2024. április 20., szombat

Autóhajsza

„Anya, te semmit sem tudsz.” Mennyire igaz. Már azt sem tudom megmondani, milyen nap van éppen, annyira felemészt az autóvásárlás folyamata. Persze, mindez egy örömteli esemény lehetne, ha nem a pénztárca szabná meg a határokat. De így, hogy a használt autók használtjait kell felmérni, analizálni, hogy vajon melyik az a jármű, amellyel biztonságosan lehajtható még néhány kilométer – nem a felemelő érzések közé tartozik a vásárlás.

Az első lépés az internetes hirdetések pásztázása. Még szerencse, hogy ebben a folyamatban egy egészen hatékony alkalmazás áll rendelkezésre, ami megkönnyíti a kiválasztott járművek analizálását és rendszerezését. Az információhalmaz rengetegében azonban tudni kell olvasni a sorok között: a szűkszavú eladó éppolyan gyanús lehet, mint a bő lére eresztett, vásárlásra ösztönző tartalom. Néhány esetben már a képek alapján megállapítható, hogy valami nem stimmel a kiszemelt járművel. A tartalom nem egyezik a látottakkal. Az autó színt cserélt néhányszor, a belső tér agyonkoptatott, ami nem mutat reális képet a leírásban feltüntetett lehajtott kilométerek számával. Egy megviselt külsejű autó – akármennyire is dicsérik – nem kelt bizalmat. De a legnagyobb gond, hogy még egy baleset után is helyre lehet pofozni úgy egy autót, hogy senki sem mondja meg, mit élhetett át a jármű – és az utasai. A műszaki gondok mellett, ki kell fürkészni, hogy minden papír rendben van-e, ami külön pszichológia jártasságot is igényel. A kilométerórát általában már itthon tekerik vissza. A csaló eladók jó ajánlatokkal állnak elő, de gyakran a jármű előtörténetének hamisítása árán.

(Fotó: Ótos András illusztrációja)

(Fotó: Ótos András illusztrációja)

– Ja ti garantujem da nećes naći boljeg od ovoga! – még jó, hogy a köpcös, fürdőnadrágos férfi mindent tud, és jótáll. Azt mondja, az autó kiváló, a legjobb ebben az árban. Leteszi a cigarettát, és kikirikire vált. Nehézkesen kel fel, hogy átadja a kulcsot. Időközben napvilágra kerül néhány újabb információ az autóról: habár az akkumulátor most még kifogástalanul működik, télen nem ártana majd lecserélni, a klíma sincs feltöltve…

Ha sikerül két vagy három elfogadható állapotban lévő járgányt találni, a következő lépés a mérlegelés. Vajon melyik autó a biztonságosabb, kényelmesebb, melyiknél milyen hiányosságok, előnyök merülnek fel. Minden akkor derül ki, amikor kipróbáljuk a járművet, s rájövünk, hogy mit sem ér a vonzó, sportos külső, ha az ócska műanyag belső felület és a tagolt szélvédő elrontják az élményt. Vannak autómodellek, amelyek kapásból kizárhatóak, amelyek egyszerűen sehogyan sem férnek bele azoknak a sorába, amelyekre ráfoghatjuk, hogy valamelyest szimpatikus hatást keltenek, amellett, hogy használhatóak. Kevés az olyan autó, amely mosolyt csal az arcra. Egyre jobban szűkül a kör, és a lehetőségek sora bezárul. S mindvégig az anyagi vetület határozza meg a lépések irányát. Hiszen az autó ára mellett számolni kell a regisztrációval, a műszaki vizsgával, az átíratás költségeivel... S most jobb is, ha nem soroljuk fel mindent. Sőt minden attól függ, hol sikerül megfelelő járműre akadni – a folyamat lényegesen módosul, attól függően, hogy egy használtautó-piacon vagy egy falusi garázsban lapul a kedves csodaautó.