2024. július 13., szombat

A Szent Kereszt felmagasztalása jegyében

A jövőre megépítésének 200. évét jegyző pacséri katolikus templom ünnepsége

A Szent Kereszt felmagasztalása katolikus templom megépítésének 200. évfordulóját jövőre ünneplik Pacséron. A jubileum jegyében tartották meg csütörtökön a templombúcsút, amelyen Tóth József plébános meghívására ft. Fazekas Ferenc, a Szabadkai egyházmegye egyházmegyei kormányzója, a református és a pravoszláv gyülekezetek képviselői is részt vettek a bácskossuthfalvi, bajsai és bajmoki hívekkel együtt. Fazekas Ferenc atya felhívta a figyelmet arra, hogy a pravoszláv és a református egyház is nagy tisztelettel van Jézus iránt, és a Megváltó emberszeretete irányt mutat valamennyi keresztény gyülekezetnek. A pacséri templombúcsú is jó lehetőséget kínált arra, hogy találkozzanak, elbeszélgessenek a felekezetek képviselői.

– Ha a keresztre tekintünk, akkor hálásak lehetünk azért az áldozatért, amit Jézus tett értünk, hogy megváltott bennünket. Küzdelmeinkben, szenvedéseinkben benne találhatunk menedéket, lelkierőt és vigaszt. Ezért is fontos, hogy az otthonunkban jelen legyen a kereszt mint jelkép, mert ha egy pillanatra is rátekint az ember, akkor tudat alatt is megnyugszik a lélek – hangsúlyozta az egyházmegyei kormányzó.
Csányi Erzsébet református lelkész János evangéliumával köszöntötte az ünneplő gyülekezetet.

– Akik befogadják Isten kegyelmét, azok Isten gyermekeivé lesznek. Ennek jegyében mondtunk hálát gondviselő, megtartó kegyelméért, hogy megoszthatjuk vele a nehézségeinket, tudva azt, hogy ő elfogad bennünket úgy, ahogy vagyunk. És ha ezt megéljük a maga valójában, akkor a világot szebbé tehetjük egymással élve, Isten dicsőségére – hallhatták a hívek a lelkésznőtől.
Darko Ivković, a pacséri pravoszláv gyülekezet lelkésze az emberségesség megőrzésének a fontosságáról beszélt, és a keresztény értékek őszinte megéléséről. Még ha a mai világ mást is sugall, és általánossá vált az elégedetlenség.

Tóth József atya felhívta a figyelmet arra, hogy becsüljük meg azt, ami a mienk, még ha az nem is tökéletes. A templombúcsú alkalmából tartott szertartás egyben a jövőre 200 éves templom alapkőletételének is a szerény évfordulója, amit havonta egy-egy eseménnyel szeretnének ünnepélyesebbé tenni, Margit Mónika hitoktató szervezésében, elsősorban a gyermekekre összpontosítva.
A pacséri katolikus hívek létszáma a jelenlegi nyilvántartás szerint körülbelül 400, az általános iskolában csaknem 30 hittanossal foglalkoznak. Évente egy-két keresztelőt tartanak, katolikus esküvő ennél ritkábban fordul elő Pacséron.

Nyitókép: Ft. Fazekas Ferenc, a Szabadkai egyházmegye egyházmegyei kormányzója megáldja a pacséri templombúcsú résztvevőit (Alexandar Jano felvétele)