2024. április 17., szerda

Marinika Tepić: Az egyetlen megoldás a választási eredmények megsemmisítése

Tizenegy napnyi éhségsztrájk után Marinika Tepić, a Szabadság és Igazságosság Pártjának köztársasági képviselője, a Szerbia az erőszak ellen elnevezésű ellenzéki lista egyik listavezetője kitart amellett, hogy a szabálytalanságok miatt semmisítsék meg a december 17-i választások eredményeit.

– Az ereim törékenyek, szétrepednek, ezért nehezen kapok infúziót, de a fejem és a lelkem nyugodt. Ez ad erőt a fiatalokkal együtt, akik minden este összegyűlnek küzdeni az igazságtalanság ellen, amely elvitte intézményeinket, államunkat, törvényeinket és most a szabadságot is – mondta az ellenzéki politikus. – A választási eredmények hamisításának voltunk tanúi, amelyet a nemzetközi megfigyelők is megerősítettek azzal, hogy még soha nem láttak ehhez hasonlót. A megfigyelők szerint a választásokat – elsősorban Belgrádban – a más helyekről és a környező országokból érkező szavazók helyi választásokon való részvétele, szavazatvásárlás, nyomásgyakorlás és zsarolás jellemezte. Amikor Aleksandar Vučić látta, hogy az emberek nem akarják őt úgy, mint korábban, úgy döntött, megváltoztatja az embereket – mesélte a szerb BBC-nek Tepić.

Két héttel a szavazóhelyiségek bezárása után nem érkezett válasz az ellenzék azon felhívásaira, hogy nemzetközi csapatok ellenőrizzék a választásokat. Eltekintve a német külügyminisztérium kemény szavaitól, miszerint egy EU-tagjelölt ország számára elfogadhatatlan az állami forrásokkal való visszaélés, a választók megfélemlítése és a szavazatok megvásárlása. Nagy fejlemény, hogy senki sem ismerte el és nem gratulált Aleksandar Vučić győzelméhez, kivéve Orbán Viktor miniszterelnököt, aki ugyanolyan politikát folytat, mint Vučić – mondta Marinika Tepić, írja a 021.rs hírportál.

Nyitókép: BBC, szerb nyelvű szerkesztőség