2023. december 5., kedd
VÁLASZTÁSOK 2023

A közösséget építő iskola ünnepe

A cikkhez tartozó képgalériát ITT tekinthetik meg.

A felújított kosárlabdapálya megtekintésével kezdődött a mintegy 140 diákkal működő pacséri Moša Pijade Általános Iskola ünnepsége. A teljes újjáépítést, felszerelést a tartományi sporttitkárság 2 millió 9 ezer dinárral támogatta. Az azt követő színpadi rendezvényen Méhészkei Kiss Gizella igazgatónő köszöntötte a vendégeket, tisztelettel emlékezett a Vajdasági Magyar Szövetség közelmúltban elhunyt elnökére, Pásztor Istvánra, aki munkálkodásával folyamatosan támogatta a tanintézményt.

– Iskolánk fejlődésére az idén több mint 18 millió dinárt fordíthattunk. A tartományi oktatási titkárság által 12 millió 700 ezer dinár értékű támogatásban részesültünk, ami a gázfűtés bevezetését, a tornatermünk felszerelésének a bővítését, modern és energiatakarékos világítás kivitelezését biztosította, és a Kerékpározás az egészségért és a tudásért megmozdulásunkat. Topolya község további 2,5 millió dinárral járult hozzá a kosárlabdapálya és iskolánk játszóterének a felújításához. Köszönettel tartozunk továbbá a helyi közösségnek és a Magyar Nemzeti Tanácsnak a pályázatírásban nyújtott segítségért és játszóterünk biztonságossá tételéért – hangzott el.

Szakállas Zsolt, a tartományi kormány alelnöke, oktatási titkár köszöntőjében kiemelte, hogy az iskolák a közösségeink fejlesztésének az alapjai, és a tartományi kormánynak az a célja, hogy minél jobb körülmények között tanulhassanak a vajdasági diákok.

– A tartományi titkárságnak több évre visszamenőleg is jó az együttműködése a pacséri iskolával, és ennek köszönhetően is tud évről évre fejlődni, megújulni a tanintézmény. A titkárság pályázatai lezárultak, és próbáljuk befejezni a projekteket. Jövőre is igyekszünk hasonló lendülettel megfogalmazni a fejlesztési, programtámogatási céljainkat. A 2024-es évben meghatározott költségvetés szerint az idei év eszközei állnak majd a jövő évi pályázat alkalmával is az általános és középiskolák rendelkezésére. Az épületek felújítására 120 millió dinár, amennyiben lesz pótköltségvetés, akkor ez módosulhat – nyilatkozta Szakállas Zsolt.

Juhász Bálint, a VMSZ Intézőbizottságának elnöke, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője elmondta, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség az elmúlt időszakban csaknem 60, magyar tannyelven is oktató tanintézménybe való beruházást támogatott, így a pacsériért is síkra szállt.

Az iskolanapi rendezvényen megjelent Vicsek Annamária az Oktatási, Tudományügyi és Technológiai Fejlesztési Minisztérium államtitkára és munkatársai, Kormányos László tartományi sport és ifjúsági segédtitkár, Nagy Ottó a Tartományi Nagyberuházási Alap igazgatóságának az igazgatóhelyettese, Szatmári Adrián községi elnök és munkatársai, Szabolcski Szabolcs tanácselnök, a közintézmények, falubeli és környékbeli vállalkozók. Az ünnepséget a diákok tartalmas és dinamikus táncelőadásai tették ünnepélyesebbé.

Nyitókép: Számos tisztségviselő jelent meg az iskolanapi ünnepségen (Kazinczy Paszterkó Diana)