2024. június 22., szombat

Régi-új arcok a folytonosság kormányában

Új és régi arcokkal megalakult egy hete az új, 31 fős kormány. A régi miniszterek közül néhányan tárcát cseréltek, voltak, akik a korábbi minisztériumuk élén maradtak, és vannak olyanok is, akik most visszatértek. Az egyik legnagyobb meglepetés Aleksandar Vulin jelenléte a kormányban, már csak azért is, mert nem is olyan nagyon régen még a média arról cikkezett, hogy Vulin és Zorana Mihajlović nézeteltérését csak úgy tudták a hatalmi döntéshozók megoldani, hogy mindkettőjüknek távozniuk kellett a kormányból. Így került Vulin a BIA (Biztonsági-információs Ügynökség) élére, de ott nem töltött sok időt, mivel az Amerikai Egyesült Államok nyomására Vulin lemondott erről a tisztségről. Most ismét ott van a végrehajtó hatalomban, a kormány alelnökeként.

Érdekes kört jár be Bratislav Gašić, aki alig néhány év után visszakerült a védelmi minisztérium élére, ahonnan az egyik újságírónő iránti tiszteletlen viszonyulása miatt kellett idő előtt távoznia. Politikai pályafutását így a BIA, majd a belügyminisztérium élén folytatta. A belügyi tárcát most Ivica Dačićnak engedte át, aki alig tíz év után visszatért ennek a tárcának az élére. A külügyminisztériumot pedig, amit két mandátumban Dačić vezetett, Marko Đurić vehette át, aki az Amerikai Egyesült Államokban volt Szerbia nagykövete. A politikai szakértők szerint a hatalom ezen lépésével Szerbia éppen az ország külpolitikájának irányvonaláról kívánt üzenni.

Vannak miniszterek, akiknek helye megrendíthetetlen, így Siniša Mali maradt a pénzügyminisztérium élén, de kiderült, Dubravka Đedović Handanović energiaügyi miniszter is bizonyított, ahogy Irena Vujović is a környezetvédelmi minisztérium első embereként, Tomislav Momirović a kül- és belkereskedelmi minisztérium élén, illetve Goran Vesić is befejezheti, illetve megkezdheti az új infrastrukturális beruházásokat az ország területén. Az ország gazdasági fejlődéséért felelős minisztériumok tehát stabilan folytathatják a munkát. Slavica Đukić Dejanović is maradt az oktatási minisztérium élén, igaz, ő ezt a tárcát csak tavaly vette át, miután Branko Ružić a május 3-án az egyik belgrádi általános iskolában történt tömeggyilkosságot követően lemondott a posztjáról. Megmaradt a tárcája élén Maja Popović igazságügyi miniszter, illetve Zoran Gajić sportminiszter, ahogy Milan Krkobabić faluvédelmi, Jelena Begović innovációért felelős, illetve Husein Memić idegenforgalmi miniszter és Tomislav Žigmanov emberi és kisebbségi jogi miniszter is.

Nagy visszatérő Zlatibor Lončar, aki a koronavírus-járványt követően adta át tárcáját Dragica Grujičićnek, és ezúttal tőle vette vissza az egészségügyi minisztériumot.

Az ellenzék azzal vádolta meg a jelenlegi kormányt, hogy a kormányfő személyével erősödött az újvidéki lobbi. Miloš Vučević ugyanis Újvidék polgármestereként szerzett politikai népszerűséget a tartományi fővárosban és pártjában is. Aleksandar Vučić, a Szerb Haladó Párt korábbi elnöke még pártelnökként mutatott rá, hogy kollégájára nagy politikai jövő vár, védelmi miniszter lett, majd megkapta a párt vezetését, most pedig kormányfőnek javasolta az államfő. Vučević pedig a csapatában a gazdasági minisztérium élére újvidéki kolléganőjét, Andrijana Mesarovićot választotta. Vučević irányába éppen vajdasági származása miatt új elvárások is megfogalmazódtak. Hozzáállása pedig valóban más, három olyan miniszter is részt vesz a kormányában, aki a nemzeti kisebbséghez tartozik. A kormányfő azt hangoztatta, inkluzív kormányt álmodott meg, és kormányprogramjában kiemelte, mindenképpen arra törekszik majd, hogy az országban kiegyensúlyozott fejlődést tudjon elérni a beruházásokkal.

Nikola Selaković immár a harmadik tárca vezetését vállalta el, volt ő már igazságügyi miniszter, legutóbb szociális védelmi miniszter, most pedig a kulturális minisztérium vezetésével bízták meg. Hasonló úton halad Aleksandar Martinović, aki parlamenti képviselői tisztségből került az államigazgatási minisztérium élére, most ő vezeti majd a mezőgazdasági minisztériumot. Darija Kisić is a kormány tagja maradt, csak tárca nélküli miniszterként.

Kiemelt parlamenti tevékenysége révén kapott lehetőséget Jelena Žarić Kovačević az államigazgatási minisztérium élén, Darko Glišić pedig párttevékenységének köszönheti, hogy a nagyberuházási minisztérium élére került. Új arcnak számít Dejan Ristić történész, aki a Népirtás Áldozatai Múzeumának igazgatói székéből került a tájékoztatási minisztérium élére.

Érdekes, hogy a kormányban helyet kaptak olyan személyek is, akik eddigi politikai tevékenységeik során kritikát fogalmaztak meg a haladó államvezetéssel szemben, így Milica Đurđević Stamenkovski, aki családvédelmi miniszterként mutatkozhat be most, illetve Tatjana Macura, aki viszont tárca nélküli miniszterként folytat tevékenységet. Habár Muamer Zukorlić korábban mindig visszautasította a kormányban való részvételt, fia, Usame Zukorlić ezúttal már tárca nélküli miniszterként bizonyíthat, képviselve mindenekelőtt a bosnyák kisebbséget.

Nyitókép: Egy hete alakult meg a köztársasági kormány (Fotó: Ótos András)