2024. május 18., szombat

A gyorsvasút gazdasági előnyt is jelent majd

A Zentai úti aluljáró májusig elkészül Topolyán

Írásunkhoz galéria is kapcsolódik, melyet itt tekinthet meg.

A végéhez közeledik a topolyai szakaszon a vasúti hálózat felújítása. Az állomás egykori kinézete megmarad ugyan, de korszerűen felszerelt, az utasforgalom, valamint áruforgalom kiszolgálására is alkalmas terminálok épülnek. Szatmári Adrián polgármester a munkatársai kíséretében látogatást tett a helyszínen, tájékozódott a munkálatok menetéről, a határidőkről és egyebekről. Megállapítást nyert, hogy valóban jól haladnak a munkálatok a gyorsvasút felújításával kapcsolatban. Az állomás külső kinézete megmarad, de szűkebb és tágabb környéke némiképp megváltozik. A Zentai úti aluljáró majdnem teljesen elkészült, az utolsó „simításokat” végzik. A kivitelező cég főmérnöke elmondta, hogy legkésőbb május 10-ig elkészül és át is adják a forgalomnak, de erre hetekkel előbb is sor kerülhet.
A polgármester elmondta, hogy Topolyán a Belgrád–Budapest gyorsvasút felújítása keretében megújul a vasútállomás, ugyanakkor itt a közelben, az ipari park szomszédságában egy teherterminál fog kiépülni. Véleménye szerint ez nagyon fontos a további gazdasági fejlődés és a beruházások szempontjából is.
– Biztosra vehető, hogy az ipari parkban az eladó telkek és parcellák még attraktívabbak lesznek, ez pedig új beruházásokat és új munkahelyeket jelent Topolya község számára. Mindeközben a három aluljáróból kettő már teljesen kiépült, az egyik a Becsei úti, ami jelen pillanatban is használatban van már, a másik az egykori Inomagnál, de azzal kapcsolatban szeretném hangsúlyozni, hogy elsősorban a gyalogos- és a kerékpárforgalomra van előirányozva. Éppen ezért a gépjárműforgalom előtt hamarosan le lesz zárva. Ugyanakkor fontosnak tartom azt is kiemelni, hogy a Zentai úti aluljárót legkésőbb május 10-én megnyitjuk majd a gépjármű-, valamint a gyalogosforgalom előtt is. A beruházás megvalósulása nagyon nagy kihívást jelentett a környéken lakók számára, szeretnék azonban mindenkit megkérni, hogy legyenek türelemmel, és ha bármilyen hiányt vagy észrevételt, felmerülő problémát szeretnének jelezni, akkor ezt bármikor megtehetik vagy az önkormányzatnál, a helyi közösségnél, vagy pedig a Komgrad közvállalatnál. Mi minden alkalommal megpróbálunk reagálni, és mihamarabb elhárítani az esetleges problémákat. Hosszú távon ez nagyon fontos beruházás, és jelentős előnyökkel fog majd járni az egész önkormányzat és a község számára – nyilatkozta a helyszínen Szatmári Adrián.
Topolyán három aluljárót, a városon kívül három felüljárót alakítanak ki. A Becsei úton található átjáró elkészült, még tavaly augusztusban megnyílt a gépjárműforgalom számára. A Zentai úti építkezésnél a kivitelező cég főmérnöke szerint a különféle vezetékek áthidalása okozott némi gondot, egyébként már el is készült volna, de legkésőbb május elejéig így is befejezik a munkálatokat. A gyalogosok és kerékpárosok számára most is szabad az átkelés.

Nyitókép: Az utas- és teherforgalom megindulása számos előnnyel kecsegtet – hangsúlyozták az önkormányzat vezetői / Tóth Péter felvétele