2024. április 12., péntek

A pörgős hétköznapok mentsvára

Autogén tréning indult Zentán

A felgyorsult világ, a folyamatos információáramlás és a teljesítményorientált társadalom számos elvárást, stresszes élethelyzetet görget elénk, a regenerálódásra pedig aligha jut idő. Ennek megoldására jött létre az autogén tréning, amelyet most a zentaiak is megismerhetnek egy tizenkét hetes csoportos foglalkozás által. Az első alkalomra szerdán este került sor a Zentai Alkotóházban.
Dr. Klinovszky Andrea autogén tréning relaxációs terapeuta elmagyarázta, hogy ezt a technikát egy neurológus orvos dolgozta ki még az 1920-as évek elején. Johannes Heinrich Schultz arra figyelt fel, hogy módosult tudatállapotok során, mint amilyen a hipnózis, vissza tudunk hatni a saját vegetatív idegrendszerünkre. 
– Amikor stresszhelyzet ér bennünket, akkor a testünk azonnal reagál valamilyen tünet formájában, lehet az heves szívdobogás, izzadás, kipirulás. Az autogén tréning segítségével megtanuljuk lenyugtatni magunkat, tudunk az érzelmeink felett uralkodni, és elérünk egy nyugalmi állapotot – magyarázta a szakember.
Hozzátette, ha nincs semmilyen súlyos személyiségzavar vagy más, kóros pszichiátriai állapot, akkor szinte bárkinek ajánlott a módszer elsajátítása. Elárulta, hogy sok esetben a magas vérnyomással küzdő betegeknek is segít, hiszen korábban volt már rá példa, hogy orvosi konzultáció mellett és a tréningnek köszönhetően elhagyhatták a gyógyszerek szedését. Az alvászavarok során is hatalmas segítséget nyújthat. 
– Ezeken a foglalkozásokon nagyon sokat dolgozunk a saját testérzékeink megismerésén. Próbálunk rájönni, mi zajlik le bennünk, hogyan hatnak bizonyos emlékek a saját érzelmi állapotunkra. Amikor ezeket már meg tudjuk fogalmazni, azt vehetjük észre, hogy nagyon sok lelki energia szabadul fel, amelyet mindaddig a tünetek elnyomásához hasznosítottunk tudat alatt – mutatott rá dr. Klinovszky Andrea, majd hozzátette, a relaxációs módszert tizenkét héten keresztül sajátítják el a résztvevők, hétről hétre egy újabb elemmel gazdagítják a korábban megtanultakat. 
A tréning a Szekeres László Alapítvány berkein belül valósul meg. 2022-ben szervezték meg először, és 10 fős csoportokban tartják. A szakember elmondta, hogy mindig nagy érdeklődés övezi, a visszajelzések pedig pozitívak.
 

Nyitókép: Kállai Göblös Nikoletta felvétele