2024. április 17., szerda

„Árad a Tisza, sáros nem tiszta…”

Levonulóban az árhullám – Lassú apadás várható

A magyar nóta első sora pontos képet fest a Tisza jelenlegi, decemberi és januári állapotáról. A szőkének becézett, megáradt, zavaros, lebegő és úszó hordalékkal terhelt folyónk ilyenkor a csúnyább oldalát mutatja. A szűk gátak közé szorított folyó medre szűknek bizonyult az átlagosnál csapadékosabb téli vizek elvezetésére. A víz a hullámtéri erdőkön át már a töltések lábát kezdte mosni, de a magas gátaknak a mostani árhullám meg se kottyan.
A vízügyi szakemberek már december elején jelezték, hogy a Tisza vízgyűjtő területén a mediterrán ciklonok rendkívüli mennyiségű csapadékot hoztak, ezért árhullám vonul le a folyón. Elsősorban a Tisza felső szakaszain robbant be az áradás, helyenként harmadfokú árvízvédelmi intézkedésekre volt szükség. Mire az áradás a vajdasági szakaszra érkezett, már jelentősen csillapodott és nem igényelt árvízvédelmi beavatkozásokat.
A lassan levonuló árhullám tartósnak ígérkezik, csak lassú apadás tapasztalható, ami nagyrészt azzal magyarázható, hogy a Duna is megáradt és nem tudja befogadni a Tisza megnövekedett vízmennyiségét, visszaduzzasztja a mellékfolyók vizét. Törökbecsénél magas vízállás, árhullám levonulása alkalmával kinyitják az egyébként a folyó vizének visszatartására, visszaduzzasztására szolgáló zárógát zsilipjeit. Ám a nyitott zsilipek sem gyorsítják jelentősebben a víztömeg levonulását mindaddig, amíg a befogadó Duna vízállása ezt nem teszi lehetővé.

Gergely József felvétele

Gergely József felvétele

Beállt a magas víz, ezt mutatja a magyarkanizsai és a zentai vízmérce is. Zentánál az elmúlt három napban szinte stagnált a vízszint, esetleg egy centit jött naponta, és csütörtökön 539 centiméteren állt, miközben a magyarkanizsai vízmérce 550 centit mutatott. Alig van különbség a két vízállás között, ami a stagnálás jele. Beállt, tetőzött a Tisza. Az apadásra egyelőre várni kell, ami el is maradhat, sőt tovább áradhat a zavaros folyammá duzzadt Tisza, ha az elkövetkező napokban újabb csapadék hullik.
A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzése szerint az elkövetkező napokban naponta 4–5 centiméteres lassú apadás várható a Tiszán.
Magyarkanizsán a strand mólója is épphogy csak kilátszik, ahogy a laikus érzékeli, egészen bekerült a folyó közepére, de ahogy Sarnyai Csaba magyarkanizsai hajóskapitánytól megtudtuk, nincs nagy baj. Valódi aggodalomra csak akkor lesz ok, ha újabb, nagy esőzések jönnének. A húsz évvel ezelőtti nagy áradás most nem látszik megismétlődni. Annak pusztítását képekkel dokumentálták, és valóban félelmetes volt látni, hogy tényleg a víz az úr. Most azonban nem ilyen vészes a helyzet, és remélhetőleg pár héten belül minden vissza is rendeződik a megszokott állapotába. A hajóskapitány a Tisza egyik legjobb ismerője Magyarkanizsán, és ha van valaki, aki mindennap figyeli a vizet, és együtt lélegzik vele, az ő. Sarnyai Csaba elmondta, hogy magas a vízállás, de ez még jelen pillanatban nem kell, hogy félelemmel töltsön el bárkit is.
– Nem átlagos a vízállás, vagyis az évszakhoz és ahhoz a hónaphoz képest, amiben járunk, nem átlagos. Mindezt a Duna magas vízállása okozza, elhúzódik az áradás, ami visszatartja a Tiszát. Az árhullám levonulása lassú folyamat. A Tisza 1 (az országhatártól a törökbecsei zárógátig) és a Tisza 2 (a zárógáttól lefelé), amit elválaszt a becsei gát, ki van egyenlítődve. A vízállás most 550 centiméter, ami még nem ad okot aggodalomra, mindaddig, amíg a 600-at nem éri el. Akkor már kilépne a medréből, de még azt sem úgy kell elképzelni, hogy eláztatja a töltést – mondta megnyugtatóan a hajóskapitány. Amennyiben nem lesz nagyobb esőzés, szépen lassan rendeződik a helyzet. Most csak szokatlan a látvány, de nincs riadó. 

Puskás Károly felvétele

Puskás Károly felvétele

Nyitókép: Gergely József felvétele