2024. április 24., szerda
JEGYZET

Az időjárás és az egészség viharos kapcsolata

Egyik nap hideg, de másnap már ragyogó napsütés és magas hőmérséklet. Térségünket évek óta jellemzi az évszakhoz képest szokatlan, változatos időjárás. Gyakran előfordul, hogy egy nap alatt is jelentős változás következik be ezen a téren. Frontok érkeznek és mennek, különböző kellemetlenségeket okozva azoknak, akik érzékenyek rájuk. A fáradékonyság, kedvetlenség, ízületi fájdalmak, szív- és érrendszeri panaszok, fejfájás, sőt migrénrohamok csak néhány a frontérzékenység okozta kellemetlenségek közül.

Az időjárási front fogalma régi idők óta ismert. Hippokratész, az orvostudomány atyja, már Kr. e. 430-ban így beszélt a fronthatásról: „Az, aki helyesen akarja gyakorolni a gyógyítás művészetét, annak figyelembe kell vennie a hideg-meleg szeleket és az évszakokat.”

Nem új keletű dologról van tehát szó, az elmúlt napokban azonban ismét jelentős hőingadozásnak lehettünk tanúi. A múlt héten még kiskabátban, vagy akár egy vastagabb pulóverben élvezhettünk a kellemes napsütést, sőt a bátrabbak egy szál pólóban is kimerészkedtek az utcára. A héten viszont újból elővettük a sapkát, és a melegebb széltől védő kabátok sem maradtak a fogason.

Az elmúlt napok időjárási változékonysága felveti a kérdést, hogy vajon milyen hatással van ez a gyakori hőingadozás az emberek mindennapi életére és egészségére. Az időjárási szélsőségek, a hőmérséklet hirtelen ingadozása nemcsak a frontérzékenyeket érinti, hanem az egészséges emberek is megtapasztalhatják ezeket a kellemetlenségeket. A legnagyobb mértékben azonban a gyermekeket, az időseket és a krónikus betegségekben szenvedőket érinti.

A hőingadozások hatással lehetnek például az immunrendszerre, növelve a megfázás és influenzás megbetegedések kockázatát. Mint, ahogy azt hallhatjuk is, egyre több gyerek marad ki az iskolából betegség miatt. A megfázáshoz hasonló tünetek mellett az időjárási változékonyság ízületi fájdalmakat és fejfájást is kiválthat. A meleg idő sokaknál alvászavart okozhat. Az alvásminőség csökkenése pedig fáradékonyságot és kimerültséget eredményezhet, ami hatással lehet mindennapi tevékenységeinkre és teljesítőképességünkre. A melegfrontnál migrénes panaszok jönnek elő, látászavarok, hányás, depressziós tünetek tapasztalhatóak. Csökken a vérnyomás, főként fáradékonyságra, aluszékonyságra, a koncentráció csökkenésére panaszkodnak ilyenkor az emberek, és ezek nagymértékben kihatnak a munkabírásra. Hidegfrontnál a reumás betegek vannak bajban, mert ízületi fájdalmak jönnek elő. Nemhiába mondják, hogy megérezte a térd, a forgó, a derék, hogy jön a hideg, változik az idő. Mellkasi panaszok is előfordulnak ilyenkor, gyakoribbak lehetnek a szívinfarktusok.

Az egészséges életmód és a rugalmas alkalmazkodás képessége kulcsfontosságú lehet az ilyen időszakokban. Fontos, hogy elegendő folyadékot igyunk, különösen tiszta vizet, hogy megelőzzük a dehidratációt. Napközben próbáljunk meg időszakosan pihenni hűvösebb helyen, és minimalizálni a szabadtéri tevékenységeket.

A rendszeres testmozgás, kiegyensúlyozott táplálkozás és a megfelelő pihenés mind hozzájárulnak ahhoz, hogy aktívan és egészségesen élhessünk a változó időjárási körülmények között is.

Elengedhetetlen, hogy az emberek figyeljenek saját testük jelzéseire, és igyekezzenek megőrizni egészségüket a változó időjárási körülmények között. A tudatos életmódváltás és az időjárási változékonyságokra való felkészülés segíthet abban, hogy az emberek ne csak túléljék, hanem teljes értékűen élvezzék a különböző időjárási körülményeket.
 

Nyitókép: Illusztráció (Pixabay)