2024. március 4., hétfő

Petőfiről interaktív módon

Újvidéken is járt a Petőfi-busz

A Petőfi-bicentenárium alkalmából a vajdasági MOZDULJ! PETŐFI! programsorozat részeként szeptember 29-e és október 1-je között hat vajdasági településre látogat el a Petőfi Irodalmi Múzeum „Átröpülök hosszában hazámon” című vándorkiállítása. A múzeumbusz célja, hogy minél több emberhez juttassa el a forradalmi költőnk életútját és alkotói attitűdjét bemutató tárlatot. Az utazó kiállítás első megállója Petőfi szülővárosa, Kiskőrös volt; azóta már kétszáznál is több, magyarországi és határon túli városban bemutatták. 

A Petőfi-busz tegnap az Európa Kollégium egyetemistaközpont előtt volt leparkolva, itt fogadta látogatóit a délelőtt folyamán. A gyűjtemény Petőfi fő életszakaszait ragadja ki, ezt mutatja be, legyen az kapcsolata Júliával, a feleségével, vagy Arany Jánossal, mint legjobb barátjával. Forradalmi idők, Pesti Divatlap, a családjáról is találunk anyagot, azokról az időkről, amikor még gyermek volt. - Különböző versekkel, animációkkal, táblagépeken, a gyerekekre gondolva puzzle-kirakósjátékon keresztül ismertetjük az anyagot. A busz egy éve indult útjára,azóta  nagyjából  215 telpülést járt be. Vajdaságban három napot töltünk, szombaton Zentán, Csókán és Nagykikindán, vasárnap pedig Szabadkán leszünk. Újvidék az első állomásunk, mostanáig három diákcsoportot, mintegy 70 fiatalt láttunk vendégül, nagyon érdeklődőek voltak, tetszett nekik a vándokiállítás. Tetszett nekik az, hogy a buszban mindent meg lehet, sőt meg kell érinteni, fogni, mindenbe bele kell nézni, minden elem interaktív – hallottuk Krassza Ildikó, múzeumpedagógus és tárlatvezetőtől.

A fiatalok az alkalmi előadás során érdekes, humoros módon ismerkedhettek a Petőfivel kapcsolatos tényekkel, például azzal, hogy az alig 164 centiméter (más források szerint 162 cm) fiatalember 1848-ban vásárolt kardja 1,1 méteres volt, tehát minden bizonnya a hóna aljáig ért. Megtudhatták azt is, hogy édesapja azért adta beteges gyermekének a Sándor nevet, mert nem szerette volna, ha az akkori szabályok szerint Istvánnak keresztelték volna, és ezzel a névvel kellett volna eltemetnie gyermekként. 

A busz Újvidékről követően Kishegyesre utazott, mi elbeszélgettünk a Kollégium lakóival, megkérdeztük tőlük, hogy számukra mit jelent Petőfi és költészete? Válaszaikat kedden közöljük. A cikkünkhöz tartozó képgalériát ITT tekinthetik meg.

Nyitókép: Petőfi Irodalmi Múzeum