2024. május 30., csütörtök

Egy híján húszéves az Expo

Virágkiállítás, borutca, új technológiák egy helyen

Idén 19. alkalommal szervezik meg Topolyán az Expo Gazdasági és Mezőgazdasági Kiállítást és Vásárt, amely szeptember 8-a és 10-e között ebben az évben is a Piac Közvállalat csarnokában kerül megrendezésre. Slingár Irén, a rendezvény egyik fő szervezője elmondta, hogy a belépés ezúttal is ingyenes lesz mindenki számára. Pénteken a kiállítást már 9 órától megtekinthetik az érdeklődők. Idén is csaknem kétszáz hazai és külföldi kiállító mutatja be termékeit és szolgáltatásait. Ezenkívül számos kistermelő is ott lesz kínálatával. A hivatalos megnyitó 14 órakor lesz, Juhász Attila, a mezőgazdasági minisztérium államtitkára nyitja meg a rendezvényt. Ezzel egy időben megnyílik a borutca a csarnoktól keletre található részen.

Pénteken 11 órától, még a hivatalos megnyitó előtt, konferenciát tartanak a rendezvénysátorban. A CED, a Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. szervezésében az új technológiákat mutatják be, különös hangsúllyal a drónok felhasználására a mezőgazdaságban. Szombaton 11 órától az emeleti konferenciateremben a biotermesztők konferenciáját tartják meg. Mind keresettebbek a vegyszermentes termelésből származó termékek, az utóbbi években a biotermelés is mind nagyobb hangsúllyal van jelen a topolyai Expón. A helyi receptek alapján, organikus termesztésből származó gyümölcsből házias készítményeket előállítókat a korábbi években nagy érdeklődés övezte.
Slingár Irén hozzátette, hogy a borászok eddig is jelen voltak rendszeresen az Expón, de a kóstolás ilyen formájára nem volt alkalom. A borutcát pénteken délután Szatmári Adrián, Topolya község polgármestere fogja megnyitni. A környék borászai mellett anyaországi, horvátországi és erdélyi vincellérek is elhozzák készítményeiket, melyeket egészen éjfélig lehet majd kóstolgatni. Poharat lehet majd bérelni vagy vásárolni, amelyre az Expo emblémája lesz gravírozva, azt követően pedig kezdődhet is a finom nedűk kóstolása. A poharat vissza lehet majd váltani, illetve aki szeretné, elviheti emlékbe. A bor bizonyos tapasztalatok szerint zenével jobban „csúszik”, ezért a szabadkai Contra Bayando élő zenével adja meg a borutca hangulatát. Zenéjükben keveredik a század eleji jazz, gypsy swing, tangó, rumba és még néhány műfaj, csupa olyan, ami illik a borhoz. Az Egyedi Pékség és néhány sütöde finom friss falatokat kínál majd. A borutcában sétálók a helyszínen a vacsorájukat is elkölthetik, majd folytatódhat a kóstolás.

Idén is lesz a gépkiállítás keretében mezőgép-bemutató, lesz virágkiállítás, tombolajegyet lehet vásárolni, értékes nyereményeket sorsolnak ki vasárnap. Az esemény már csaknem két évtizede kiváló alkalom a mezőgazdasági termelők számára, hogy megismerkedjenek a legújabb mezőgazdasági eszközökkel. Lehetőséget nyújt a vállalkozásoknak és a kistermelőknek is, hogy bemutassák termékeiket és szolgáltatásaikat, valamint megosszák egymással ötleteiket és tapasztalataikat. A rendezvény egyben a Topolyai Napok rendezvénysorozat nyitórendezvénye.