2024. április 18., csütörtök

Ismét drágul a távfűtés

A városi tanács javasolta a távfűtés és a hálózati melegvíz-szolgáltatása díjszabásának növelését.
A fogyasztók kategóriájától függően, 8-tól 12 százalékig terjedő drágításról beszélünk, ha a javaslatra rábólintanak a városi képviselő-testületben, akkor az utóbbi fél évben már második alkalommal drágul meg a fűtés a városban. A javaslat értelmében a szolgáltatás díja négyzetméterenként 117,27-ről 127,5 dinárra emelkedne, ami 8,33 százalékos növekedést jelent. Azok a polgárok és az üzlethelyiségeket bérlő, illetve birtokló fogyasztók esetében, akik a fogyasztásuk alapján kapják kézhez a számlát, az árak 6,86 százalékot emelkednek, ami 7,7 dinárt jelent kilowattóránként.

Az installált teljesítmény díjszabása 334,93 dinárral növekszik, ami valamivel több mint 12 százalékos drágulást jelent ebben a kategóriában. A melegvíz ára köbméterenként 255,54-ról 276,84 dinárra emelkedik, ami 8,33 százalékos növekedést jelent.
Ez a kilátásba helyezett drágítás a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy 50 négyzetméteres lakás esetében a havi fűtési számla átlag valamivel több mint 500 dinárral fog megemelkedni.

A 021.rs hírportál értesülései szerint a kérvényben a drágítás okaként azt említik meg, hogy november 1-je óta a földgáz ára 10 százalékkal emelkedett, emellett a nyersanyagok és a város távfűtési rendszerének fenntartása is megdrágult. Ugyanezt az okot emlegették a múlt év folyamán is, amikor szintén megdrágították a fűtést. A 2022 decemberében történt drágítást megelőzően évekig nem emelték a fűtés árát, sőt négy alkalommal csökkentették is.

Az árcsökkentést az Újvidéki Távfűtő Művek sikeres üzletvezetésével magyarázták, az önkormányzat saját sikereként könyvelte el. Egyelőre még nem ismeretes, hogy mikortól lesznek érvényesek az újonnan meghatározott árak, ugyanis majd csak a tizenötnapos, a javaslattal kapcsolatos közvita idejének leteltével kell az illetékeseknek meghozniuk a végső döntést az árak változtatásáról.

 

Nyitókép: Dávid Csilla felvétele