozdravlja učesnike (Foto: Andraš Otoš)