2024. április 17., szerda

A jövő a tét

Vasárnap a helyi járulék újbóli bevezetéséről szavaznak Gunarason és Bácskossuthfalván

A gunarasi helyi közösséghez tartozó falvakban számos projektum és beruházás valósult meg az elmúlt időszakban, ami nagyban köszönhető a helyi járuléknak.
 A helyi közösséghez három település, Gunaras, Bogaras és Brazília tartozik. Vasárnap az itt élők arról szavaznak, hogy bevezessék-e újabb 10 évre a járulékot. Kovács Viktortól, a helyi közösség tanácsadójától azt kérdeztük, hogy miért fontos a helyi járulék a közösség számára.
– Sokakban felmerült a kérdés, hogy hova kell fizetni a helyi járulékot, mire költik a pénzt? Fontos tudni, hogy ez száz százalékban a helyi közösségbe folyik be, és a helyi közösség költi el. Ha felsorolom az embereknek mindazt, ami ebből valósult meg, akkor megértik, hogy ez jó dolog, és fontos a közösség számára. A teljes költségvetésünk negyedét teszi ki a helyi járulék, ami számottevő összeg. Ebből az összegből tudunk megoldani olyan dolgokat, amikre gyorsan kell reagálni, valamint ebből biztosítjuk az önrészt különböző pályázatokon. Önrész nélkül nem tudnánk nyerni a pályázatokon, mert kötelező rendelkeznünk vele. El kell mondani, hogy éves szinten 3-3,5 millió dinárt folyik be a járulékból, és ebből az összegből támogatjuk az civil szervezeteket is. Minden évben 1,3 millió dinárt a civil szervezetek között osztunk ki, amelyek rendezvényeket szerveznek, a gyerekekkel foglalkoznak, mondhatni, ők mozgatják a közösséget. Ehhez viszont létfontosságú a helyi járulék – mondta a tanácsadó, majd hozzáfűzte, hogy ez az a forrás, aminek köszönhetően jobban, gyorsabban és hatékonyabban fejlődhetnek, mint más települések, ahol nincs helyi járulék.
A helyi közösség készített egy brosúrát, amely tartalmazza az elmúlt 10 év összes projektumát. Mindez elképzelhetetlen lett volna helyi járulék nélkül – fogalmazott Kovács.
– A kisebb projektek száz százalékban helyi járulékból valósulnak meg, és a pályázatoknál, vagy ha az önkormányzattól kérünk pluszpénzt, akkor mindig nagyon fontos, hogy legyen önrész. Nagyon sok projektumban benne van az 5-től 20 százalékos önrész, a helyi járulékból. Így elmondható, hogy ha nem lett volna helyi járulék, akkor nagyon sok projektum nem valósult volna meg, például a helyi közösség épületének felújítása, az egészségház és az iskola felújítása, a civil központ irodáinak felújítása, ezenkívül ebből a forrásból tartjuk karban a közterületeket is. Az elmúlt években folyamatosan nőtt a zöldfelületek területe, hiszen azon munkálkodunk, hogy minél szebbé tegyük falvainkat. Emellett a közvilágítást is a helyi járulékból fizetjük – tudtuk meg a tanácsadótól.
A helyi járulék újbóli bevezetéséről a gunarasi helyi közösség területén március 3-án, vasárnap szavazhatnak az itt élő, bejegyzett szavazópolgárok. Egy szavazóhely lesz, a gunarasi faluházban, és a polgárok 7-től 20 óráig adhatják le a szavazatukat. Az új helyi járulék tervezete kapcsán fontos tudni, hogy idáig a fizetés és a nyugdíj 3 százalékát vonták le, a következő 10 évre vonatkozóan viszont csak a fizetés 2 százalékát kell fizetni, a nyugdíjnak pedig 1 százalékát, és a nyugdíjasoknak nyilatkozniuk kell arról, hogy fizetnék-e. A földművesek idáig holdanként 25 kilogramm búza árát fizették, ami most hektáronkénti 20 kilogramm búza árára csökken. A helyi járulékot a fizetések és nyugdíj után havonta, a földek után pedig évente kell fizetni.

Munkaakció a temetőben, a helyi közösség szervezésében / Lakatos János felvétele

Munkaakció a temetőben, a helyi közösség szervezésében / Lakatos János felvétele

BÁCSKOSSUTHAFALVÁN HÁROM SZAVAZÓHELYET NYITNAK

Topolya község területén Bácskossuthfalva, Gunaras és Njegoševo esetében március 3-án döntenek a helyi járulék ismételt bevezetéséről, avagy elvetéséről. A falvakban szavazati joga van minden helyi lakcímmel rendelkező nagykorú egyénnek, továbbá azoknak, akik a falvak határában szántóval rendelkeznek, attól függetlenül, hogy életvitelszerűen máshol élnek. A nyilvántartási adatok szerint Bácskossuthfalva esetében valamivel több mint 4500-an járulhatnak az urnák elé, Gunarason csaknem 1500-an, Njegoševón pedig megközelítőleg 840-en. 
Bácskossuthfalván, ahogyan már megszokhatták, a szavazók a Táncsics Mihály utca 2. alatt, az Id. Kovács Gyula Általános Iskola tantermeiben nyilváníthatnak véleményt 7 órától 20 óráig. Papp László, a falu tanácselnöke elmondta, hogy a lakosok számára három szavazóhelyiséget nyitnak meg. 
– A szavazásról az értesítést Topolya község illetékes hivatala küldte ki az érintetteknek. Előfordulhatnak természetesen kisebb hibák, így ha valaki nem kapott értesítést, de igazolni tudja a szavazati jogosultságát,  leadhatja voksát. Igény szerint a községi ügyfélszolgálat illetékes irodájában a polgárok munkaidőben ellenőrizhetik, hogy a szavazásra jogosultak névjegyzékén szerepelnek-e – tette hozzá a tanácselnök.
Bácskossuthfalván egyébként 1800 háztartásba juttatták el magyar nyelven, és 300 háztartásba szerb nyelven a helyi közösség lapját, a Kisújság legújabb számát, amelyet a témának szenteltek, vagyis az elmúlt 10 évben megvalósult projektumoknak, és felvázolták a következő évtized elképzeléseit. A közelmúltban lakossági fórumot is szerveztek, amelyen a falu tanácstagjai mellett részt vett Szatmári Adrián községi elnök is. Papp László tanácselnök és Majláth Béla, a helyi közösség tanácstagja a hétvégén a bácskossuthfalvi nyugdíjas-egyesület tagságát is igyekezett tájékoztatni a témáról. A tanácselnök hozzátette, hogy a helyi járuléknak köszönhetően tudott eddig Bácskossuthfalva komoly anyagi ráfordítást igénylő tervekben gondolkodni, emellett rendkívül mozgalmas és tartalmas a település civil élete. Ha nem lesz pozitív kimenetelű a voksolás, ezek a szervezetek és elképzelések kevesebb anyagi támogatásban részesülnek a jövőben, így jelentősen beszűkülnek a lehetőségek. 

Hangulatos és modern esketőterem várja rövidesen a Bácskossuthfalván egybekelő párokat / Majláth Béla felvétele

Hangulatos és modern esketőterem várja rövidesen a Bácskossuthfalván egybekelő párokat / Majláth Béla felvétele

MEGÚJUL A DÍSZTEREM 
Folyamatban van Bácskossuthfalva helyi közösség dísztermének, vagy ahogyan a helybeliek nevezik, az esketőteremnek az átalakítása. A falakat átmeszelték, felújították az elektromos hálózatot, majd modern díszkivilágítást is kapott. Átfestették a nyílászárókat és újralakkozták a padlózatot, és akkor adják át rendeltetésének a helyiséget, ha elkészül bútorzata. A terem felújításának tervezetét helyi járulékból oldotta meg a település, a munkálatok kivitelezését pedig a topolyai önkormányzat támogatta.

Nyitókép: Kovács Viktor / Lakatos János felvétele