2024. május 15., szerda

Sa nadom gledajući u budućnost

U Šepšisentđerđu je održana stručna konferencija o ulozi, stanju i budućnosti štampanih medija

Stručna konferencija na karpatskom nivou o ulozi, situaciji i budućnosti štampanih medija održana je za vikend u Šepšisentđerđu u Rumuniji, u organizaciji Udruženja novinara Mađara Sekelja (UNMS), sa učesnicima iz Transilvanije, Mađarske i Vojvodine.

Na početku prvog dana ovog događaja u petak, Atila Sekereš, predstavnik za spoljne poslove UNMS, pozdravio je skup u ime organizatora, zatim je Zoltan Bede, predsednik UNMS, zvanično otvorio konferenciju, a nakon toga je Čaba Ferenc, saradnik lista „Haromsek”, održao uvodno obraćanje, u kojem se dotakao specifične situacije koja karakteriše štampane medije erdeljskih Mađara, jer je, kako je rekao, štampano izdanje mnogih novina prestalo da postoji u protekloj godini, a nastavljaju da postoje u isključivo onlajn verziji, usled čega su se, uz malo preterivanje, kako se izrazio, gotovo vratili na strukturu nasleđenu iz 90-ih godina. On se dotakao promena navika potrošača, uloge i zadataka štampanih medija, problema u vezi sa distribucijom novina, kao i koja moguća rešenja mogu biti izlaz iz postojeće situacije.

U nastavku su svoja razmišljanja i iskustva izneli pozvani gosti iz Transilvanije, Mađarske i Vojvodine, među kojima i, predstavljajući naš region, Endre Mariaš, zamenik glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista „Mađar so”, predsednik Udruženja novinara vojvođanskih Mađara (UNVM), i Livia Tot, glavna urednica časopisa „Het nap”, potpredsednica UNVM. Oni su tom pitanju pristupili optimistično, posebno s obzirom na to da je u strategiji javnog informisanja i medijskog razvoja Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, koja je pred usvajanjem, navedeno da se za opstanak štampanih medija u narednim godinama mora boriti na svaki mogući način. Razgovarali su o izazovima koje internet prostor predstavlja za zaposlene u ova dva lista, a zatim prisutnima predstavili dnevne novine „Mađar so” i njegove novinske dodatke, kao i nedeljni časopis „Het nap” i njegove publikacije. Bilo je reči i o finansiranju novina, dostupnim subvencijama i mogućnostima koje treba da služe razvoju mađarskih medija u Vojvodini, a na kraju je Endre Mariaš predstavio i kapitalne investicione planove koji će se realizovati u skorijoj budućnosti u sedištu „D.o.o Magyar Szo Kft.” preduzeća u Novom Sadu.

Od gostiju pozvanih iz Transilvanije na ovu temu su govorili i izneli svoje mišljenje Ištvan Šaranj, glavni urednik dnevnog lista „Hargita nepe”, Laslo Sič, glavni i odgovorni urednik časopisa „Ujvarad”, predsednik Udruženja mađarskih novinara u Rumuniji (UMNR), i Ildiko Ujvari, glavna i odgovorna urednica dnevnog lista „Sabadšag”, dok je Janoš Havaši, bivši radnik MTVA i nekoliko drugih institucija, predstavio situaciju u Mađarskoj. Učesnici su se složili da štampani mediji nisu u lakoj situaciji, ali su izuzetno potrebni, zbog čega se mora učiniti sve da se obezbedi njihov opstanak, mapirajući mogućnosti koje mogu da olakšaju i da efikasnijim učine borbu za njih.

Nakon govora gostiju, Pal Galbač, počasni predsednik UNMS, sumirao je glavna iskustva izrečenog. U završnoj reči posebno se osvrnuo, između ostalog, na važnost edukacije pripadnika mlađe generacije da postanu čitaoci, a to bi, po njegovom mišljenju, trebalo da postane prioritetan zadatak u budućnosti za svaki region.

Nakon konferencije održane u lokalnom hotelu „Park”, u sali za izložbe Unitarističke crkve je svečano otvorena izložba radova pristiglih na Brašai konkurs za fotografije u medijima, koji je ove godine po sedmi put raspisalo Udruženje mađarskih novinara u Rumuniji, koju manifestaciju su zainteresovani mogli da posete u zajedničkoj organizaciji Udruženja mađarskih novinara u Rumuniji i Udruženja novinara Mađara Sekelja. Među dobitnicima ovog konkursa ove godine su i fotografije nekolicine vojvođanskih umetnika, među kojima su dva fotoreportera našeg lista, Andraš Otoš i Edvard Molnar, kao i Žofia Serda, saradnica „Het napa”.

Drugi dan ove manifestacije, subota, protekla je u upoznavanju lokalnih znamenitosti, pošto su domaćini i gosti učestvovali u zajedničkom izletu, tokom kojeg su posetili renovirani Narodni muzej Sekelja, reformatsko crkveno utvrđenje u Šepšisentđerđu, reformatsko crkveno utvrđenje u selu Iljefalva, kao i Medijsku kuću Sekelja, koja je osnovana od strane Udruženja novinara Mađara Sekelja.

Nyitókép: Učesnici konferencije (Foto: Atila Toro)