2024. május 20., hétfő
IZBORI 2023

Svi su podjednako važni

Dr Balint Pastor: Mađari u zajednicama u rasejanju brinu o našem maternjem jeziku i kulturi čak i po cenu velikih teškoća

Dan mađarskog jezika i zajednica u rasejanju obeležen je i u Jermenovcima. U svečanom programu u ponedeljak uveče govorili su dr Balint Pastor, vršilac dužnosti predsednika Saveza vojvođanskih Mađara, kao i pokrajinski poslanici Ana-Maria Pinter i Ilija Pirkov.

U svom pozdravnom obraćanju dr Balint Pastor je rekao, da su za SVM podjednako važni svi vojvođanski Mađari. On je dodao, da duguju zahvalnost meštanima, koji i po cenu velikih teškoća brinu o našem maternjem jeziku i kulturi.

– Ovde je mnogo teže i radno intenzivnije nego, recimo, u Subotici ili Senti. U prošlosti smo obraćali pažnju na ljude u Jermenovcima, a tako će biti i u budućnosti. Mi smo dobar tim i ovako moramo da sarađujemo i u budućnosti, rekao je Balint Pastor.

Ana-Maria Pinter je rekla, da je Ištvan Pastor, kada je poslednji put posetio ovo naselje, razgovarao sa meštanima i pitao je šta nas muči. Nismo imali društveni dom, ali nam se ukazala prilika 2021. godine i kupili smo sadašnju zgradu. Da bi ga pretvorili u društveni dom, obratili smo se za pomoć gospodinu predsedniku. Od tada radimo na obnovi zgrade, pripremajući planove koje podržavaju vlada Mađarska i Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine.

– Uz pomoć SVM-a i Ištvana Pastora uspeli smo da obnovimo i školu i crkvu. Svake godine imamo malo učenika prvaka, pa svake godine brinemo, da li će se otvoriti mađarsko odeljenje. Do sada je uvek bilo rešeno da naša deca uče na maternjem jeziku, za šta je zaslužno i to, što postoji interesno zastupanje Mađara. Nažalost, izgubili smo Ištvana Pastora, ali ima ko da nastavi njegov rad u liku dr Balinta Pastora. Ali u tome moramo da ga podržimo. Moramo da pokažemo da smo jaki i u rasejanju, rekla je Ana-Maria Pinter.

Pre kulturnog programa, gosti su posetili poljoprivredno gazdinstvo Čabe Biroa, koji je posredstvom konkursa Fondacije „Prosperitati” uspeo da unapredi svoje gazdinstvo i modernizuje svoju mehanizaciju. Posetili su i Osnovnu školu „Dositej Obradović”, gde su uručena sredstva za rad.