2024. június 16., vasárnap

A mezőgazdasági fejlődés jegyében

Folytatja a közös munkát a VASZ, a VMSZ és a Zentai Gazdakör – Győrffy Balázs Zentán és Moholon járt

Csütörtökön délután Zentára és Moholra látogatott Győrffy Balázs, a Fidesz–KDNP EP-képviselőjelöltje, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke és dr. Pásztor Bálint, a VMSZ elnöke. Moholon Almádi Gábor mezőgazdasági vállalkozó gazdaságában jártak, Zentán pedig a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének felújított székházát tekintették meg, valamint találkoztak a falugazdász irodák vezetőivel.
A vendégeket Zentán a VASZ székházánál Burány Hajnalka, a VMSZ zentai listavezetője, Sztantity Szebasztián, a VMSZ zentai jelöltje, Nagy Miklós, a VASZ elnöke és Kobrehel Ervin, a Zentai Gazdakör elnöke fogadták.
A jelenlévőket a díszteremben Nagy Miklós köszöntötte, majd beszédében rámutatott a falugazdász hálózat fontosságára és megköszönte a zentai önkormányzat sokéves támogatását. A folytatásban Kobrehel Ervin számolt be a Zentai Gazdakör tevékenységéről. Hozzátette, hogy csaknem ötszáz taggal büszkélkedhetnek, amely arra serkenti a gazdakör vezetőségét, hogy fokozzák a tevékenységüket.
Dr. Pásztor Bálint felszólalásában rámutatott, a mezőgazdasági termelőknek érdeke, hogy az Európai Parlamentben minél több olyan képviselő legyen, aki a mezőgazdaságot a helyén tudja kezelni és érti a mezőgazdaság jelentőségét a XXI. század Európájában is.

 

Mikloš Nađ, Balaž Đerfi i dr Balint Pastor (Fotografija Arpada Gergelja)

Nagy Miklós, Győrffy Balázs és dr. Pásztor Bálint (Gergely Árpád felvétele)

– Az önkormányzati választásokat követően nagyon fontos, hogy olyan polgármestereink legyenek, akik támogatják például a falugazdászok működését. A beszélgetés során elhangzott az is, hogy ott van falugazdász, ahol VMSZ-es a polgármester, és ezért is fontos, hogy június 2-án minél többen éljenek szavazati jogukkal, és a VMSZ-nek minél több polgármestere lehessen – fogalmazott dr. Pásztor Bálint.
Győrffy Balázs rámutatott arra, hogy európai parlamenti képviselőjelöltként nemcsak a magyarországi, hanem a külhoni részeken élő gazdák érdekeit is képviselni szeretné.
– Vannak olyan közösségek a magyar nemzettesten belül, amelyeknek az európai uniós képviselete direkt módon nincs megoldva, és értelemszerűen ez a térség is ide tartozik. Az a jó kapcsolat, amely jóval több, mint 10 éve tart a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségével, az adott annyi hátteret és tapasztalatot, hogy talán képes leszek a vajdasági emberek érdekei szerint is cselekedni az Európai Parlamentben. Az európai parlamenti választások egy közvetett haszonnal kecsegtet az itteni közösségek számára. Úgy gondolom, az Európai Parlamentben is szükség van olyan személyekre, akik megértik a vajdasági közösség problémáit és lehetőségeit, és ez hatványozottan igaz a helyhatósági választásokra. A magyar közösséget arra kérem, hogy a vezetőik megválasztásakor körültekintően járjanak el. Olyan személyekbe helyezzék a bizalmukat, akik mögött olyan közösség és politikai erő áll, amelyik már bizonyított, valamint képes és akar is segítséget nyújtani – fogalmazott Győrffy Balázs.

Győrffy Balázs, a Fidesz–KDNP EP-képviselőjelöltje, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke csütörtökön Almádi Gábor moholi mezőgazdasági vállalkozó gazdaságát is megtekintette. Vele tartott dr. Pásztor Bálint, a VMSZ elnöke, Tóbiás József, a VMSZ adai listavezetője, Horvát Király Andrea, a VMSZ gazdasági és Juhász Attila, a VMSZ mezőgazdasági államtitkára, valamint a párt más tisztségviselői és önkormányzati képviselőjelöltjei. A moholi gazdálkodó a bátyjával hatszáz hektáron termeszt cukorrépát, repcét, búzát, napraforgót, kukoricát, kaprot, szóját és fűszerpaprikát.

Győrffy Balázs moholi látogatása alkalmából elmondta, hogy agrárius ember lévén a fókuszában elsősorban a mező- és az élelmiszer-gazdaság áll, és ez a vidék méltán híres mezőgazdasági kultúrájáról.

– Noha határ választ el bennünket, mégiscsak együvé tartozunk, és én feladatomnak gondolom, ha az Európai Parlamentben lehetőséget kapok, hogy ilyen áttételes módon igyekezzek az itteni gazdatársaknak egyfajta képviseletet adni. A Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma már korábban is adott lehetőséget arra, hogy itt a vajdasági agrárszervezetekkel jól együtt tudjunk működni. Több személyes kapcsolat, sőt barátság is kialakult. Én arra biztatom az itt élőket, hogy látva a világnak a torzulását és az élelmiszer-előállításnak a pellengérre állítását, a helyhatósági választás kapcsán olyan embereket válasszanak, és olyanokba helyezzék a bizalmukat, akik két lábbal állnak a földön, és értékelik azt az erőfeszítést, amit az élelmiszer-előállítás kapcsán a gazdálkodók tesznek. Olyan embereket válasszanak, akik képesek támogatni, de semmiképpen nem hátráltatni ezt a munkát – nyilatkozta Győrffy Balázs.
 

Nyitókép: Győrffy Balázs a vajdasági gazdák érdekeit is képviselni kívánja az Európai parlamentben (Gergely Árpád felvétele)