2024. május 9., csütörtök
IZBORI 2023

Stotine ličnih susreta širom Vojvodine

Balint Pastor: Radimo na tome da i u narednom periodu u Vojvodini bude mađarske budućnosti

Dr Balint Pastor, vršilac dužnosti predsednika SVM-a i nosilac republičke izborne liste, evaluirao i rezimirao je predizbornu kampanju na konferenciji za novinare u prisustvu članova predsedništva Saveza vojvođanskih Mađara, kao i kandidata stranke za poslanike na izbornim listama za republičke i pokrajinskim izbore. Balint Pastor je napomenuo da se ono kroz šta su mađarska zajednica u Vojvodini i SVM prošli u proteklih šest nedelja, se nikada nigde nije dogodilo. On je dodao, da se nigde nije desilo da neka politička zajednica i politička partija nekoliko dana pre početka predizborne kampanje ostane bez predsednika. Uprkos ovim okolnostima, SVM je odradio ovih šest nedelja pošteno, časno i najbolje što je umeo, naglasio je Balint Pastor. On je ukazao, da se način rada tokom kampanje ipak nije umnogome razlikovao od inače tipičnog, jer političari SVM-a idu među ljude, učestvuju na događajima i skupovima zajednice, čak i u periodima izvan predizborne kampanje. „Međutim, naša dužnost je, kada se raspišu izbori, da pokušamo obratiti se svima, da odemo u svako naselje, kako bismo sa svakim razgovarali i saslušali svačije probleme, kao i da pokušamo da ponudimo rešenja za njih”. istakao je v.d. predsednika SVM-a.

On je istakao, da je za jedan dan 6. novembra, prikupljeno 11.355 potpisa pristalica stranke za predaju izborne liste. Nikada se nije još uspelo prikupiti ovoliki broj potpisa za ovako kratko vreme, pa se zahvaljujemo građanima na ovome, naglasio je Balint Pastor. On je dodao, da je nešto kasnije, za pokrajinske izbore, u roku od nekoliko sati prikupljeno 6.526 potpisa. Ukazao je i na to, da izborne liste „Savez vojvođanskih Mađara – Za našeg predsednika, za našu zajednicu, za budućnost!” na izborima učestvuju sa brojem šest na oba glasačka listića.

– Želimo da ostvarimo izborni rezultat na koji bi moj otac Ištvan Pastor bio ponosan. Kao i tokom njegovog predsedavanja, radimo za zajednicu i budućnost. Radimo na tome da i u narednom periodu u Vojvodini bude mađarske budućnosti, da se vojvođanski Mađari održe, ostanu Mađari u svojoj domovini, ali i da se razvijaju. Zajedno sa premijerom Mađarske 10. novembra smo potvrdili savez između „Fidesa” i SVM-a, kao i vlade Mađarske i SVM-a. Pored toga, razgovarali smo o tri konkretne teme i od tada, odnosno u roku od 18 dana, sva tri razmatrana slučaja su rešena. Počeo je sa celodnevnim radnim vremenom da radi drumski granični prelaz Horgoš-Reske 2 od 20. novembra. U prisustvu zamenika ministra Leventea Mađara, 23. novembra smo objavili dva nova konkursa, koje sprovodi Fondacija „Prosperitati”, u ukupnoj vrednosti od 4 milijardi forinti za male preduzetnike i male poljoprivrednike, pa je 28. novembra pokrenut železnički putnički saobraćaj između Segedina i Subotice po redu vožnje prilagođenom putnicima. U poslednjih šest nedelja učestvovali smo na ukupno 354 događaja, toliko puta smo razgovarali sa ljudima u 74 naselja, od Jermenovaca do Doroslova, pokrivajući celu Vojvodinu, prokomentarisao je Balint Pastor.

Vršilac dužnosti predsednika SVM-a govorio je o tome kako je ovogodišnju kampanju ove stranke karakterisalo veoma snažno učešće iz Mađarske, što je, kako je rekao, važno, jer ilustruje da zajednica vojvođanskih Mađara i SVM nisu usamljeni u možda najtežem periodu posle krvave ere devedesetih. Kako je istakao, SVM je proteklih nedelja ugostio 11 visokih zvaničnika i poznatih javnih ličnosti iz Mađarske, a u četvrtak očekuju ministra spoljnih poslova i trgovine Mađarske, Petera Sijartoa, kao i Kelemena Hunora, predsednika Demokratskog saveza Mađara Rumunije. SVM nije sam, nije siroče, složno je radio poslednjih nedelja, mogao je da računa i na podršku iz Mađarske, a doživeo je i jedno opšte mađarsko jedinstvo, naglasio je Balint Pastor.

– Očekujemo da će se jedinstvo koje smo doživeli u proteklim nedeljama pokazati i na biračkim mestima u nedelju. Očekujemo da mađarska zajednica bude jedinstvena, ali računamo i na podršku onih, kojima je važan naš stil politike i normalnost koju smo predstavljali i u proteklih deceniju i po. Očekujemo da ćemo kao jedina mađarska i jedina vojvođanska izborna lista na republičkim izborima dobiti podršku i poverenje mnogih naših sugrađana. Ako bude ovako, onda ćemo moći da nastavimo dosadašnji posao. Protekle godine su pokazale da slučajevi koje zastupamo nikome drugom nisu važni, bilo da se radi o ostvarivanju manjinskih prava ili ulaganjima u infrastrukturu, ekonomskom razvoju, izgradnji zajednice i autonomiji Vojvodine. Zamolio bih vojvođanske Mađare i one kojima je budućnost Vojvodine važna da izađu na izbore u nedelju, 17. decembra, da nam ukažu poverenje i zaokruže šesticu na oba glasačka listića, poručio je Balint Pastor.

Na pitanje našeg lista kojim bi argumentima ubedio vojvođanske Mađare, koji žive u inostranstvu, da dođu kući i glasaju, on je poručio: Molim građane, koji žive u Mađarskoj, a koji imaju biračko pravo u Srbiji, da dođu kući treće nedelje Adventa, posete svoje porodice i glasaju. „Oni time podržavaju one koji su ostali u zemlji, svoje bližnje, rodbinu, pretke, i pomažu nam da, na primer, i u ubuduće budemo u mogućnosti da otvorimo odeljenja sa 5 učenika u rasejanju, ili da se program ekonomskog razvoja nastavi, ali i da se ideje lokalnih Mađara o razvoju infrastrukture u lokalnim samoupravama podrže iz republičkih i pokrajinskih izvora”, obrazložio je Balint Pastor. On je podvukao, da veruje da će mnogi vojvođanski Mađari koji žive u Mađarskoj ceniti navedene argumente, i da će doći kući da daju svoj glas.

Drugo naše pitanje odnosilo se na procenu šefa Instituta „Nezepont” iz Mađarske od prošle nedelje da bi SVM mogao da bude partija „tvorac kraljeva”. S tim u vezi, on je objasnio da SVM želi da dobije što više glasova. Na republičkom i pokrajinskom nivou, stranka i ovoga puta samostalno učestvuje na izborima i samostalno traži podršku birača, ne krije se iza drugih. Zbog toga je važno da jedno nezavisno interesno zastupništvo Mađara ima što veću podršku, naglasio je on. On je i ukazao da se nakon izbora, u cilju ostvarivanja predstavljenih ciljeva, razmišlja o koalicionoj saradnji, ali kao i do sada, i ovoga puta u skladu sa principom ravnopravnosti. Koliko će glasova imati ostale stranke i druge izborne liste i šta će pokazati skupštinska matematika, u ovom trenutku je sporedno, naglasio je on. Prema rečima Balinta Pastora, u ovom trenutku je najvažnije da SVM, kao jedina mađarska i jedina vojvođanska lista, prođe što bolje na izborima i za to traže podršku birača.

Nyitókép: (Foto: Edvard Molnar)