2024. április 21., vasárnap

A szövés alapjai

Műhelymunkát tartottak Topolyán

A Vajdasági Kézimunka-kedvelők Szövetsége mintegy 40 kézimunkacsoportot ölel fel, és a szövés már több műhelymunka témája volt. Legutóbb Topolyán találkoztak a kézimunkázó hölgyek. A kétnapos műhelymunka házigazdája ezúttal a Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat volt.
Az első napon a helyi kézimunkázók vettek részt a műhelymunkában, a másodikon pedig érkeztek vendégek Verbászról, Szenttanásról, Csókáról és Palicsról is.
– Nagyon nagy az érdeklődés a szövés iránt, és úgy látjuk, hogy akár folyamatos szövőtanfolyamot is indíthatunk Topolyán – mondta Simon Julianna, a találkozó szervezője és Szabó Magda tornyosi szövőnő mellett oktatója is.
Most a Művelődési Ház kiállítóterme adott otthon a találkozónak, de a nyár folyamán a Tájház udvara lehetne a helyszíne a topolyai szövőnapoknak, amennyiben lesz rá érdeklődés.
Az alapanyagot a műhelymunkához a Nagyapáti társulat biztosította, a többi kelléket, a kereteket a résztvevők hozták magukkal.
– Akik már több éve szőnek, azok önállóan dolgoztak, akik viszont most ismerkedtek a szövéssel, azoknál az alapoknál kezdtük. A keret, annak részei, a felvetés, a láncfonal lekötözése, előszövés volt a téma. Kisebb futók, székalátétek, tarisznyák készültek el. Most 40-50 kézimunkázó vett részt a munkában, májusban Verbászon, utána Szenttamáson találkozunk, majd a nyáron Újvidéken lesz szövő- és hímzőtáborunk, végül Csókán fejeződnek be a szövőnapok a szövetség szervezésében – nyilatkozta Simon Julianna.

Nyitókép: Jó hangulatban dolgoztak a Vajdaság több településéről érkező asszonyok / Herceg Elizabetta felvétele