2024. április 20., szombat

Stílus és zokni

A ruhák közötti rendrakás legunalmasabb része a zoknipárosítás. Mindig akad köztük legalább egy páratlan. A keresgélés végtelen. Olykor egészen addig fajul a dolog, hogy a színben egymástól teljesen különálló, két különböző univerzumból származó darabot párosítok össze.

Elgondolkodtató, hogy e kis, általában pamutból, vagy gyapjúból készült darab valóságos univerzális találmánynak bizonyult az idő során. Az első zokni, vagy valamiféle lábmelegítő, az emberiség történetének kezdetén jelent meg. Az ősember valószínűleg felismerte a lábmelegítő fontosságát a hideg időben, és kezdetben állati bőrből vagy növényi rostból készítette a zokni ősét. Az ősi Egyiptomban és Rómában a tehetősebbek már finomabb anyagokból, például selyemből és gyapjúból készült zoknit viseltek. Az ókori civilizációkban a zokni nem csupán melegítette az ember lábát, de státuszszimbólumként is funkcionált. Nemrégiben a feltárások alapján kiderült, hogy az ókori egyiptomiak is kedvelhették a csíkos zoknit, ami manapság is népszerű darabnak számít. A középkorban és a reneszánsz korában a zokni továbbra is a divat és a praktikum keverékét jelentette. A különböző társadalmi osztályok különféle anyagokból és díszítésekkel ellátott zoknit viseltek. A nemesek gyakran gyöngyökkel és aranyfonalakkal díszített zoknit hordtak, míg a szegényebb rétegek egyszerűbb, de melegebb változatokat viseltek. Ekkor már előtűntek az egyedi darabok és stílusok, amelyek a kifejezni igyekeztek viselőjük ízlésvilágát. Az ipari forradalom a 18. és 19. században megváltoztatta a zokni sorsát is. A gépek és a nagyüzemi gyártás lehetővé tette, hogy olcsóbban és nagyobb mennyiségben állítsák elő a lábravalót. Így egyre több emberhez eljutottak, és mindennapi viseletté váltak. 

Manapság a sportban is különleges és jelentős szerepet játszik. Nemcsak kényelmesnek kell lennie egy sportoló zoknijának, hanem növelheti annak akár a teljesítményét is, azzal, hogy különféle technikai jellemzővel rendelkezik. Ilyen a különféle légáteresztő-anyagú zokni, amely állítólag fokozza a kényelmet és ezáltal a teljesítményt is. 

A zokni ma már nem csupán egy láthatatlan részlete a viseletnek, hanem gyakran egy önmagában is kiemelkedő stíluselem. S ami néhány évvel ezelőtt valóságos divatbűncselekményként hatott volna, mára teljesen elfogadott: a papucs és a zokni együttes viseletét több híres divatház is büszkén hirdeti. Sőt, manapság a stílusos gazdik még sikkesebb kutyusai is zoknit viselnek. Ezek különféle színekben és mintákkal kaphatók, így az állattulajdonosok személyre szabhatják háziállataik megjelenését. Azonban akad olyan ruhadarab is, amely nem pusztán a divatot népszerűsíti, hanem csúszásgátlóval van ellátva, így megakadályozza, hogy az öleb elcsússzon a padlón. De a gyártó kiemeli azt is, hogy a zokni egyúttal a padlót és a bútorokat is védi a kutyustól. Ezért mindenki jól jár... Akad egészségügyi célokból készült zokni is a kiskedvencek számára: néha a különféle sebek miatt ugyanis szükség lehet a kutyazoknira. Nos, úgy tűnik, eljött az az idő is, amikor az ebek nem a gazdi zokniját rágják szét, hanem a saját flitteres, egyedi tervezésű darabjaikat tehetik tönkre.