2024. február 23., péntek

A Topolyai Művésztelep hetven éve

December 8-án, pénteken kiállításmegnyitó a múzeumban

Pénteken Topolya Község Múzeumában nagyszabású kiállítás nyílik, amely a Topolyai Művésztelep elmúlt hetven évét mutatja be. A kiállítás a hét évtized keresztmetszetét nyújtja, a teljességre való törekvés igényével, ám az adatok hiányossága miatt annak lehetetlenségével tárja fel az alapítástól napjainkig. Kísérletet tesz a számvetésre, idővonalat húz, mégis a szigorú kronológia és a narráció helyett a művésztelep sajátosságaira, legnagyobb korszakaira figyel.

A művek szelekciója mellőzi a képzőművészeti technikák és médiumok szerinti csoportosítást vagy a vendégművész és tősgyökeres alkotók közötti különbségtételt. A retrospektív kiállítás a konkrét alkotásoknak másodlagos szerepet szán, előtérbe a művésztelep munkájának folyamatait helyezi. A Topolyai Művésztelep résztvevőinek névsora a kerek évforduló apropóján első ízben került teljes, átfogó összegyűjtésre.

A december 8-án 18 órakor nyíló tárlatot megnyitja Náray Éva képzőművészeti kritikus és Klájó Adrián kurátor, a Topolyai Művésztelep vezetője. Szakmai munkatárs: dr. Ninkov K. Olga. A kiállítás arculatát Móricz Ildikó, látványtervét Klájó Adrián és Tölgyesi Hédi tervezi. Kölcsönző intézmények és személyek: Csernik Attila, Németh Anna, Juhász Erzsébet Könyvtár, Topolya Község Művelődési Háza és a Szabadkai Városi Múzeum.

Támogató partnerek: Magyar Nemzeti Tanács, Művelődési Minisztérium, Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság és Topolya Község Önkormányzata.

Nyitókép: Herceg Elizabetta