2024. április 24., szerda

Feltöltődni majáliskor

Az elmúlt hetekben a húsvét ünnepét ülték szerte az országban, és máris nyakunkon van május elseje, amikor ismételten pihenhetünk és néhány nap erejéig elfeledhetjük a mindennapok gondjait.

A tavasz az egyik legszebb évszak az évben, amely a különböző népek kultúrájában a megújulást, az életet és a termékenységet szimbolizálja. Napjainkban is alapvetően ehhez a szimbolikához kapcsolható a világ legtöbb országában ünnepnek nyilvánított május elseje. Európában mára néhány elhanyagolható baloldali politikai csoporttól eltekintve május elseje ünnepének jelentéstartalma elvesztette munkásmozgalmi jellegét. A legtöbben azonban még mindig a szocializmushoz köthető ünnepként emlékeznek erre a mély történelmi gyökerekkel rendelkező ünnepkörre.

A tavasz elérkeztével a többnyire kellemes és szép idő, a virágzó növények illatkavalkádja arra sarkall bennünket, hogy minél több időt töltsünk a szabadban, amely által feltöltődünk és újult erővel nézhetünk szembe a mindennapok problémáival. A május elsejei munkaszüneti napok során kiváló lehetőségek nyílnak olyan programok és szabadidős tevékenységek szervezésére, amelyekre máskor nem jutna elég idő. Az emberek ilyenkor előszeretettel időznek a természetben, a levegő pedig megtelik a rostélyos ínycsiklandó illatával. Napjainkban elsősorban a szórakoztató és aktív pihenést nyújtó programok szervezésére, valamint a természetben, a családdal és a baráti társasággal való időtöltésre tevődött át a hangsúly.

(Molnár Edvárd archív felvétele)

(Molnár Edvárd archív felvétele)

Ezt megerősíti az elmúlt héten az online oldalunkon közzétett körkérdés is, amelyben arra voltunk kíváncsiak, hogy olvasóink hogyan töltik a majálist. A kapott eredmények szerint a válaszadók több, mint a fele otthon, családtagjaik körében és rostélyozással, vagy pedig barátaikkal tervezi eltölteni az idei majálist, ugyanakkor elszomorító, hogy a válaszadók jelentős részét mindez hidegen hagyja és nem tartja fontosnak az ünneplést.

Sokak szemében ilyenkor is előtérbe helyeződik a munka, ami egyrészt érthető, de mégis megállhatnánk egy rövidke pillanatra. Az ünnep elérkeztével nagyon fontos lenne kihasználni a kínálkozó lehetőséget, hiszen az év jelentős részét munkával és ügyes-bajos dolgainkkal töltjük, kevés időt szánunk a hozzánk közel állókra. A szabadban való időtöltés, a csend és a nyugalom, családtagjaink és barátaink közelsége mind olyan tényezők, amelyek feltöltik az embert és újult erőt adnak a mindennapi tevékenységeink folytatásához.

Természetesen számos, általunk nem befolyásolható tényező is keresztül húzhatja a terveinket, mint például az időjárás, de még olyankor is megoldható, hogy minél több időt töltsünk szeretteinkkel. Majáliskor ugyanakkor az időjárás függvényében számos érdekes szabadtéri program kerül megszervezésre, így akár az azokon való részvételt is beiktathatjuk az ünnepkör idején.

A programok tekintetében mindenképpen ki kell emelnünk a palicsi majális rendezvényét, ami a legnagyobb ilyen jellegű esemény az országban. A több napon keresztül tartó hagyományos eseményre évente több tízezren látogatnak ki. A kézműves termékeket felsorakoztató kirakodóvásár, a vidámpark, a műhelymunkák és más színes programok mind nagy népszerűségnek örvendenek és tömegeket vonzanak az eseményre.

Persze sokan ilyenkor inkább kerülik a tömeget és nyugalomra, csendre, valamint természetközelségre vágynak. Számukra is számos lehetőség mutatkozik, ugyanis vidékeink nem szűkölködnek kirándulóhelyekben. Az aktív kikapcsolódásra vágyók számára talán az egyik leginkább alkalmas kirándulóhely a Fruška gora lehet. Az erdőséggel borított hegyoldalak, a friss levegő, nem mellesleg a szemet gyönyörködtető kilátás mindenképpen felejthetetlen élményt nyújt. A hegységben kiadós túrázásokat lehet beiktatni, amelynek során egyebek mellett a nemzeti park természeti szépségeit is megcsodálhatjuk.

Hol tölti a majálist?

Szakszervezeti megmozduláson veszek részt – 7%

Néhány napos kirándulásra utazom – 3%

Szervezett majálisi rendezvényre megyek – 6%

Baráti társaságban a szabadba vonulunk – 14%

A családtagokkal otthon rostélyozunk – 38%

Nem szoktam ünnepelni a majálist – 32%

Nyitókép: (Molnár Edvárd archív felvétele)