2024. július 20., szombat

A kisvállalkozókat segíti a topolyai önkormányzat

Harminckét szerződést írtak alá, a pénz folyósítása a napokban esedékes

Topolya község önkormányzata az idén második alkalommal jelentetett meg pályázatot a község területén működő mikrovállalkozások számára. Az ilyen vállalkozásoknak komoly szerepük van a vidék népességmegtartó erejének fokozásában. A vissza nem térítendő támogatások folyósítására vonatkozó szerződéseket Szatmári Adrián, Topolya község polgármestere írta alá a nyertes pályázókkal.

– A községi önkormányzat az előző évben alapította meg a vállalkozásfejlesztési alapot, és ezzel az a célunk, hogy segítsünk a Topolya község területén működő vállalkozóknak. Úgy gondoljuk, ezek azok a vállalkozások, amelyek a motorját képezik a gazdasági fejlődésének. A versenyképességük növeléséhez szeretnénk hozzájárulni. Úgy gondoljuk, az erős gazdaság erős közösséget jelent, ezért a jövőben is folytatni szeretnénk ezt a támogatási formát. Tavaly 13 szerződést írtunk alá, amelyek összege 1,2 millió dinár volt. Az idén 32 vállalkozóval szerződtünk, az odaítélt támogatások összértéke meghaladja a 2,5 millió dinárt. Ez 5 milliós fejlesztést jelent, hiszen legfeljebb a befektetések 50 százalékának társfinanszírozására lehetett pályázni – nyilatkozta a polgármester.

Hozzátette azt is, ha vannak valamilyen javaslatok, hogy a jövőben a vállalkozóknak mivel tudnának segíteni, mivel lehetne előmozdítani törekvéseiket, hogyan tudnának hozzájárulni sikerességükhöz, akkor az önkormányzat ajtaja mindig nyitva áll. Szívesen fogadják az építő jellegű szuggesztiókat, javaslatokat, észrevételeket. A támogatási formának a jövőben, jövőre is lesz folytatása. Örömmel konstatálta, hogy ismerős arcokat is látni, hiszen kilencen már tavaly is sikeresen pályáztak.

 

Tóth Péter felvétele

Tóth Péter felvétele

A szerződések kedvezményezettjei hangsúlyozták, a támogatás nélkül valószínűleg nem tudták volna megvalósítani a fejlesztéseket, eszközbeszerzéseket. Jócsák Attila hegesztő, egyszemélyes vállalkozása van, és már tavaly is sikeresen pályázott.

Vasat és egyéb fémeket hegeszt, és mivel kevesen végeznek ilyen szolgáltatást, alig győzi a munkát. Két hónapra előre be van „táblázva” megrendelésekkel. A támogatási eszközökből szerszámot vásárol és fúrógépet, mert a régi a közelmúltban elromlott. Kisimre Vörös Beáta baromfivágó- és feldolgozóüzem tulajdonosa.

Minőségi termékeikről ismertek, az elsők között voltak Szerbiában, akik a gazdaságon belül baromfivágó- és feldolgozóüzemet hoztak létre. Mozgó éttermet is létesítettek, így a fesztiválokon, különféle rendezvényeken is ki tudják szolgálni az igényeket. Kotlák és gázsütők, valamint padok beszerzésére fordítják a támogatásból eredő pénzt, amelyekkel a mobil étterem felszereléseit egészítik ki. Varsandán Szabolcs informatikus, a Szabi QA cég működtetője szoftverek, applikációk tesztelésével foglalkozik. Az ehhez szükséges számítógépes alkalmazások megvásárlására fordítja a támogatás összegét, saját eszközökkel kiegészítve. Tavaly is sikeresen pályázott, akkor is számítógépes alkalmazások beszerzésére használta a támogatást. 

Nyitókép: Tavaly 13 szerződést írtak alá, 1,2 millió dinár értékben, idén a 32 vállalkozónak odaítélt támogatás összértéke meghaladja a 2,5 millió dinárt (Fotó: Tóth Péter felvétele)