2024. május 26., vasárnap

Megfeleződtek a felvásárlási árak

Sokasodó gondok a mezőgazdaságban

A topolyai és a kishegyesi határban is megkezdték a napraforgó betakarítását. Branko Dudić, a topolyai Bácska Földműves-szövetkezet igazgatója elmondta, az első eredmények azt mutatják, hogy ez az olajnövény holdanként átlagban másfél tonnát termett. Ez húsz-harminc százalékkal marad el a sokévi átlagtól. Mindez a szárazság következménye. Ugyanakkor sajnos a felvásárlási ár is nagyon alacsony. A szövetkezet jelenleg 35 dinár előleget fizet a napraforgó kilójáért, a végleges ára várhatóan 40 és 42 dinár között alakul.

Mint ismeretes, tavaly a napraforgó ára már meghaladta a 70 dinárt is. A termelők szerint 50 dináros felvásárlási ár alatt valószínűleg veszteséget jegyeznek azok, akiknek nem sikerült a sokévi átlagot elérni, vagy annál kicsit jobb hozamot betakarítani. A kukorica betakarítása még nem kezdődött meg, de Dudić szerint még jelentősebb terméskieséssel lehet számolni, aminek oka szintén a szárazságra vezethető vissza. Mivel a felvásárlási árak egy év alatt megfeleződtek, az újratermelési anyagok ára pedig továbbra is magas szinten stabilizálódott, így nagy kérdés,hogyan lehet nyereséget termelni a földeken. A tavalyi kukorica ára is a 17 dinár körüli szintre esett vissza, és a betakarítás idején még eshet is. Sokan vélik úgy, hogy a felvásárlók visszaszorítják majd az árat 14-15 dinárra, de még ennél alacsony ár sem zárható ki, ami viszont a költségekhez és az élelmiszerárakhoz képest már szégyenletes szint.

Az igazgató elmondása szerint a gondokat csak tetézi, hogy a topolyai község területén levő földeken mértéktelenül elszaporodtak a rágcsálók. Kártételükkel szemben a gazdák jóformán tehetetlenek. Egyes termelők megkezdték az olajrepce vetését, de nagyon sokan attól tartanak, hogy a kikelő növények odavonzzák majd a rágcsálókat, azok pedig károkat okoznak a parcellákon. Az igazgató szerint optimális lenne az idén a szeptember 5-e és 15-e között elvetni az olajrepcét. Egyébként a szövetkezetben már megkezdték a szerződések kötését.

A repce mellett a búza és a sörárpa termesztéséhez is a szövetkezet előlegként biztosítja a vetőmagot, illetve többféle alaptrágyát is. A termelők a leszerződött és elvitt újratermelési anyagokat az átadott termény árából törlesztik majd. Az igazgató azt is elmondta, hogy a sertéspiacon viszont az afrikai sertéspestis megjelenése okoz gondokat. A topolyai község területén szerencsére egyelőre nem regisztrálták ezt a betegséget, ezért kevesen szánják rá magukat a hizlalásra. Az országban eddig több mint 30 ezer sertést kellett likvidálni a gyógyíthatatlan kór terjedését megelőző intézkedések keretében. A tenyésztőknek ugyan az állam megtéríti a károkat, de a termelési ciklus ilyenkor megszakad, és ez csak tetézi a korábban is fennálló gondokat az ágazatban. A hízósertések felvásárlási ára jelenleg 240–245 dinár, a malac iránt jóformán nincs kereslet, az ára 350 dinár körül alakul.