2024. június 21., péntek

Tapasztalatcsere és újdonságok

Mezőgazdasági lakossági fórum Bácskertesen

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége szervezésében március 12-én lakossági fórumot tartottak Bácskertesen (Kupuszinán) a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület könyvtártermében. A témák között szerepeltek a mezőgazdasági aktualitások, a várható tartományi pályázatok.   

Az előadóktól, Juhász Attila mezőgazdasági államtitkártól, Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettestől származó információk iránt sokan érdeklődtek.
Ótott Róbert amellett, hogy a tartományi mezőgazdasági titkárság által az elmúlt hét folyamán kiírt, három nagy csoportba sorolható (feldolgozás, eszközbeszerzés, állattenyésztés) pályázatról mondott el praktikus részleteket, hangsúlyozta:

– A három nagy pályázati kiírás az előző évekhez képest kilenc pályázatot ölel fel és összesen 600 millió dinárt tesz ki. Egészen április 5-éig tudnak majd a gazdák pályázni ezekre. A Vajdasági Magyar Szövetség agrárcsapata azt tűzte ki célul, hogy első kézből, hitelesen tájékoztassa a gazdákat. Természetesen az információátadáson túlmenően mindig meghallgatjuk a gazdák igényeit, kéréseit, meglátásait. Mindez bennünket munícióval tölt fel, ezáltal még hatékonyabban tudjuk az ő érdekeiket képviselni a kormányzatban. Nem utolsósorban ezeknek a támogatási lehetőségeknek a feltételeit tudjuk olyan módon alakítani, ami a gazdálkodóknak legjobban megfelel. 
Ami még tartományi szintről vár a gazdákra, az az öntözőrendszerek fejlesztése, a tenyészállat-vásárlás és a fiatal gazdák támogatása. Ez a három terület az, amely iránt rendszeresen érdeklődnek a gazdák a lakossági fórumok során. Mindezeket valószínűleg április folyamán írják ki, szintén egy hónapos határidővel, és a gazdáknak lesz lehetőségük arra, hogy kellő módon felkészüljenek – mondta a tartományi titkárhelyettes. 

(Fotó: L. Móger Tímea)

(Fotó: L. Móger Tímea)

Juhász Attila államtitkár is biztatóan nyilatkozott a lehetőségeket illetően. 

– Beszámolunk azokról az újdonságokról, amelyek a mezőgazdasági minisztérium részéről irányulnak a gazdák felé. Ismertetjük a pályázati lehetőségeket, felhívjuk a gazdák figyelmét, mit érdemes szem előtt tartani a pályázás során. Az aktualitások közül nem maradhat ki a területalapú támogatásokra vonatkozó igénylések átadása, az e-Agrar körüli tudnivalók. Azt a tényt is fontos hangsúlyozni, hogy megemeltük a támogatások összegét és a területet is. Továbbá a napokban meghirdettük a hízó jószágok utáni támogatást. Várjuk a gazdák kérdéseit, felvetéseit, aztán amiket ezeken a fórumokon elmondanak, mindazt megpróbáljuk beépíteni akár az idei, még ezután kiírandó pályázatokba, illetve tervezve a 2025-ös költségvetést, szem előtt tartjuk majd – hallottuk az államtitkártól. 

A lakossági fórumon szintén hasznos információkat osztott meg a hallgatósággal Nagy Miklós, a Vajdasági Agráregyesületek elnöke, továbbá Pilin Endre falugazdász. 
Balog Árpád helyi gyümölcstermesztő meglátásai:   

– Ezek a fórumok nagyon célszerűek, tapasztalatcsere szempontjából is. Másrészt olyan újdonságokkal ismerkedhetünk meg, főleg ebben a pályázatokkal teli időszakban, amelyeket maguk a döntésben részt vevők osztanak meg velünk, és ezek az információk nem mindig elérhetők az esetleges pályázati felhívásokban. Úgy érzem, sok új tudnivalóval sikerült gazdagodnom, főként az előadás utáni kérdés-felelet rész vonatkozásában – hallottuk a fiatal gazdálkodótól.

Nyitókép: (Fotó: L. Móger Tímea)