2024. július 21., vasárnap

Rajzokon a padlás, a ház és a hinta

Topolya Község Múzeuma, a Juhász Erzsébet Könyvtár és Topolya Község Művelődési Háza összefogásaként, melyekben a topolyai születésű Juhász Erzsébet író, kritikus, irodalomtörténész hagyatékrészei találhatók, jött létre A régi ház című projektum, amely a 2004-ben, a Forum Könyvkiadónál megjelent, A régi ház című mesekötetén alapszik.

A topolyai születésű író, irodalomtörténész, kritikus A régi ház és a Családom „regényhősei” című, magyar nyelvű gyermekmeséjét szerb, szlovák és ruszin nyelvre fordították le, és ez alapján készült el a papírszínház, amellyel Topolya község településeit járták, valamint vajdasági városokban, falvakban tájoltak a szervezők. Meséltek, és közben a gyermekek megismerkedhettek a mesében szereplő tárgyakkal is. A program után a gyermekek illusztrálták a hallottakat, és ezek a rajzok mérettettek meg A régi ház című rajzpályázaton. Megközelítőleg 300 pályamunka érkezett a versenyre, 15 településről. A legjobb alkotásokból nyílt kiállítás  csütörtökön délután a Művelődési Házban. A Bolyos Szenti Lilla képzőművész, Jovičić Hella iparművész és Mészáros Dániel képzőművész alkotta zsűri értékelte a pályamunkákat.

– Korosztályok szerint szétosztottuk a rajzokat: kis óvodások, nagy óvodások, és általános iskola színező kategóriák, emellett volt a kis óvodás, nagy óvodás rajzoló és általános iskolai rajzoló kategória. A pályamunkákon a leggyakrabban megjelenő motívum a kulcs, fa, padlás, ház és a hinta volt. A gyerekek filctoll és zsírszínes használatával kombinált technikákat alkalmaztak. Beérkezett pár csoportmunka is, ezek készítése során kollázst és szobrászati technikákat is alkalmaztak – nyilatkozta Mészáros Dániel.

A 3-5 éves óvodásoknál első helyezésben a topolyai Bambi óvodából Antal Annaróz részesült, az óvodások 6-7 éves kategóriájában a hajdújárási Naša radost óvodából Varga Bianka rajza lett első helyezett. Az általános iskolások alsós kategóriájában a bácskossuthfalvi id. Kovács Gyula Á. I. második osztályos tanulója, Petrovity Kiara alkotása, míg a csoportdíj kategóriában a bácskossuthfalvi Napsugár Református Óvoda kiscsoportjának pályamunkája részesült első helyezésben. Kifestős kategóriában a 3–5 évesek körében a szabadkai Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő és Gyakorlóintézményből Kis Alíz, a 6–7 évesek kategóriájában szintén a szabadkai Vackor intézményből Szűcs Ágyas Zsolna pályamunkája részesült első díjban.

A kiállítást az Emberi és kisebbségi jogi, társadalmi dialógussal megbízott minisztérium, a Forum Könyvkiadó, Gazsó Sándor (Galeximp), a P Market, a Solymosy Könyvesház és a TSC Akadémia támogatta.

Nyitókép: A díjazottak (Vastag Gazsó Hargita felvétele)