2024. április 20., szombat

Egy emlékház különös meséje

Közkedvelt turistalátványosság a Glavaš-ház Törökbecsén

Az 1820-as években Törökbecse Aracs városrészében épült fel a Glavaš-ház, amelyet a község pénzadományoknak köszönhetően felújíttatott, majd dr. Vladimir Glavaš helyi ügyvéd halálának századik évfordulóján, 2009 elején helytörténeti múzeumként nyitott meg. Az aracsi Glavaš család által felépített, klasszicista (biedermeier) stílusú épület a korabeli aracsi gazdag polgári házak egyik legszebb példája, amely műemlékvédelem alatt áll. Az elmúlt évek során a helyiek mellett számos külföldi turista tekintette meg a Törökbecse Község Idegenforgalmi Szervezete által működtetett városi múzeum gazdag tárlatát: legutóbb Romániából, Grúziából és Argentínából érkeztek vendégek.

– Ugyan érkeznek hozzánk látogatók, de közel sem annyian, mint a koronavírus-világjárvány előtt, amikor is heti szinten egy-két autóbusszal is jöttek. Családi látogatások az idén is vannak szép számban, mondhatom, hogy szinte minden nap meglátogat bennünket valaki. Vajdaság számos településéről érkeznek vendégek, hogy megcsodálják ezt az épületet, az itt található eredeti, illetve ajándékba kapott stílbútorokat. A belső díszítések hozzájárulnak a korhű hangulat megidézéséhez.

Az autentikus falfestés is a régi időket tükrözi, a bútorok, az ajtófélfák, az ajtók és az ablakok, a zárak, valamint a fali díszítmények Nikola Aleksić óbecsei festőművész alkotásaival együtt még eredetibbé és hitelesebbé varázsolják a helytörténeti múzeumot. Az idelátogatóknak különösen tetszik ez a hely, hiszen nem egy megszokott múzeum, hanem egy emlékház, amelynek különös meséje van. Magyarországról is érkeznek látogatók, főleg olyanok, akiknek élnek rokonaik Törökbecsén. Legutóbb Romániából, Grúziából és Argentínából érkeztek táncosok, mintegy 90 gyermek és fiatal, szép nagy csoport volt. Muzsikáltak és énekeltek is a múzeumban, nagyon jó volt a hangulat. Háromezer kilométert utaztak, hogy ideérjenek. Nemcsak a múzeumot jártuk körbe, hanem elvezettem őket a város központjába, meséltem neki a Tiszáról, a régi gabonatárolóról, megnéztük a templomokat, továbbá a művelődési házat is és az ott található középkori leleteket – közölte Kószó János, a múzeum gondnoka, aki az idelátogatók idegenvezetőjeként is tevékenykedik.

A Glavaš-ház Helytörténeti Múzeumnak közösségösszetartó ereje is van, hiszen számos eseményt, különféle találkozókat és gyermekprogramokat is itt szerveznek meg. Hamarosan itt kerül sor a Törökbecseiek és Aracsiak Szülőföld Klubjának éves találkozójára, szeptember folyamán pedig a hagyományos szőlőszüretet tartják meg a helyi néptáncosok közreműködésével.

Nyitókép: A romániai néptáncosok is megtekintették a múzeumot (Fotó: Glavaš-ház Helytörténeti Múzeum)