2024. április 30., kedd

Situacija na granicama je neodrživa

Ištvan Pastor: Odnosi dve zemlje nikada nisu bili ovako dobri, ali situacija na graničnim prelazima nikada nije bila tako sramna

Kako se Savez vojvođanskih Mađara trudi da vodi politiku kao politička stranka sa kredibilitetom, predsedništvo je nedavno razmotrilo i prihvatilo izveštaje sačinjene o aktivnostima pokrajine i radu lokalnih samouprava u protekle dve godine, rekao je predsednik stranke Ištvan Pastor na konferenciji za novinare u petak. Ova dva izveštaja mogu se naći na sajtu SVM-a (https://www.vmsz.org.rs/legfontosabb-eredmenyeink-2020-2022).

Na pokrajinskom nivou SVM ima 21 funkcionera, u sekretarijatima, u skupštini, u vladi, kao i u pokrajinskim institucijama, objasnio je Pastor. On je rekao da pokrajinski budžet svake godine raste za oko 12-13 odsto. Obezbeđivanje i unapređivanje uslova rada u obrazovnim ustanovama bio je prioritet, na različite konkurse izdvojeno je skoro 750 miliona dinara. Pastor je rekao da ga posebno raduje što u svakom odeljenju osnovnih škola postoji najmanje po jedan udžbenik za svaki predmet, ne samo na mađarskom, već i na maternjem jeziku drugih nacionalnih manjina.

Dalje se fokusirao na oblast poljoprivrede, a prema njegovim rečima, stalno su bili dostupni različiti oblici podrške. On je podsetio da se u dosadašnjoj primeni Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede mogu dobiti dugoročni razvojni krediti sa kamatom od jedan odsto.

SVM je prisutan u 30 lokalnih samouprava, izveštaj obuhvata sve, ali sadrži isključivo one programe i druge elemente – njih oko 660 – koji su vezani za aktivnosti i inicijative SVM-a, rečeno je i činjenica da je prema proračunima na nivou lokalne samouprave mobilisano oko 38 milijardi dinara.

Pastor je na konferenciji za novinare izrazio radost što su u četvrtak u Beogradu održane ministarske konsultacije Srbije, Mađarske i Austrije na temu migrantske krize, na kojima je bilo reči o uspostavljanju policijske saradnje za zaštitu i kontrolu granica juga Srbije. Cilj je da se tamo zaustavi migracioni pritisak, naglasio je Pastor, ističući da je upravljanje migrantskom krizom i uspeh planova od vitalnog značaja. Do sada je ove godine Srbijom prošlo oko 200 hiljada ljudi, to se više ne može tolerisati, jer taj proces traje već 10 godina, naglasio je on.

– SVM je skoro jedina politička formacija koja je ovu temu konstantno držala na dnevnom redu, isticala njenu problematičnost i pokušavala da interveniše u cilju upravljanja situacijom. Veliko nam je zadovoljstvo što je stvoreno polje političke sile, koje je Srbiju izvuklo iz situacije u kojoj se nalazila. Srbija je postala žrtva ovog procesa usled pritisaka, ucena i neprincipijelnog postupka prema njoj. Nadam se da će se situacija promeniti i da ćemo moći da odahnemo dok se naši životi vraćaju u normalu. Nikada nismo bili i nikada nećemo biti ksenofobični, ali naši interesi i zakonitost moraju biti prioritet, rekao je Pastor.

NE POMAŽE NI OTVARANJE NOVIH PRELAZA

Tema je bila i tipična situacija sa teretnim saobraćajem na srpsko-mađarskoj granici. U vreme kada je privreda u sve težoj situaciji zbog problema izazvanih cenama energenata, sankcijama, poremećajem lanaca snabdevanja i poteškoćama u održavanju, neprihvatljivo je da kamioni na graničnom prelazu čekaju 48 sati, istakao je Pastor. Po njegovom mišljenju za to nema objašnjenja, jer toliko morate čekati da izađete iz Mađarske, koja inače pripada šengenskom prostoru. On je naglasio da „sa pravom možemo reći da odnosi dve zemlje nikada nisu bili ovako dobri kao sada, ali nikada situacija na graničnim prelazima nije bila tako sramna, kako u odnosu na putnički, tako i na teretni saobraćaj“. Ne pomaže ni otvaranje novih traka ili prelaza, razlika će biti samo u tome što će se na više mesta morati čekati isto ovoliko vremena, dodao je on, ističući da je o situaciji razgovarao i sa generalnim konzulom Mađarske u Subotici, sa molbom da prenese ono što je rečeno.

PRAKSA SKRAĆIVANJA NIJE DOBRA

Odgovarajući na pitanje našeg lista šta se dešavalo od sredine jula u vezi sa pregovorima o učešću SVM-a u republičkoj vladi, kao i koalicionim sporazumom između SVM-a i SNS-a, Pastor je rekao da od leta nisu vođene dalji razgovori o ulozi stranke u vladi. Stav SVM-a ostaje nepromenjen: želi da sarađuje u izvršnoj vlasti na nivou državnih sekretara, o čemu je već postignut načelni dogovor. Odgovarajući na naše drugo pitanje, kako ocenjuje činjenicu da šest meseci nakon parlamentarnih izbora još uvek nije formirana republička vlada, predsednik SVM-a je objasnio: „Zabrinut sam što je prema ustavu raspoloživog vremena sve manje i manje. Bila bi velika tragedija ako bismo zapali u ustavnu krizu. To bi moglo da se desi ako se vlada ne formira u ustavom propisanom roku, pošto bi tada bili raspisani vanredni izbori, koji bi rezultirali gubitkom još nekoliko meseci. U vremenu kada već ima mnogo problema, to bi rezultiralo javnim životom koji se ne bi fokusirao na rešavanje problema, već na podsticanje tenzija. Mi se spremamo na to da se to neće dogodi, a ako ne ranije, onda će se vlast formirati u poslednjem trenutku. Primera za to je već bilo“.

Četvorogodišnji mandat nije slučajno predviđen, samo u izuzetnim okolnostima bi ciklus vlasti mogao biti kraći od četiri godine, ali je u Srbiji izuzetno kada su četiri godine zaista četiri godine, rekao je predsednik SVM-a odgovarajući na naše pitanje šta misli o praksi skraćivanja mandata republičke vlasti. Ovo je tehnika ili oruđe za vladavinu, u većini slučajeva nikada nije postojao operativni razlog za skraćivanje ciklusa vlasti, napomenuo je on, rekavši da pomenuta praksa nije dobra, jer je četvorogodišnji mandat deo stabilnosti i predvidljivosti.

Sledeća godina će biti teška

Predsedništvo SVM-a razgovaralo je i o pitanju budžeta za narednu godinu. Tamo gde stranka može da utiče na planiranje budućnosti ili može sama da je planira, ona nastoji da osigura zadržavanje prioriteta, rekao je Pastor. Kako je dodao, naredna godina će biti teška, verovatno će se morati preispitati mnoge stvari koje su uzimane za normalno i da se napravi drugačiji sistem prioriteta u odnosu na prethodnu. Nastoje da sačuvaju institucije i ljude koji tamo rade, kao i sadržaje, naglasio je on.