2024. május 15., szerda

Pokrajinski budžet je dodatno povećan

Poljoprivrednim investicijama se daje prioritet, ali se sanira i šteta od nevremena – Nakon rebalansa budžeta podržane su i investicije u „Mađar sou“

U sedištu lista „Mađar so“ u Novom Sadu biće izgrađena jedna multifunkcionalna konferencijska sala u skladu sa evropskim standardima: investicija će biti podržana sa 160 miliona dinara iz pokrajinskog budžeta, istakla je Ana-Maria Pinter, pokrajinska poslanica Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) na jučerašnjoj sednici na kojoj se raspravljalo o drugom ovogodišnjem rebalansu budžeta. U odnosu na planirani budžet, iznos zajedničkog budžeta povećana je za 14,4 milijarde dinara, što je za 13,7 odsto veći finansijski okvir. Od poslednjeg rebalansa, budžetski okvir je povećan za 6,6 odsto, odnosno u pokrajinsku zajedničku kasu se slilo 6,2 milijarde dinara više: pokrajinsko rukovodstvo trenutno računa na budžetski okvir od 122,9 milijardi dinara, rečeno je na sednici.

Ana-Maria Pinter je istakla da se, prema rebalansu, najveći deo budžeta izdvaja za investicije u zdravstvo. Između ostalog, kupuju aparat za magnetnu rezonancu za Opštu bolnicu u Subotici, značajna sredstva su opredeljena za opremanje „Kamenice 3, ali nastavljaju i modernizaciju Instituta za kardiovaskularne bolesti u Vojvodini. Predstavnica SVM-a je istakla i povećanje budžeta sekretarijata za poljoprivredu, sa čime će dodatno podstaći izgradnju sistema za navodnjavanje. Pokrajinskim sredstvima nastavljaju sa iskorenjivanjem divljih deponija, ali i saniraju posledice šteta od nevremena iz jula: pre svega se zalažu za ponovno zasađivanje šuma i zasada drveća.

Karolj Kovač je takođe istakao učinak sekretarijata za poljoprivredu. Na konkursima raspisanim ove godine poljoprivrednicima je dodeljeno 1,3 milijarde dinara podrške, a na osnovu konkursa osnovana su 163 nova gazdinstva, izneo je detalje poslanik SVM-a, koji je ovogodišnji nivo pokrajinskog budžeta ocenio rekordnim.

Predstavnici SVM-a podržali su predlog izmene budžeta i prihvatili prvi šestomesečni izveštaj (Foto: Andraš Otoš)

Predstavnici SVM-a podržali su predlog izmene budžeta i prihvatili prvi šestomesečni izveštaj (Foto: Andraš Otoš)

– Na strani prihoda realizovano je 63,7 odsto ovogodišnjeg plana, a na strani rashoda 38 odsto. Najveći nivo realizacije je kod sekretarijata za obrazovanje, koji je ostvario oko 47 odsto od planiranog. Zahvaljujući tome, od početka godine renoviraju se i grade osnovne i srednje škole, kao i predškolske ustanove , izvestio je Karolj Kovač o prvom šestomesečnom izveštaju o utrošku budžeta, koju je SVM takođe podržao.

Poslanici stranke podržali su i predlog koji predviđa realizaciju projekata za jačanje bezbednosti učenika. Takođe su istakli značaj nastavka onih ulaganja, u kojima i mađarska zajednica ima interes: nastaviće se izdvajanje sredstava za modernizaciju Narodnog pozorišta u Subotici i izgradnju bazena u Bačkoj Topoli, a podržaće se i završetak Akvaparka na Paliću. Pored toga, skoro 400 miliona dinara izdvojeno je za izgradnju sekundarne kanalizacione mreže koja se gradi u Feketiću. Pored postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, ovo je važna prekretnica za značajno podizanje životnog standarda građana Malog Iđoša, izjavio je medijima Karolj Kovač.

ZALAŽU SE ZA REALIZACIJU KAPITALNIH ULAGANJA

Pored investicija, od posebnog je značaja i to što je u prvih šest meseci ove godine značajno smanjen i javni dug, rekao je Nenad Borović, predstavnik Srpske napredne stranke, povodom izveštaja o budžetu za prvih šest meseci. U vezi sa izmenom budžeta, međutim, on je naglasio da su pokrajinski prihodi premašili sedam odsto od republičkog budžeta.

– Prema važećim odredbama, tri sedmine zajedničkog budžeta moraju da se utroše na kapitalne investicije: ove godine će i ovo biti ispunjeno, jer je sa sadašnjim rebalansom za to predviđeno 45,5 milijardi dinara. Finansijski okvir za ovu stavku je takođe povećan i premašuje ranije planirani okvir za oko 4,4 milijarde dinara. Kapitalne investicije i dalje ostaju prioritet u poljoprivredi, zdravstvu i kulturi, naglasio je poslanik.

Od budžeta od skoro 123 milijarde dinara, više od 45 milijardi je predviđeno za kapitalna ulaganja (Foto: Andraš Otoš)

Od budžeta od skoro 123 milijarde dinara, više od 45 milijardi je predviđeno za kapitalna ulaganja (Foto: Andraš Otoš)

On je istakao da je SNS u poslednjih sedam godina regionalnim ekonomskim razvojnim ulaganjima uspeo da udvostruči budžetski okvir. Pokrajinsko rukovodstvo je 2016. godine imalo 61,4 milijarde dinara, ove godine je budžet već blizu od 123 milijarde, podsetio je on.

OPOZICIJA KAŽE FATAMORGANA

Povećanje budžeta je, smatraju u opoziciji, samo fatamorgana, jer je stopa inflacije mnogo veća nego što to priznaju državni organi, rekao je Đurađ Jakšić iz Srpske radikalne stranke, povodom povećanja budžeta. Priznato povećanje cena od 14-15 odsto je zapravo 40-50 odsto i to u „potpunoj meri pojede povećani okvir pokrajinskog budžeta“, dodao je on.

– I dalje ostajemo pri dosadašnjim stavovima i zalažemo se da se stotine miliona ne troše na besmislene projekte koji ne idu u korist građana Vojvodine. Proćerdane milijarde bi radije trebalo uložiti u investicije koje zaista služe za povećanje životnog standarda stanovnika: očekivali smo mnogo veći budžetski okvir u oblasti poljoprivrede, privrede, zaštite životne sredine, turizma, sporta i kulture, ali značajnije sume treba izdvojiti i za socijalne programe, naglasio je predstavnik SRS.

On je podsetio i da je pokrajinsko rukovodstvo u protekla dva meseca „iznudilo“ već dva rebalansa budžeta, navodeći pri tome značajno povećanje prihoda pokrajine od poreza. Po Jakšićevim rečima, povećanje od skoro 15 milijardi dinara je nerealno i neobjašnjivo, što samo ide u prilog pogrešnom planiranju i dokazuje stručnu nesposobnost sekretarijata koji se bavi finansijskim poslovima, zbog čega se SRS usprotivio predlogu izmene budžeta.