2024. június 22., szombat

Élő hagyomány

A bácskertesi búcsúban megnyitották Mohos Zsófia Két palóc falu fotókiállítását

Gazdag programsorozattal ünnepelték Bácskertesen (Kupuszinán) a Szent Anna-templombúcsút. A vasárnap délelőtti szentmisét követően megtartották a helyi fúvószenekar ilyenkor hagyományos koncertjét, mgr. Dienes László vezényletével.

A kedvezőtlen időjárás miatt a szabadtéri koncert helyett a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színháztermében, telt ház előtt mutatta színes repertoárját a tehetséges fiatalokat felvonultató fúvószenekar.

Az egyesület előcsarnokában ebből az alkalomból nyílt meg Mohos Zsófia Két palóc falu című fotókiállítása. A szeptember 1-jéig megtekinthető tárlatot Toldi István, a Magyar Kultúra Lovagja, Palócország Örökös Mesemondója, a Népművészet Mestere nyitotta meg.

– Nagyon érdekes számunkra a kiállítás, rávilágít arra, hogyan lát minket egy külső szemlélő. Rámutat az értékeinkre, vannak amelyekről tudunk, de olyanok is, amiket csak most veszünk észre és bizony rácsodálkozunk. Érdemes végignézni a „beszédes” kiállítást. Annak is örülünk, hogy nagy az érdeklődés a képek iránt, sokan jöttek el megnézni a tárlatot. Mohos Zsófiának köszönettel tartozunk, hogy foglalkozik a közösségünkkel. Tulajdonképpen egyből befogadtuk őt – hallottuk Toldi Istvántól.

Mohos Zsófia tapasztalatai szerint, ha őszinte érdeklődéssel fordulunk egy-egy közösség tagjai felé, akkor nem kérdéses a be- és elfogadás. Inspirációról, motivációjáról, a kupuszinai és rimóci fényképeket tartalmazó tárlatról így nyilatkozott:

– Azt gondolom, hogy a régi világból való jó dolgokat a kupuszinaiak élik tovább. Mindennek az alapja az élő közösség, ez tart össze mindent, hogy számítanak egymásra és dolgoznak a nagy célokért. Különösen megérintett, hogy itt az idősek is hordják még a viseletet a mindennapokban és fiatalok is vannak, akik átveszik tőlük. Mindezt nem csupán hagyományőrzésből, egy-egy előadás kedvéért teszik, hanem azért, mert ebben élnek. Mindig ezt keresem, számomra ez az igazi érték.

A kiállítás az elmúlt három év munkáit tartalmazza, nem csupán Kupuszináról, hanem Rimócról is. Kezdettől fogva egyben kezelem ezt a sorozatot. Nem választom ketté, sem a készülő könyvben, sem itt a kiállításon. Fölkerestem azokat az időseket, akik viseletben járnak, igyekeztem majdnem mindenkihez eljutni, akihez lehetett. Továbbá részt vettem minden olyan eseményen, ahol a hagyomány valamilyen formában megjelenik – hallottuk az alkotótól.

Portrék, sorstörténetek, események, életérzések elevenednek meg a fotográfiákon. Mohos Zsófia kiállítása a bácskertesi egyesületben egy hónapig tekinthető meg.

Nyitókép: A fotós és az egyik modellje (Fotó: L. Móger Tímea)