2024. május 9., csütörtök

Biće izmenjen budžet Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine

Pokrajina subvencioniše investiciju u zgradi sedišta „Mađar soa” sa 160 miliona dinara

U petak će biti održana 8. redovna sednica Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine. Prema rečima predsednika Arpada Fremonda, planirano je da se raspravlja o 89 tačaka dnevnog reda. Na jučerašnjoj konferenciji za novinare predsednika nacionalnog saveta, najavljena je izmena budžeta saveta. Ovo je postalo neophodno, jer je pokrajinska vlada izdvojila 160 miliona dinara za DOO Magyar Szo Kft. Pomenuti iznos će biti dodat u budžet nacionalnog saveta, a kasnije će odatle biti izvršen prenos ka „Mađar sou”.

– U sedištu „Mađar soa” u narednom periodu biće napravljena jedna multifunkcionalna sala, to jest konferencijska sala. Radovi na izgradnji štamparije su završeni, tako da može da počne sledeća faza investicije u zgradi sedišta u Novom Sadu. Ovde će se nalaziti izdvojeno odeljenje Mađarske predškolske ustanove i vežbaone „Vackor” u Subotici, kao i muzej štampe i štamparije, a pored toga i multifunkcionalno krilo zgrade i konferencijska sala. Po mojoj proceni, uslovi rada u sedištu „Mađar soa” će se zahvaljujući ovome poboljšati, dok će se raspon različitih mogućnosti proširiti. Gradi se i jedan kompleks, koji je dostojan i u pogledu Mađara koji žive u Novom Sadu, kao i okolini – objasnio je Arpad Fremond.

Biće izgrađen kompleks, koji je dostojan i u pogledu Mađara koji žive u Novom Sadu, kao i okolini – rekao je Arpad Fremond u vezi sa investicijom u zgradi sedišta „Mađar soa” (Foto: Edvard Molnar)

Biće izgrađen kompleks, koji je dostojan i u pogledu Mađara koji žive u Novom Sadu, kao i okolini – rekao je Arpad Fremond u vezi sa investicijom u zgradi sedišta „Mađar soa” (Foto: Edvard Molnar)

Na sednici će, kako je rečeno na konferenciji za novinare, na dnevnom redu biti i izveštaji o radu i finansijama, kao i plan i program ustanova – pozorišta, biblioteka, obrazovnih ustanova, a u vezi sa obrazovanjem, razmatraće se podnesci u vezi sa otvaranjem odeljenja sa malim brojem učenika, mrežom predškolskih ustanova i osnovnih škola, kao i davanjem mišljenja o udžbenicima i procedurom izbora direktora.
U nastavku, Arpad Fremond je ocenio uspešnim edukativne sajmove „Eduexpo” i „Suliexpo” održane prošle nedelje, odnosno događaje koji promovišu nastavak školovanja u zemlji. Sledeće godine planiraju da ih ponovo organizuju u septembru, verovatno u drugoj polovini tog meseca.

Na „Eduexpo” sajmu je predstavljeno 13 visokoškolskih ustanova u kojima se obrazovanje odvija i na mađarskom jeziku, a učestvovalo je oko 700 mladih, istakao je Fremond. Kako se ispostavilo, na „Suliexpo” sajmu je učestvovalo 800 učenika osmog razreda i predstavilo se 20 srednjih škola. Prema rečima predsednika nacionalnog saveta, u septembru je svrsishodno organizovati ove sajmove obrazovanja, jer mladi ljudi od početka prošle školske godine stalno razmišljaju gde da nastave svoje školovanje. „Želeli bismo da im stvorimo priliku da što pre razgovaraju o ovoj temi sa svojim roditeljima kod kuće, bilo da se radi o nastavku školovanja ili daljem školovanju u zemlji”, rekao je Arpad Fremond, koji je govorio i o tome da, ako prilike to budu dozvoljavale, ubuduće će učenici prvog razreda srednjih škola dobijati jednokratnu pomoć. Pregovori u vezi sa tim su već počeli. Strategija za obrazovanje još nije završena, ali je ova ideja, odnosno program, koji bi na smislen način pomogao porodicama, uvršten u nacrt ovog dokumenta, naglasio je Arpad Fremond.

Kako je navedeno, do kraja meseca očekuje se objavljivanje rezultata ranije raspisanih konkursa za studente, nakon čega će biti raspisani konkursi za dodelu stipendija „Varady” za izuzetno nadarene studente master i doktorskih studija, kao i drugi krug konkursa stipendija za studente.

– Za smeštaj u Studentski dom „Evropa“ ima 106 prijavljenih. Nadamo se da ćemo rezultate objaviti ove nedelje. Za studentske stipendije konkurisalo je 293 studenata prve godine, a evaluacija je u toku. Za stipendiju za demonstratore prijavilo se 145, za nostrifikaciju 37, a za stipendiju za studente prava 17 studenata, objasnio je Arpad Fremond.

Planiraju da do kraja godine usvoje strategije nacionalnog saveta za obrazovanje, kulturu, kao i informisanje, a pre toga će organizovati javnu raspravu o sva tri dokumenta na najmanje 3 lokacije, kao i onlajn, otkriveno je u nastavku.

Nyitókép: (Foto: Edvard Molnar)