2024. július 16., kedd

Szakmai gyakorlat Erdélyben

Az Erasmus+ programnak köszönhetően 3D nyomtatót vásárolhat a topolyai Sinkovics József Műszaki Középiskola

Az erdélyi Sepsiszentgyörgyben kéthetes szakmai gyakorlaton vett részt az Erasmus+ program keretében a Sinkovics József Műszaki Középiskola tizenöt diákja, akiket a programozást és elektrotechnikai ismereteket oktató Slingár Elek szaktanár kísért el Váradi Zoltán tanártársával.

– A gyerekek megtapasztalhatták, hogy más környezetben, más országban, az Európai Unió területén hogyan állnak hozzá azokhoz a szakmákhoz, amelyeket itt tanulnak. Hogyan alkalmazzák az elméleti és a gyakorlati tudást a hétköznapokban, azon a vidéken milyen módon viszonyulnak az elvégzendő feladatokhoz – mondta Slingár Elek.

A diákcsapat tagja volt Kocsis Damján, a 4E2 osztály, a számítógép-elektrotechnikus szak végzőse.

– A számítógépekhez köthető IT szakirányban szerettem volna kipróbálni magam, programoztam, és a 3D nyomtatók világával ismerkedtem meg közelebbről. Azt tapasztaltam, hogy Erdélyben az EU-s tagságnak köszönhetően jelentősen fejlettebb számítógépes technológiát alkalmaznak, mint felénk. Mivel jártunk a Puskás Tivadar Szakközépiskolában, ezért láthattuk, hogy nemcsak az IT-szektorra jellemző ez, de az iskolák felszereltsége is magasabb szinten van – hallhattuk a fiatalembertől, majd Káposzta Henrietta, a 3F2, azaz a fodrász szak végzőse mesélt arról, hogy három sepsiszentgyörgyi fodrászszalonban is megfordult, és nagyon érdekes tapasztalatokat szerzett.

– A férfifodrászat területéről tanultam új technikákat, a női fodrászati fogások és irányzatok nem különböznek az itteniektől. A kommunikáció viszont teljesen eltér az ittenitől, mert mi alig beszélgetünk a kuncsafttal, míg a sepsiszentgyörgyi szalonok zsonganak. Csodálatos érzés volt, hogy teljes mértékben szeretettel fogadtak bennünket diáktársainkkal, és mivel a város több mint 80 százaléka magyar ajkú, az anyanyelvünkön feltalálhattuk magunkat. Érdekesség, hogy nálunk kötelező munka közben a papucs és a köpeny használata, ott viszont nem – nyilatkozta a diáklány.

Lengyel Emese, a topolyai iskola igazgatónője elmondta, hogy a Magyar Nemzeti Tanács ajánlásával ismerkedtek meg a romániai partnerszervezettel, a VET Center szakképzési központtal, akikkel együtt vettek részt a pályázaton.

– A programnak köszönhetően a gyerekeknek lehetőségük volt reális közegben alkalmazni választott szakirányukat. Emellett mi mindannyian betekintést nyerhettünk a tőlünk még idegen EU-s szakképzési rendszerbe. Mivel az ottani iskolák és cégek jóval fejlettebb technológiákat alkalmaznak, ezért a diákjaink és a tanárok közvetítésével mi is megismerkedhettünk azokkal. Például a gyerekek megtapasztalták a 3D-s nyomtatás több folyamatát is, és az iskolánkban bemutatták a szerkezetek programozásának a folyamatát. Mi még nem rendelkezünk ilyen eszközzel, de az Erasmuss programnak köszönhetően a rendelkezésünkre bocsátott 34 ezer euró értékű pályázati pénzből a projektum folytatásában mi is beszerzünk ilyen felszerelést. A tanáraink és a diákjaink friss tudását felhasználva pedig lehetőségünk lesz alkalmazni is. A fodrászlányok is átadták már diáktársaiknak azokat a fogásokat, amelyeket Erdélyben tanultak – tudtuk meg az igazgatónőtől.

Nyitókép: Slingár Elek szaktanár, Káposzta Henrietta végzős fodrász szakos diák, Lengyel Emese igazgatónő és Kocsis Damján, a számítógép-elektrotechnikus szak végzőse (Kazinczy Paszterkó Diana)