2024. április 17., szerda

Reményekkel teli év

Lezárták a Sarlós Boldogasszony katolikus templom felújításáról szóló tervdokumentációt Topolyán

Az elmúlt fél évben is számos fiatalokat megmozgató egyházi esemény, jó szándékú kezdeményes valósult meg a topolyai plébánia jóvoltából. A folytatásról, az idei tervekről kérdeztük ft. mgr. Szakály József címzetes prépostot, topolyai plébánost, aki lapunknak beszámolt a 2023-as statisztikai adatokról is.
– Örvendeztünk, ugyanis 57 keresztelőnk volt, ebből 7 olyan, ami már iskoláskorúnál idősebb személyeket érintett. A temetések száma 111 volt, 94-en nem részesültek a betegek szentségében, ez nagyjából a megszokott szomorú tendenciát mutatja, a múlt év húsvéthétfőjén azonban sok betegséggel küzdő ember hallotta meg a hívást, ami a betegek kenetét illeti, összesen 107-en vették fel ezt a szentséget. Érdekes, hogy néhány haláleset kapcsán a család nem kért egyházi temetést az elhunyt számára, nem anyagi megfontolásból, hanem érdektelenségből, ez talán számunkra a legszomorúbb. Tavaly 41 elsőáldozónk és 52 bérmálkozónk volt, illetve 31 házasságkötés, amiből 4 vegyes vallású szertartás volt. Idén 45 körül lesz az elsőáldozók száma, a bérmálkozóké 50 felett várható.
n Hazajárnak az elszármazott topolyaiak keresztelni vagy házasságot kötni?
– Több olyan házaspár, család van, akik már nem élnek életvitelszerűen Topolyán, de még fontos nekik a rokonság, a templomhoz való kötődés. Volt, hogy Ausztriából, Németországból, Belgiumból vagy Belgrádból érkeztek Topolyára, hogy itt legyen a keresztelés. A legkülönbözőbb nyelvű és összetételű szertartásokat végeztük, volt már német, francia, sőt angol keresztelőnk is.
n Milyen foglalkozásokat szerveznek a hittanosok számára?
– Vannak olyan programjaink, melyeket kötelezőként hirdetünk meg a szentségre készülő évfolyamoknak: minden hónapban van egy „munkaszombat”, amikor plébániai foglalkozást tartunk, leginkább a templom fölfedezését szervezzük meg. Nagyböjtben olyan lehetőségeket is szeretnénk biztosítani, amikor megismerkednek például a keresztútjárással vagy magával a kálváriával. Nagyon népszerű volt a fiatalok körében a fáklyás keresztút, amit reményeink szerint idén is meg tudunk szervezni. Szeretnénk imádságos hálaadást is szervezni külön a nyolcadikosainkkal a tanév zárásakor. Óvodáshittan indult, ebben a tanévben már havi két vasárnapon a sekrestye feletti oratóriumban. Tavaly karácsonykor betlehemi műsort is készítettek az óvodások, amit Szent Család vasárnapján adtak elő. Téli és nyári oratóriumokat is szervezünk, amelyeken egész nap foglalkozunk a gyerekekkel. Idén a tervek szerint három hétig tart a nyári oratórium, mert olyan sok jelentkező van, hogy három külön korcsoportba kell beosztani őket. Próbáljuk őket bevonni a liturgikus ünneplésbe, mint amilyen a nagyhét, amikor a virágvasárnapi körmenetet dramatizáltan szervezzük meg, amiben a gyerekek a főszereplők. Jelenleg 14 ministráns fiúnk van, nagyon buzgók ebben a szolgálatban.
n Mely események határozták meg az elmúlt fél évet?
– Szent Erzsébet napján megtörtént a Caritas civil szervezet házának megáldása, itt kapnak helyet a Caritas rendezvényei mellett az idősek teadélutánjai, újraszerveződött a Mónika-kör, az édesanyák imádságos csoportja, a rászoruló családok gyermekeinek is sikerült programokat szerveznünk, emellett kézművescsoport is működik. A Szent Erzsébet Ház valóban kezd a plébániai közösség házává lenni. Ha az adventtel kezdődő egyházi évet nézzük, az első nagy akciónk az adventi vásár volt, a Caritas-csoportunk sok tartalmas csomagot készített a rászorulóknak a támogatók adományainak köszönhetően. Jó az együttműködésünk a Kodály Zoltán MMK-val is, akik most is eljöttek betlehemezni. Reméljük, hogy a húsvéti nagymise végén mindnyájan kijövünk a templom elé, és a kodályosok élő zenével, táncos köszöntővel köszöntik majd a föltámadás ünnepét. Ha összekapcsoljuk a néphagyományokat és a liturgiát, valami csoda születik belőle. Idén nagyböjt elején és közepén, valamint nagypénteken is szervezünk majd keresztutat a kálvárián.
n Beruházások tekintetében milyen terveik vannak?
– Nagyon jó a viszonyunk a topolyai önkormányzattal, így sikerült az oratóriumot teljesen felújítani. Idén szeretnénk projektort, laptopot is vásárolni. A templomban önerőből és önkormányzati támogatással a belső fények megújultak, a kistemplom belső frissítő festést kapott, valamint elkészült az ablakok eddig hiányzó bádogozása is. A nagytemplom tetejének toldozgatása-foldozgatása zajlik, mivel sok helyen beázott. A templom teljes felújítása hallatlan összegeket fog felemészteni. A 2022-es esztendőt teljesen arra szántuk, hogy egy teljes tervdokumentáció készüljön a felújításról, ezt tavaly sikerült lezárni és elszámolni a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. felé. Az összes illetékes hivataltól megkaptuk az engedélyt. Legfőképpen a toronyra fér rá a felújítás, hiszen láthatóan rossz állapotban van, a tetőszerkezet is, nem beszélve az évek óta néma orgonáról, a megkopott festésről, a felújításra szoruló vitrázsokról – nyilatkozta Szakály József topolyai plébános, aki reményét fejezte ki, hogy sikerül majd megvalósítani kezdeményezésüket, és az ország legnagyobb katolikus temploma egyszer újra teljes pompájában várhatja majd a híveket.

Népszerű volt a fiatalok körében a fáklyás keresztút, amelyet idén is szeretnének megszervezni / Topolyai plébánia felvétele

Népszerű volt a fiatalok körében a fáklyás keresztút, amelyet idén is szeretnének megszervezni / Topolyai plébánia felvétele

Nyitókép: Szakály József atya / Topolyai plébánia felvétele