2024. május 30., csütörtök

Muszáj kommentelni?

Aktuális körkérdésünk arra vonatkozott, hogy szokott-e kommentelni. Idősebb olvasóink, akiknek nem lételeme az internet, talán nem is igazán értik, mire vonatkozott ez a kérdés. Hogy definiáljuk a jelenséget: különböző internetes felületeken tartalmakat, bejegyzéseket osztanak meg emberek, amik alá rövid véleményt, megjegyzést lehet írni. Nagyon röviden ennyi. Kommentet bárki írhat, és az sem feltétlenül szükséges, hogy valódi személyazonosságával tegye meg. Például régen, ha valamelyik újság megjelentetett olvasói leveleket, akkor azt valós névvel tette. Ma már elég, ha van egy internetes hozzáférésünk, és úgy regisztrálunk fel a közösségi oldalakra, ahogy akarunk. Az IP cím alapján lekereshető, hogy mely régióból származunk, de szoftverek segítségével már ezt is meg lehet változtatni. És ha egyszer fönt vagyunk, akkor nyomathatjuk a kommenteket.

(Molnár Edvárd illusztrációja)

(Molnár Edvárd illusztrációja)

Hogy hol milyen kommentek jelennek meg, az meglátásom szerint attól is függ, hogy milyen jellegű az adott csoport. Például a Facebookon benne vagyok egy gombász csoportban, ahol általában értelmes hozzászólások érkeznek be. Ha viszont megnézünk egy politikai vonatkozású, vagy összeesküvés-elmélet csoportot, akkor valószínűleg az anyázástól kezdve a sokkal durvább dolgokig mindenféle hozzászólást találunk. Személyes véleményem, hogy akinek van munkája, hobbija, családja és igazi élete, az nem az internet bugyraiban próbál társadalmi életet élni, s nem a kommentelésben éli ki magát. Talán benne van az érdeklődési körének megfelelő csoportokban, és talán néha kommentel is, de úgy gondolom, hogy a hozzászólók többsége nem ilyen ember. Hiszen ha megnézzük, akkor a kommentelők nagy része úgy áll hozzá a dologhoz, hogy „én tudom mi a helyzet, a többiek hülyék, és majd én jól megmondom a tutit”. Aztán ha néhány ilyen kommenthuszár összefut, akkor olyan hozzászólás-cunami születik, aminek a végén semmi köze nem lesz az eredeti bejegyzéshez, amit kommentelni kellene.

Személy szerint nem értem, hogy ha valakinek nem tetszik valami, akkor miért nézi meg. Vagy ha már megnézte és nem tetszett, akkor miért veszi a fáradtságot, hogy plusz időt szánjon a dologra és kommentet írjon hozzá, vagy vitába szálljon más kommentelőkkel. Meggyőződésem szerint olyan dolgokkal kell foglalkozni, amelyeket szeretünk, amik jó érzéseket váltanak ki belőlünk. Ha például szeretünk horgászni, akkor észszerű, hogy benne vagyunk egy horgászcsoportban, ahol lájkoljuk mások szép fogásait, vagy megköszönjük, ha valaki ad egy jó horgásztippet. Ami nem logikus, hogy még ilyen csoportokban is akadnak olyanok, akik a másik jobbos vagy balos anyját kezdik szidni egy-egy bejegyzés kapcsán.

Ami meglátásom szerin aggasztó, az a kommentelők befolyása. Az úgynevezett haterek, vagyis olyan személyek, akik utálkozó hozzászólásokat írnak, képesek befolyásolni stúdiók vagy cégek döntéseit. Például színészek nem kapnak meg egy szerepet, mert a haterek gyűlölködő véleményükkel bombázzák a stúdiót. Meglátásom szerint már az aggasztó, hogy egyes emberek ilyesmivel foglalkoznak, az meg pláne, hogy ezáltal befolyással vannak történésekre.

Hogy kommentelünk, vagy nem kommentelünk, azt mindenki döntse el maga. De ha a hozzászólás mellett döntünk, akkor gondolkodjunk el pár órát azon, hogy van-e értelme annak, amit írni szeretnénk!