2024. május 21., kedd
IZBORI 2023

Od EU do manjinske politike

Omladinski forum SVM-a je održao obuku za omladinske lidere u Adi

Omladinski forum Saveza vojvođanskih Mađara, Civilna organizacija „Warriors” i „Homeland Ada” iz Ade su u subotu u Adi organizovali obuku za vojvođanske omladinske lidere. Na događaju, Andor Šereš, predsednik omladinskog foruma SVM-a i Adam Solar, predsednik opštinskog omladinskog foruma SVM-a u Adi, pozdravili su prisutne mlade ljude, kao i rukovodioce SVM-a i Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, a pored pomenutih, i predstavnike „Fidelitasa” i Udruženja „Za mlade Mađare bez granica” iz Mađarske.

Od Andora Šereša smo saznali, da su na obuci za lidere prisustvovali mladi iz cele Vojvodine. On je naveo da su na obuci, koju bi želeli da redovno organizuju i ubuduće, učestvovalo 35 ljudi.

– Cilj obuke za lidere je da se neformalno znanje koje poseduju vodeći političari vojvođanskih Mađara direktno prenese mladima. Ovakvi događaji se retko organizuju. Ovo je odlična prilika da se u jednoj prostoriji nađu mladi ljudi i vodeći političari, kojima mogu postavljati pitanja, i slušati predavanja o raznim temama, počev od Evropske unije, do ekonomskog razvoja i ostvarivanja manjinskih prava. Ceo današnji dan protiče u znaku prenošenja ovog znanja na nove generacije, rekao je Andor Šereš.

Egon Pecko, predsednik civilne organizacije „Warriors” i šef organizacije „Homeland Ada”, rekao je da je na obuci Elvira Kovač, potpredsednica SVM-a, održala predavanje „Srbija na putu ka Evropskoj uniji”, a Andor Deli, poslanik „Fides-KDNP”-a u Evropskom parlamentu, održao predavanje pod nazivom „Budućnost Evropske unije”. Usledio je okrugli sto pod nazivom „Nacionalna politika na liniji fronta”, na kome su učestvovali predstavnici omladinskog foruma SVM-a, Udruženja „Za mlade Mađare bez granica” i „Fidelitasa” iz Mađarske. U nastavku obuke za omladinske lidere, Balint Juhas, predsednik izvršnog odbora SVM-a, održao je predavanje pod naslovom „Ekonomski razvoj u Vojvodini”, a o manjinskoj politici u Srbiji prisutnima je govorio dr Balint Pastor, vršilac dužnosti predsednika SVM-a. Događaj je zatvorio Adrian Lakatoš, predsednik odbora za službenu upotrebu jezika nacionalnog saveta, sa predavanjem u kojem je govorio o ulozi mladih u izbornom procesu, kao i o aktivizmu i učešću.

Egon Pecko je rekao, da postojeće odnose između čelnika omladinskog foruma treba dodatno proširiti, a odnosi sa vodećim političarima vojvođanskih Mađara treba da budu što neposredniji.

Nyitókép: (Foto: Žolt Činčik)