2024. június 20., csütörtök

Az idén is megrendezték a Zentai Zenei Ifjúsági Fesztivált

Zsúfolásig megtelt a zentai Művelődési Ház nézőtere. Szülők, nagyszülők és barátok követték végig élvezettel az idén második alkalommal megrendezett Zentai Zenei Ifjúsági Fesztiválon fellépő kisiskolásokat és kórusokat.

Bíró Magyari Kinga, az idei fesztivál szervezője napilapunknak nyilatkozva elmondta, hogy ezt a seregszemlét már korábban is megtartották, ugyanis kollégája, Zlatko Rahimić zenetanár minden évben szervezett egy kórusszemlét. Tavaly ezt egy fesztiválszerű rendezvényre bővítették ki, amelyen az észak-bácskai városban tevékenykedő kórusok mellett szólisták is felléptek.

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

Kinga elmondta azt is, a rendezvény jelentősége abban rejlik, hogy az itt fellépő diákok érzékelhetik, van értelme annak a rengeteg munkának, amit belefektetnek a kórusok működésébe, hogy megtekinthetik egymás fellépését, és hogy ezeken keresztül tanulhatnak egymástól.

– A rendezvényen nem csak a városban lévő iskolák tanulói, hanem a tornyosi Tömörkény István Általános Iskola és a Petőfi Sándor Általános Iskola felsőhegyi, valamint a Csokonai Vitéz Mihály kihelyezett tagozatának a diákjai is fellépnek – ecsetelte Magyari Kinga és hozzáfűzte, hogy a seregszemle célja az is, hogy a különböző iskolákból érkező fellépők megismerkedjenek és barátkozzanak egymással és egy kellemes élményben legyen részük. A szervező kiemelte, hogy az elkövetkező években is meg szeretnék rendezni ezt a seregszemlét.

Az idén egyébként több mint kétszáz fellépője, volt a fesztiválnak, közöttük több kórus is.

A rendezvényt a szabadkai Raičević Általános Balettiskola zentai kihelyezett tagozatának a fellépői nyitották meg fellépésükkel: elsőként a 4-6 évesek, majd pedig az idősebb nemzedék képviselői mutatkoztak be, fellépett Mina Horvat, a koreográfusuk is. A balett-táncosokat a felsőhegyi iskola hatodik osztályos kórusa követte, majd pedig a többi községi iskolából érkező kórus, illetve diák fellépését is megtekinthette a közönség.

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

Utolsó fellépőkként a múlt szombaton megrendezett, Középiskolások Köztársasági Seregszemléjének első díját második alkalommal is megszerző Zentai Gimnázium női kórusa is előadott két dalt, majd pedig a rendezvény végén a fesztivál résztvevői közösen elénekelték Ludwig van Beethoven német zeneszerző Örömódáját.

Nyitókép: Gergely Árpád felvétele