2024. július 18., csütörtök

Napsütötte nyári tábor

Hamarosan kezdődik Zentagunaras egyik legnépszerűbb gyermekprogramja – Kincskeresés, sátorozás, újrahasznosítás és számos érdekesség várja a résztvevőket

A zentagunarasi nyarak elengedhetetlen velejárója a Napsütötte nyári tábor. Bizonyára nincs olyan gyerek a faluban, aki legalább egy alkalommal ne látogatott volna el az egész nyáron tartó tábor valamely izgalmas foglalkozására. Jó hírünk van, a tábort az idén is megszervezik. Kádár Krisztina koordinátora arról számolt be lapunknak, hogy az idei tábor lesz a hetedik.

– Az idén is a helyi civil szervezetek közreműködésével szervezzük a tábort. Szeretnénk minél többféle programot kínálni a gyerekeknek, ezért a Gracza János Színjátszó és Irodalmi Egyesület három programot is készít a gyerekeknek. Ezeket a színházban fogjuk megtartani, de a tábor fő helyszíne továbbra is a tájház marad. A topolyai Bethesda Szeretetszolgálattal is készítünk egy közös programot, hogy ez mi lesz, az még kiderül a kezdésig. Lesz külön ovis nap a legkisebbeknek, és a hagyományos tűzoltós nap sem marad el. A gyerekek ezt nagyon kedvelik, és mindig sokan vesznek részt rajta. A helyi játszótéren tartunk egy akadálypályás, mozgásos fitnesznapot, az Armida Nőszervezet pedig sütéssel, főzéssel kapcsolatos programmal készül a gyerekeknek. Az újrahasznosítás nagyon fontos számunkra, ezért ezzel kapcsolatos foglalkozás is lesz. A Csipkerózsa kézimunkacsoport külön kézműves-foglalkozást szervez a gyerekeknek. Az idei év újdonsága a topolyai Szivárvány tábora lesz, akik egy egész délutános foglalkozást terveznek – mondta el Kádár, majd arról is szólt, hogy a Napsütötte nyári tábor nem a szó hagyományos értelmében tábor, ugyanis arra törekszenek, hogy minél hosszabb időn át kínáljanak foglalkozásokat a gyerekeknek. Az idén július 4-én kezdődik a tábor, és augusztus 10-éig tart. Ez idő alatt minden kedden és csütörtökön tartanak foglalkozásokat. Az idei év egy másik újítása az lesz, hogy topolyai cserkészekkel közösen egy sátorozós napot tartanak.

Kádár Krisztina

Kádár Krisztina

– Kapni fogunk sátrakat, amelyeket felverünk a tájház udvarában, és a gyerekek ott alhatnak, mint egy igazi sátortáborban. Akiknek elmondtuk ezt, azok nagyon örültek, mert idáig nem igazán volt sátorozási lehetőségük. Minden évben beiktatunk egy kerékpározós programot, ez az idén sem marad el, és „kincskereséssel” fogjuk összekapcsolni. Hogy ne csak bolyongjanak a faluban, hanem legyen valami céljuk is, ezért apró „kincseket” rejtünk el különböző helyeken. Ezeket kell, hogy megtalálják – számolt be a koordinátor.

A foglalkozásokat különböző civil szervezetek szervezik, és a gyerekekkel folyamatosan több felnőtt is lesz. A Napsütötte nyári táborba nem kell külön jelentkezni, elég reggel megjelenni a tájházban. Kádár elmondta, hogy tavaly más településekről is érkeztek gyerekek, és nagy volt az érdeklődés a foglalkozások iránt. Remélik, hogy ez az idén is így lesz. A tábor résztvevői elsősorban ovisok és alsós általános iskolások, ugyanakkor a felsősök számára is kínál foglalkozásokat a tábor.

Nyitókép: Tavaly nagy volt az érdeklődés a tábor iránt