2024. július 20., szombat

Népzene, néptánc, közösségépítés

Az idén is óriási volt az érdeklődés a Batyu tábor iránt

Hosszú évek óta a zentagunarasi iskola udvara a helyszíne a vajdasági magyar néptáncoktatás egyik meghatározó műhelyének, a Batyu tábornak. Az idén 29. alkalommal került megrendezésre, és ez alkalommal is nagy érdeklődés övezte. A sátortáborban a nyári hőség ellenére komoly szakmai munka folyt, több korcsoportban napi hat órát táncoltak a Vajdaság egész területéről és Magyarországról érkező gyerekek, fiatalok és oktatóik.

Herceg Elizabetta felvétele

Herceg Elizabetta felvétele


– Kétszáz bejelentkezett táborlakónk volt, ezenkívül a lelkes személyzet és az oktatók, a kézműves foglalkozások vezetői, vagyis mintegy 250-en voltunk. Öt helyszínen folyt a táncoktatás, a legfiatalabbak a tornateremben voltak, de a tűzoltóotthon, a művelődési ház két helyszíne, valamint a tájház is rendelkezésünkre állt. A táborban tamburaoktatás is volt, ők az iskola udvarában dolgoztak két csoportban – mesélte Kisimre Szerda Anna, a tábor egyik szervezője.

Herceg Elizabetta felvétele

Herceg Elizabetta felvétele


A legfiatalabbak rábaközi, az 5–6. osztályos korosztály tyukodi, a 7–8.osztályosok nyárádselyei táncokat tanultak, a középiskolások, felnőttek pedig két csoportban a feketelaki táncokkal ismerkedtek. A legfiatalabbakkal Kovács Hanna és Szakács Tamás foglalkozott, az 5–6.-osztályos gyerekekkel Patyerek Csaba és Patyereke Fodor Nóra, a 7–8.-osokkal Kirch Zoltán és Podpácz Beáta, a legidősebbekkel pedig Weingart Zoltán, Besze Zsófia, Váradi Szabolcs és Bári Boglárka. A tamburaoktatást Csonka Balázs vezette, ők bajai tamburamuzsikát tanultak, kezdő és haladó szinten. Szabadidőben kézműves foglalkozások várták a tábor résztvevőit: gyöngyfűzés, bútorfestés és nemezelés. A foglalkozásvezetők Kardos Éva, Rind Melitta és Lukács Fodor Valéria voltak. A gyerekek délután kézműveskedhettek, esténként pedig közös éneklés volt programon, utána pedig táncház. A megnyitón a Csörgő citerazenekar muzsikált, a Fokos zenekar kitűnő koncertje színesítette a programot.

Herceg Elizabetta felvétele

Herceg Elizabetta felvétele


A topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ szervezésében július utolsó hetében a zentagunarasi általános iskola udvarában ezúttal is egy kitűnő hangulatú gálaműsorral ért véget a több mint kétszáz néptáncost, népzenészt megmozgató nyári találkozó. A gálakoncerten a szülők, nagyszülők, barátok alkotta a népes közönség ízelítőt kapott az elsajátított új táncokból, dalokból. A Kodály központ nevében Kisimre Szerda Anna köszöntötte a megjelenteket, majd a A Magyar Nemzeti Tanács nevében Tóth Ramóna beszésében méltatta a Batyu tábor köré szerveződő mozgalmat, hangsúlyozva, hogy a vajdasági magyar népzenei, néptáncos oktatás egy meghatározó helyszíne ez a tábor, és Kodály központ műhelye, melyek közösség teremtés szempontjából is nagy jelentőséggel bírnak.
A topolyai Dancsó Emma négyéves kora óta néptáncol, most lesz hatodikos, de már évek óta visszatérő lakója a tábornak.

Herceg Elizabetta felvétele

Herceg Elizabetta felvétele


– Egész évben alig várom, hogy elérkezzen az a hét, amikor elkezdődik a Batyu tábor, amely egy néptánctábor, de tamburaoktatás is zajlik. Ezeken kívül még rengeteg más elfoglaltságot is talál magának az ember: sok kézműves foglalkozás található. Nekem a gyöngyfűzés és a bútorfestés a kedvencem, továbbá választható volt a nemezelés, illetve faégetés más néven pirográfia is. Ez a tábor jó a barátkozásra is, én magam is rengeteg barátot szereztem, akikkel a tábor után is tartom a kapcsolatot. Jaj, a legfontosabbat elfelejtettem, pedig szerintem az összes táborlakónak a kedvence, amikor a zentagunarasi tűzoltóság jön, és vízsugárral lehűti az itt lakókat. A Batyu tábor elég nagy létszámú tábor, de ez érthető, hiszen nagyon közkedvelt, sok a néptáncos. A tábor hete a kedvencem az egész nyárban és ameddig csak megtehetem, vissza járok erre a csodás helyre – hallottuk tőle.

Herceg Elizabetta felvétele

Herceg Elizabetta felvétele


Kitűnő volt a hangulat a tábor napjaiban, mely az esti koncerteken, közös éneklések során, táncházakban csak fokozódott. A színvonalas gálaműsor pedig felrakta a koronát a 29. Batyu tábor munkájára, melynek zárásaként a hagyomány szerint valamennyi résztevő előadásában elhangzott a tábor himnusza, a jól ismert Szerelem, szerelem... kezdetű al-dunai székely népdal.


Az idén nagyon sok helyről érkeztek résztvevők: Szabadkáról, Hajdújárásról, Horgosról, Magyarkanizsáról, Törökkanizsáról, Tornyosról, Adáról, Péterrévéről, Óbecséről, Törökbecséről, Bácsföldvárról, Temerinből, Kúláról, Zentagunarasról, Topolyáról, Bajsáról és Szenttamásról. Emellett Magyarországról, Komlóról, Csömörről és Soroksárról is érkeztek néptáncosok – számolt be Kisimre Szerda Anna, majd arra is rámutatott, hogy nagyon sok a visszatérő résztvevő. A táborban minden alkalommal új barátságok, időnként szerelmek is szövődnek, kialakul egy összetartozás érzés, ezért is térnek vissza sokan évről-évre.

A Batyu tábor a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt rendezvénye, és egyben az MNT a legnagyobb támogató is, továbbá Topolya község önkormányzata, helyi közössége, a tartományi művelődési titkárság, a Csoóri Sándor Alap, a Bethlen Gábor Alap, a Nemzeti Kulturális Alap Halmos Béla programja és magánvállalkozók támogatták a tábort.

Nyitókép: Herceg Elizabetta felvétele