2024. május 30., csütörtök
KAPCSOLÓDÓ KOMMENTÁR

Tévétlenül jobb?

HETI KÖRKÉRDÉSÜNK
Milyen tévéműsorokat követ a leggyakrabban?

Tájékoztatási műsorokat – 25%
Kulturális programokat – 7%
Szórakoztató adásokat – 13%
Sportközvetítéseket – 20%
Ritkán nézek televíziót – 35%

Aktuális körkérdésünk a televíziózásra vonatkozott, pontosabban, hogy milyen fajta műsort néz leggyakrabban. Személy szerint másképpen állítottam volna össze a válaszlehetőségeket, mert igaz, hogy a filmek besuvaszthatók a szórakoztató vagy kulturális adások közé (filmtől függően), de szerintem megérdemelt volna egy külön válaszlehetőséget. Régen, amikor még néhány tévécsatorna volt mindössze, akkor egyrészt sokkal minőségesebb adások voltak, másrészt élményszámba ment, ha a tévé leadott egy menő amerikai filmet. Általában pár évtizedes késéssel kerültek képernyőre, amikor már olcsón hozzájutottak a stúdiók. Ma ezzel szemben számtalan csatorna van, az ember azt választja, amit csak akar. Most viszont az a helyzet, hogy a műsorok minősége felhígult, a reklámok dömpingje pedig teljesen megöli a tévézés élvezetét. Annyi előrelépés talán történt, hogy az új filmekre nem évtizedeket, hanem már csak éveket kell várni. Az új filmek még mindig túlságosan drágák a kereskedelmi tévéknek, inkább nyomatják a saját készítésű szórakoztató műsorokat, amik színvonala a béka segge alatt van. A különböző valóság show-k egyenesen a trash reality műfaját képviselik, ami meglátásom szerint a televíziózás legalja. Persze, ne legyek elhamarkodott, elképzelhető, hogy lehet még ennél alább is.

Sokan még felnőtt fejjel is abban az illúzióban ringatják magukat, hogy valamit ingyen kaphatnak. A világon mindenért fizetni kell, még ha elsőre nem is tűnik úgy. Természetesen, a szeretet ez alól kivétel. Ha minőségi tévés tartalmakat akarunk, akkor azért fizetni kell. A minőséges csatornákért fizetni kell, akárcsak az olyan szolgáltatásokért, mint a Netflix, az Amazon vagy a Disney+. Ezek nem a klasszikus értelemben vett tévés csatornák, de a tévézés átalakulóban van, és meglátásom szerint a jövő erre valahova vezet. Ha előfizetünk például a Netflixre, akkor számtalan játékfilm, sorozat, dokumentumfilm áll rendelkezésünkre, és mindezt akkor nézzük, amikor akarjuk, reklám nélkül. Egyes tévés csatornák máris elmozdultak ebbe az irányba, ott van például az RTL+. Ezzel szemben még mindig ott vannak az úgymond „ingyenes” csatornák, amelyekből nincs hiány. Ezekért külön nem kell fizetni, ám az ember mégis azzal fizet, ami a legdrágább számára, amikor ezeket nézi: az idejével.

Őszintén szólva, közel 20 éve nincs televízióm, és nem is hiányzik. Azért hébe-hóba előfordul, hogy kíváncsiságból belenézek valamely tévéadásba, amikor vendégségben vagyok. Így, külső szemlélőként úgy érzem, hogy jobb rálátásom van a tévéműsorok változására. A legszembeötlőbb a reklámok mennyiségének növekedése. A kereskedelmi tévék megjelenése azt hozta magával, hogy több reklám lett, amik sugárzási ideje azóta is évről évre növekszik. Lassan nem reklámblokk lesz műsor közben, hanem műsorblokk reklám közben. Pár hete egy barátomnál kíváncsiságból lemértük két műsor között a reklámok hosszát: több mint 10 percen keresztül mentek. Ezért mondom azt, hogy az „ingyenes” csatornákért az időnkkel fizetünk. Ha meg akarunk nézni egy 1 órás műsort, akkor ez 1,5 óránkba fog „kerülni”, hála a reklámoknak. Ezek után nem is csodálkozom azon, hogy válaszadóink legnagyobb százalékától azt a választ kaptuk, hogy csak ritkán néz tévét. Személyes véleményem, hogy semmilyen vesztesség nem érné az emberiséget, ha a hagyományos, nem fizetős tévécsatornák eltűnnének egyik percről a másikra.
 

Nyitókép: Illusztráció (Pixabay)