2024. május 18., szombat

A jövő biztonságosabb útjaiért

Kerékpárt nyertek a községi közlekedési verseny legjobbjai

Kerékpáros ügyességi és akadálypályán, előtte tesztírásban szerveztek községi szintű közlekedési versenyt Bácskossuthfalván az Id. Kovács Gyula Általános Iskolában, amely megmérettetésen a helybeli tanulók mellett topolyai, gunarasi, zentagunarasi és pacséri diákok vettek részt. Igazán érdemes volt jól teljesíteni, hiszen az oklevelek mellett a legsikeresebbeket idén is egy-egy kerékpárral ajándékozta meg Szatmári Adrián, Topolya község polgármestere, az elismerő okleveleket pedig dr. Crnkovity Gábor iskolaigazgatótól vehették át a gyerekek. 
– Az önkormányzat számára nagyon is lényeges, hogy a községben a közlekedéskultúra, a közlekedésbiztonság magas fokon legyen. Ennek érdekében több lépést is tettünk, például tavaly első ízben osztottunk autós gyermeküléseket. Összesen 139 darabot vásároltunk, mintegy egymillió dinár értékben a községi költségvetés támogatásával. Idén is szeretnénk ezt folytatni. Az elmúlt időszakban négy sebességmérő berendezést is kihelyeztünk Topolyán, amelyeket hamarosan a falvakban is szeretnénk alkalmazni a tartomány segítségével. Emellett tavaly elfogadtuk a község közlekedésbiztonsági cselekvési tervét, amelynek a gyakorlati megvalósításán dolgozunk. Ez utóbbi alapjai az oktatásnál és a felelős közlekedésnél kezdődnek, majd a megelőzésnél folytatódnak. Ezért is támogatja az önkormányzat az efféle rendezvényeket – nyilatkozta a polgármester. 
Az eredményhirdetésen Szabó Kiss Csepegi Ella műszaki tanárnő, a rendezvény egyik fő szervezője, a műszaki-technológiai tanárok közösségének elnöke üdvözölte a megjelenteket, és köszönetet mondott a gyerekeknek a részvételért, az őket felkészítő pedagógusoknak pedig a fáradhatatlan munkáért. Köszöntötte még a topolyai rendőrállomás közlekedési osztályának három forgalmistáját. Háláját fejezte ki a községi közlekedési bizottságnak a szakmai háttér biztosításáért, Bolvári Antalnak és Kospenda Józsefnek a jótanácsaiért, és hogy mindannyian ügyeltek a verseny szabályosságára. A rendezvény színvonalához hozzájárult a Dinamo Trio autósiskola és az egyik tulajdonosa, Zsáki Róbert közlekedési mérnök, aki évek óta szívügyének érzi a községi közlekedési versenyt.
– Szerbiában a közlekedéskultúra még igencsak gyermekcipőben jár, ezért a szabályokat már a lehető legifjabb korosztálynak el kell kezdeni oktatni. Ahhoz, hogy a közlekedésben részt vevők biztonságban legyenek – bárhogyan is közlekednek –, ismerniük kell a közlekedési táblákat, az útburkolati jeleket. A felsős diákoknak pedig már komoly versenyeket is szervezhetünk a közlekedési alapszabályokról és a kulturált közlekedésről. Ezek a találkozók kiváló alkalmat kínálnak arra, hogy a gyerekek barátkozás közben a közlekedésről beszélgessenek, hogy mi, szakemberek is elcsevegjünk velük, hogy a közlekedési rendőröket is kérdezhessék. Mindez akár irányt is tud mutatni számukra a középiskolai pályaválasztáshoz – mesélte a verseny egyik szakértője.
Az idén mind a négy kategóriát a házigazda iskola diáksága nyerte meg, azaz Fazekas Áron, Pálfi Balázs Ágoston, Szabolcski Angelika és Zakinski Emina tekerhetett haza egy-egy vadonatúj kerékpárral.

Kerékpáros ügyességi és akadálypályán is bizonyítaniuk kellett a diákoknak / Kazinczy Paszterkó Diana felvétele

Kerékpáros ügyességi és akadálypályán is bizonyítaniuk kellett a diákoknak / Kazinczy Paszterkó Diana felvétele

Nyitókép: A Bácskossuthfalván megszervezett községi közlekedési verseny résztvevői, szervezői / Kazinczy Paszterkó Diana felvétele