2024. április 27., szombat
IZBORI 2023

„U Vojvodini ima budućnosti za Mađare”

U četvrtak je u Gradskoj kući u Subotici održana završna manifestacija predizborne kampanje Saveza vojvođanskih Mađara. Na ovom događaju je bio prisutan i Peter Szijarto, ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske. Balint Juhas, predsednik izvršnog odbora SVM-a i nosilac pokrajinske liste stranke je održao govor.

– Kad ste u manjini, svaki izbor je prekretnica, jer je postignute rezultate teško održati, možda čak i teže nego postići. Odlučili smo pre šest nedelja, pred predizbornu kampanju, da sve radimo onako kako bi Ištvan Pastor radio, kao da on daje uputstva, i želimo da 17. decembra ostvarimo rezultat na koji bi on bio ponosan. Kampanja je počela dobro, podrška zajednice, rad aktivista i partijske organizacije je besprekorna. Možemo izvestiti o mnogim rezultatima, koje, ako ih mi ne zakačimo na naš barjak, ako ih ne formulišemo kao prioritet, niko drugi neće, čuli smo od Balinta Juhasa.

Kelemen Hunor, predsednik Demokratskog saveza Mađara Rumunije, je na ovom događaju uverio SVM u svoju podršku.

– U Karpatskom basenu standardan stav među Mađarima je da se zalažu jedni za druge, da jačaju jedni druge. Ovo još nije bilo preformulisano nikakvim zakonom, promenom pravca vetra, ni bilo kojim promenama u poslednjih sto godina. SVM, i preko nje vojvođanski Mađari, mogu da računaju na „RMDSZ”, Mađare iz Erdelja, kao što mogu da računaju na svaku zajednicu koja živi u manjini i deli istu sudbinu, kao i na sve nas, koji smo ostali van granica Mađarske. Ovde sam da svojim skromnim sredstvima pomognem i ohrabrim mađarsku zajednicu u Vojvodini, tu sam za Ištvana Pastora, za našu zajedničku budućnost. Ono što vidimo iz postignutih rezultata, ovde je ne samo ubedljivo, već i vredno poštovanja. Oni služe kao dobar primer kada govorimo o suživotu i saradnji većinskog i manjinskog naroda. Uvek moramo biti tu gde se odlučuje, a to je lokalna vlast, pokrajinski i republički parlament. Ne možemo sebi da dozvolimo da nas ne bude na ovim mestima, da oni odluče, da nas ne bude više tamo, jer je naša zajednica važna samo za nas, i samo mi možemo da radimo za nju, čak i ako oni saosećaju sa nama, rekao je Kelemen Hunor.

U svom govoru za ovu priliku, Petar Sijarto je veliki akcenat stavio na odnose mađarskog i srpskog naroda.

– Malo generacija je u tako kratkom vremenskom periodu proživelo toliko kriza, a šta više, doživeli smo ih ovde na sopstvenoj koži. Mi Mađari smo uvek iz krize izlazili jači nego kada smo u njih ulazili. Predstavljali smo jedinstvo u svakoj krizi, držali smo se zajedno u svakoj teškoj situaciji. Mi Mađari, kao i Srbi i Mađari, držali smo se zajedno, i danas možemo reći da postoji najbolji sistem saradnje i odnosa ikada između ove dve zemlje, kao i ova dva naroda. Došli smo do toga da su najzastupljenije kompanije sa stanovišta mađarske privrede, postale najzastupljenije i ovde u Srbiji. U Srbiji je stvoren kapital poverenja između Srba i Mađara, što predstavlja osnovu za sličnu saradnju i u budućnosti. Zašto je potrebno da što više članova SVM-a bude u republičkom i pokrajinskom parlamentu? Pa da nastavimo, i da bi mogli nastaviti. Sve što se do sada dešavalo, vrediće jedino ako nastavimo sa razvojem pograničnim regijama, sa programom ekonomskog razvoja, i ako ne izostanu mere koje garantuju bezbednost svakodnevnog života ovde, rekao je ministar spoljnih poslova Mađarske.

Dr Balint Pastor, vršilac dužnosti predsednika SVM-a, kandidat stranke za narodnog poslanika, rekao je da se spremaju za pobedu.

– Sve smo uradili, što se uraditi može, u proteklih šest nedelja, ali i u nedeljama, mesecima i godinama pre ovoga. Verujemo da mađarska zajednica u Vojvodini ceni rad koji je SVM, pod vođstvom Ištvana Pastora, uradio u proteklih 17 godina, kako bi se moglo reći da je dobro biti Mađar u Vojvodini. Nameravamo da to nastavimo i ubuduće. Svrha nedeljnih izbora je da mađarska zajednica u Vojvodini izdrži ogromnu tragediju smrti Ištvana Pastora, da ostane na nogama, i pokaže snagu u Novom Sadu i u Beogradu, i da svi vide da smo jaki i jedinstveni, kao i da je SVM jedna od najorganizovanijih partija u zemlji. Ovo poslednje se pokazalo i tokom prikupljanja potpisa i predizborne kampanje. Zahvaljujem se svim funkcionerima, članovima, aktivistima i simpatizerima SVM-a, što su bili uz mene u ovoj borbi za našeg predsednika, našu zajednicu i našu budućnost, i što sam mogao da računam na svakoga. Zauzvrat, želim da ponudim da svi iz zajednice SVM-a mogu računati na mene, kao što mogu računati i na sve ostale, kao što je to bilo i do sada. Mađarska zajednica u Vojvodini sada mora da se zauzme za sebe, i dokaže, da u Vojvodini ima budućnost za Mađare. To se može ostvariti samo ako SVM bude jak u pokrajinskom i republičkom parlamentu, a dovedemo do izražaja činjenicu, da je mađarska zajednica u Vojvodini zajednica na koju treba računati, i koja će doprineti srpsko-mađarskom pomirenju, da vesti ne bi govorile o batinanjima Mađara, kao pre 15 godina, već o otvaranju graničnih prelaza, o zajedničkim projektima, o zajedničkim ulaganjima, o zajedničkim preduzećima, kao i o otvaranju radnih mesta, rekao je Balint Pastor.

Nyitókép: (Foto: Edvard Molnar)