2024. május 30., csütörtök

Lisztet osztottak a nemzeti összetartozás jegyében

Az önzetlen segítőkészség a gyerekek javát szolgálja

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége (VASZ) az idén is megszervezte Vajdaságban a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében a búzaadományok begyűjtését, amely sikeresen le is zajlott a vajdasági gazdaszervezetek segítségével. A kapott liszttel a VASZ elnökségének határozata alapján a gyermekekkel foglalkozó intézményeket, civil szervezeteket, a diákkollégiumokat, a sérült gyerekekkel foglalkozó szervezeteket, lurkóházakat, a nagycsaládos-egyesületeket és azon belül azokat a családokat szeretnék támogatni, amelyek erre ténylegesen rászorulnak. Vajdaságban a kezdetek óta, vagyis tizenhárom éve népszerű a Magyarok Kenyere program, minden évben 350–400 termelő vesz részt az akcióban, és mindig sikerül 20–22 tonna búzát összegyűjteni.

Slingár Irén, a VASZ topolyai falugazdásza elmondta, hogy idén a zentai központi gyűjtőhelyen összesen 22 500 kilogramm búzát sikerült összegyűjteni. Ennyit adtak össze a vajdasági termelők, idén kicsivel többet is, mint a korábbi években. Az adorjáni Borsos Malom azzal támogatta az akciót, hogy ingyenesen megőrölte a búzát, illetve a liszt leszállítását is elvállalta. 13,5 tonna lisztet osztanak így szét Vajdaság-szerte a rászorulóknak, elsősorban a gyermekeknek.

Megérkezett a lisztadomány a Bethesdába

Megérkezett a lisztadomány a Bethesdába

Csütörtökön délelőtt Topolyán járt a tehergépkocsi, lepakolták a zsákokat, és át is adta az adományokat Nagy Miklós, a VASZ elnöke. A Bethesda Szeretetszolgálat 500 kilogramm lisztet kapott. A Mezőgazdasági Iskolához tartozó topolyai diákotthon 300 kilogrammot, a 3+ Nagycsaládosok Egyesülete szintén 500 kilogrammot. A bácskossuthfalvi nagycsaládosok részére is leszállítottak 500 kiló lisztet.

A Magyarok Kenyere augusztus 20-hoz, az új kenyér ünnepéhez kapcsolódó program, amely kifejezi a magyar nemzet összetartozását, miközben jelentős a karitatív szerepe is. Az egész éven átívelő programban Magyarország teljes területéről és a Kárpát-medence magyarlakta településeiről ajánlanak fel búzát a gazdálkodók a rászoruló magyar gyermekeket segítő szervezeteknek – határainkon innen, de a határainkon túl is. A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program így valójában a magyar gazdatársadalom önzetlen, segítő szándékú összefogása. A 2011-ben a pécsi Korinek László kezdeményezésére indított jótékonysági akciót a 2013-as megalakulásakor bekapcsolódó Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vitte igazán sikerre. Néhány év alatt százszorosára növelte az első évben gyűjtött mennyiséget. A program szervezését, összefogását – az elmúlt éveknek megfelelően – a Magyarok Kenyere Alapítvány, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magosz végzi. Vajdaság 2015-ben csatlakozott, 2016-ban pedig a Felvidéken és Észak-Erdélyben is beindult a nemes kezdeményezés. Megbecsültségét jelzi, hogy „példaértékű nemzetegyesítő szolgálatáért” a programot Magyar Örökség díjjal tüntették ki.

 

Nyitókép: Lisztosztás Topolyán (Fotó: VASZ)