2024. április 20., szombat

A helyi járulékról és más aktualitásokról

Lakossági fórumot tartottak Bácskossuthfalván

Bácskossuthfalván március 3-án döntenek a helyi járulékról, ezzel kapcsolatban szerveztek lakossági fórumot az Echo Gyermek- és Ifjúsági Központban. A kulturált hangnemben folytatott rendezvényen több falubeli igyekezett kifejteni konstruktív javaslatait, a közösséget is érintő kérdéseit vagy egyéni problémáit. 
– Elégedettek lehetünk a lakossági fórummal, mert elérte a célját, megtörtént a párbeszéd a helyi járulékkal kapcsolatban, és több más égető problémáról is szó volt. A rendezvényen több kérdést igyekezett megválaszolni Szatmári Adrián polgármester is, akinek köszönjük a támogatását. Jelen voltak a falunkban működő civil szervezetek képviselői, több intézmény vezetője és a helyi közösség tizennyolc tanácstagja – összegzett a fórum után Papp László tanácselnök, akinek a köszöntőjével és beszámolójával kezdődött a falugyűlés.
– A helyi járulékra két dolog miatt lenne égető szükség. Az egyik, hogy nagyobb beruházásokban gondolkodhassunk. A másik, hogy a falunk vérkeringését jelentő civil szervezetek mozgástérrel rendelkezzenek. Bárhogy is alakul a helyi járulékkal kapcsolatos választás, a lakosság kezében van az „iránytű”, és majd az urnák elé járulók mutatják meg azt az utat, hogy hogyan tovább. Körülbelül ötven javaslatunk van az elkövetkezendő tíz évre, és amire zöld utat kapunk, azt tudjuk megvalósítani – hangsúlyozta a tanácselnök. 
A szavazáson joga van részt venni minden bácskossuthfalvi lakcímmel és szavazati joggal rendelkező lakosnak, valamint azoknak, akik a falu területén szántóval rendelkeznek. A helyi járulékot azok a helyi lakosok fizetik, akik munkaviszonyban vannak, ők a juttatásuk 4 százalékát adják be. A szántófölddel rendelkezőktől 25 kilogramm búza árát kérik, ez utóbbit a szárazság miatt második éve 18–20 dinárban határozták meg. A nyugdíjasoknak egyénileg nyilatkozniuk kell a fizetési szándékukról. A cégek más adókategóriába tartoznak, így ők nem fizetnek, és a szociális juttatásokban részesülőktől sem vonják le. Papp László elmondta azt is, hogy a falu a helyi járuléknak köszönhetően eddig évente körülbelül 20 millió dináros kerettel rendelkezett. 
Szatmári Adrián, Topolya község polgármestere kiemelte, hogy a helyi járulékról a közösségeknek Bácskossuthfalvához hasonlóan nyíltan kell párbeszédet folytatniuk a lakossággal, és rámutatni arra, hogy egy településnek milyen előnye származik belőle. 
– Az eddigi községbeli példák azt mutatják, hogy ahol nem szavazták meg a helyi járulékot, ott sem állt meg az élet, de a fejlesztések megtorpantak, és bizonyos addigi kiadásokat meg kellett szüntetni. Minden település helyi járuléka külön-külön számlára fut be, és a község a befizetett összegeket maradéktalanul visszajuttatja a helyi közösségeknek. Nem úgy, mint például az állam a közlekedési bírságokból befolyt bevételt. Mert annak a sorsáról Belgrádban döntenek, és gyakran teljesen más községek részesülnek belőle – ecsetelte egyebek mellett a község polgármestere, aki végül az igen szavazatra buzdított, hogy Bácskossuthfalva továbbra is a régió egyik legaktívabb települése maradhasson. 
Fazekas Róbert volt Bácskossuthfalva tanácselnöke a helyi járulék tizenegy évvel ezelőtti bevezetésekor. Elmondta, hogy a juttatás nélkül a település nem tartana ott, ahol ma, mert valamennyi kívülről érkező nagyobb összegű támogatás megköveteli az „önrészt”. 
– A helyi járuléknak köszönhetően sikerült az elmúlt tíz évben felújítani az Id. Kovács Gyula Általános Iskolát vagy a helyi fiókkönyvtárat. Továbbá nem lett volna lehetőségük visszavásárolni a Rekreációs Központot, majd felújítani és felfejleszteni. Emellett, ha nincs saját anyagi fedezetünk, akkor 2017-ben nem tudtunk volna olyan színvonalas Durindót és Gyöngyösbokrétát szervezni – ecsetelte egyebek között Fazekas. 
A falugyűlésen kérdések hangzottak el egyebek mellett a szemételszállítási rendszerrel kapcsolatban és az egészségügyi rendszer hiányosságairól. Szatmári Adrián elmondta, hogy a községben igyekeznek majd a jövőben a szemétszállítási díjat egységesen és igazságosan kimérni a község háztartásaira, az orvoshiány viszont sajnos az egész országban égető gond. A községben fokozottabb problémát jelent, de sajnos ezt helyben megoldani nincs lehetőség. Bácskossuthfalva egyébként lakást bocsátana annak az orvosnak a rendelkezésére, aki hajlandó lenne a falu háziorvosaként munkálkodni.

Nyitókép: Tizenöten szólaltak fel a falugyűlésen, és tettek fel kérdéseket a helyi közösség képviselőinek és a község polgármesterének / Kazinczy Paszterkó Diana felvétele